AR
TR
EN
Kur’ân Metninde İlâhî Seçilmenin Kriterleri: Anlam ve Bağlam Analizi
Öz
Makalede Allah’ın seçkin kulları olmanın Kur’an’da hangi niteliklerle ilişkilendirildiği ele alınmaktadır. Peygamberlerin, belirli şahıs ve toplulukların seçilmesi, seçimin mahiyeti, soya mı, dinî-ahlâkî liyakate mi bağlı olduğu, Kur’ân ayetleri ile tefsirleri üzerinden değerlendirilmekte ve ilâhî seçilmişlikle ilgili Tanah pasajlarıyla karşılaştırılmaktadır. Makalenin eleştiriye tabi tuttuğu husus, belirli bir dönem ve coğrafyada seçilen İsrailoğulları’ndan etnik temelli, ötekileştirici kurgusal bir kimlik (Yahudilik) ortaya çıkartan “seçilmişlik” anlayışıdır. Konu, Kur’ân'da seçme-seçim anlamında kullanılan ictibâ, ihtiyâr, istıfâ, yetiştirip seçme anlamında istinâ‘, tercih edip öne çıkarma anlamında îsâr ve hoşnut-razı olma anlamında kullanılan irtizâ kelimeleri üzerinden incelenmektedir. Kelimelerin anlamları, Kur’ân’daki kullanımları ve aralarındaki nüanslar üzerinde durulmaktadır. Yer aldıkları Kur’ân ayetleri iç ve dış bağlamlarıyla, diğer bir deyişle siyâkı-sibâkı, tarihsel arka planlarıyla ve kronolojik olarak analiz edilmektedir. Konunun literatürde bu özgün çerçeve ve yöntemle bütüncül incelendiği bir çalışmaya rastlanmamıştır. Çalışma bu yönüyle literatüre özgün bir katkı sunacaktır. Nüzulünde Kur’ân’ın muhatapları arasında Mekke’nin ilk döneminde daha çok Mekke müşrikleri bulunurken, orta döneminden itibaren onlara Ehl-i kitap eklenmiş, Medine’nin ilk döneminde ise Ehl-i kitap, özellikle bölgedeki Yahudiler ön plana çıkmıştır. Konu bağlamındaki ayetlerin, Hz. Muhammed’in peygamber olarak seçilmesine itiraz eden Mekkelilere ve Ehl-i kitaba cevap verdiği söylenebilir. Kur’ân, muhataplarının yanlış inanç ve davranışlarını eleştirip düzeltirken onların hafızalarında ve yazıtlarındaki doğru/yanlış bilgilere de atıflar yapmıştır. Çalışmanın bulguları, Kur’ânî perspektifte ilâhî seçimin soya dayalı mutlak bir imtiyaz değil; aksine tevhîd, takva, liyakat ve sâlih amel şartına bağlı dinamik bir süreç olduğunu göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abdulbâkî, Muhammed Fuʾâd. el-Mu’cemu’l-mufehres li-elfâzi’l-Kur’âni’l-kerîm. İstanbul: Çağrı Yayınları, 1990.
- Bedford, Peter R. “Diaspora and Homeland in Ezra-Nehemiah”. Koninklijkc Brill NV 52/2 (2002), 147-165.
- Beyzâvî, Nâsırüddîn Ebû Saîd (Ebû Muhammed) Abdullāh b. Ömer b. Muhammed el-. Envâru’t-tenzîl ve esrâru’t-te’vîl. thk. Muhammed Abdurrahmân el-Mer’aşlî. Beyrut: Dâru ihyâi’t-turâsi’l-’arabî, 1997.
- Câbirî, Muhammed Âbid el-. Fehmü’l Kur’an. çev. Muhammed Coşkun. İstanbul: İlimyurdu, 3. Basım, 2017.
- Çiftçi, Halit Ahmet. “Kitab-ı Mukaddes’te İsrailoğulları’nın Seçilmişliği ve Justin Martyr’in Seçilmişlik Eleştirisi”. Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 38 (Ocak 2017), 219-235.
- Farsi, Moşe, d. Tora: Türkçe Çeviri ve Açıklamalarıyla Tora ve Aftara. 5 Cilt. İstanbul: Gözlem Gazetecilik Basın ve Yayın A.Ş., 2002.
- Fatoohi, Louay. “Who Are the Chosen Ones? The Qur’an’s Correction of the Bible on the Election of the Children of Israel”. Yaqeen Institute for Islamic Research. Erişim 15 Aralık 2025. https://yaqeeninstitute.org/read/paper/who-are-the-chosen-ones-the-qurans-correction-of-the-bible-on-the-election-of-the-children-of-israel Firestone, Reuven. “Is There A Notion of ‘Divine Election’ in the Qurʾān?” New Perspectives on the Qur’an. ed. Gabriel Said Reynolds. 393-410. London: Routledge, 2012.
- Gürel, Ramazan. “Kur’ân-ı Kerim’de Tercih İfade Eden Kavramlar Işığında ‘Tercihte Bulunma’ Olgusunun Eğitici Yönleriyle Analizi”. Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi 45/Eylül (2013), 217-252.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Tefsir
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2026
Gönderilme Tarihi
30 Ocak 2026
Kabul Tarihi
18 Mayıs 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Sayı: 60
APA
Özçelik Yılmaz, B. (2026). Kur’ân Metninde İlâhî Seçilmenin Kriterleri: Anlam ve Bağlam Analizi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 60, 303-342. https://doi.org/10.17120/omuifd.1877153
AMA
1.Özçelik Yılmaz B. Kur’ân Metninde İlâhî Seçilmenin Kriterleri: Anlam ve Bağlam Analizi. OMÜİFD. 2026;(60):303-342. doi:10.17120/omuifd.1877153
Chicago
Özçelik Yılmaz, Bedriye. 2026. “Kur’ân Metninde İlâhî Seçilmenin Kriterleri: Anlam ve Bağlam Analizi”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, sy 60: 303-42. https://doi.org/10.17120/omuifd.1877153.
EndNote
Özçelik Yılmaz B (01 Haziran 2026) Kur’ân Metninde İlâhî Seçilmenin Kriterleri: Anlam ve Bağlam Analizi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 60 303–342.
IEEE
[1]B. Özçelik Yılmaz, “Kur’ân Metninde İlâhî Seçilmenin Kriterleri: Anlam ve Bağlam Analizi”, OMÜİFD, sy 60, ss. 303–342, Haz. 2026, doi: 10.17120/omuifd.1877153.
ISNAD
Özçelik Yılmaz, Bedriye. “Kur’ân Metninde İlâhî Seçilmenin Kriterleri: Anlam ve Bağlam Analizi”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 60 (01 Haziran 2026): 303-342. https://doi.org/10.17120/omuifd.1877153.
JAMA
1.Özçelik Yılmaz B. Kur’ân Metninde İlâhî Seçilmenin Kriterleri: Anlam ve Bağlam Analizi. OMÜİFD. 2026;:303–342.
MLA
Özçelik Yılmaz, Bedriye. “Kur’ân Metninde İlâhî Seçilmenin Kriterleri: Anlam ve Bağlam Analizi”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, sy 60, Haziran 2026, ss. 303-42, doi:10.17120/omuifd.1877153.
Vancouver
1.Bedriye Özçelik Yılmaz. Kur’ân Metninde İlâhî Seçilmenin Kriterleri: Anlam ve Bağlam Analizi. OMÜİFD. 01 Haziran 2026;(60):303-42. doi:10.17120/omuifd.1877153