Araştırma Makalesi

Koronavirüsün İslam Hukuku Bağlamında Sürekli Edimli Sözleşmelere Etkisi

Sayı: 50 24 Haziran 2021
PDF İndir
TR EN

Koronavirüsün İslam Hukuku Bağlamında Sürekli Edimli Sözleşmelere Etkisi

Öz

Kıta Avrupası hukukunun tasnifine göre Özel hukukun önemli dallarından biri de Medenî hukukun borç ilişkileriyle ilgili konuları ele alan borçlar hukuku branşıdır. Borç ilişkisi “iki taraf arasında birini diğerine veya her ikisini birbirine karşı bir edimde bulunmakla yükümlü kılan hukukî” bağ olarak tarif edilir. Borç ilişkisinin unsurları doğal olarak alacaklı, borçlu ve borç/edimdir. Edimler de vermek, yapmak ve yapmamak şeklinde üçe ayrılır. Borcun kaynakları ise hukukî işlemler, haksız fiil, sebepsiz zenginleşme ve kanun olarak sıralanır. Tek ya da çift taraflı olabilen hukukî işlemler, irade beyanı ile kurulmaktadır. Çift taraflı irade beyanı ile kurulan hukukî işlem türü olan sözleşmelerde edimler zaman açısından ani edim ve sürekli edim olarak ikiye ayrılır. Ani edim, edimin anında yerine getirilmesini ifade ederken sürekli edim, edimin anlık olmayıp devam ettiği anlamına gelir. Edimin sürekli devam ettiği sözleşmelerde borcun ifâsı zamana yayıldığı için bazen, savaş, salgın hastalık, enflasyon vb. durumlarda taahhüt edilen ifâ imkânsız veya mümkün olmakla birlikte ağırlaşmış hale gelebilir. İmkânsızlık durumunda sözleşme kendiliğinden sona ererken (münfesih olurken), ifânın ağırlaşması halinde borçludan devamını istemek, borçlu için yıkım veya katlanması zor bir durum olacağından adalet ilkesine ters düşebilir. Uzun vadeli ve iki tarafa da borç yükleyen sözleşmelerde borcun ifâsını zaman zaman imkânsız hale getiren bazen de altından kalkılamayacak derecede ağırlaştıran salgın hastalıklardan biri de Covid-19 olmuştur. Bu makalede uzun vadeli borç ilişkilerinde Covid-19’un sebep olması muhtemel ifânın imkânsız veya adalet ilkesini zorlayacak derecede ağır hale gelmesine benzer durumlarla Hz. Peygamber’in döneminde karşılaşılıp karşılaşılmadığı, karşıla-şıldıysa onun neyi teklif ettiği araştırılmış, aynı problemin klasik fıkıh kaynaklarında tasavvur edilip edil-mediği, edildiyse ne gibi çözümlerin gündeme geldiği İslâm hukukçularının fürû-ı fıkıhta çözüme bağla-dıkları meselelerden yola çıkılarak tespit edilmeye çalışılmış, müçtehitlerce bulunan teorik dayanak ve prensiplerden hareketle Covid-19’un yol açtığı problemlerin çözümü için bir takım öneriler teklif edilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. İB, T.C. İçişleri Bakanlığı. “Resmî Sayfası”. Erişim 21 Kasım 2020. https://www.icisleri.gov.tr/81-il-valiligine-koronavirus-tedbirleri-konulu-ek-genelge-gonderildi.
  2. Ahmed b. Hanbel, Ebu Abdillah Ahmed b. Muhammed b. Hanbel eş-Şeybânî. el-Müsned. nşr. Şuayb Arnaud, Şakir Mürşid. Beyrut: Müessesetü’r-risâle. 1421/ 2001.
  3. Ali Haydar. Dürerü’l-hükkâm şerhu Mecelleti’l-ahkâm. İstanbul: Matbaa-i tevsî‘ -i tıbâ‘ât, 3 Cilt, 3. Ba-sım, 1330.
  4. Aydın Mehmet Âkif. “Borç”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 6: 285-291, İstanbul: TDV Ya-yınları, 1992.
  5. Bâcî, Ebü’l-Velîd Süleyman b. Halef b. Sa‘d et-Tücîbî. el-Müntekâ şerhu’l-Muvatta’. 7. Cilt. 2. Basım, Kâhire: Dâru’l-kitabi’l-islâmî, 1332.
  6. Buhârî, Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmail el. el-Câmiu’s-sahîh. nşr. Şaban Kurt, 8 Cilt. İstanbul: Çağrı yayınları- Dâru Sahnûn, 2. Basım, 1413/1992.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

24 Haziran 2021

Gönderilme Tarihi

13 Nisan 2021

Kabul Tarihi

4 Haziran 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 50

Kaynak Göster

APA
Tufekçi, İ. (2021). Koronavirüsün İslam Hukuku Bağlamında Sürekli Edimli Sözleşmelere Etkisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 50, 201-235. https://doi.org/10.17120/omuifd.915171
AMA
1.Tufekçi İ. Koronavirüsün İslam Hukuku Bağlamında Sürekli Edimli Sözleşmelere Etkisi. OMÜİFD. 2021;(50):201-235. doi:10.17120/omuifd.915171
Chicago
Tufekçi, İbrahim. 2021. “Koronavirüsün İslam Hukuku Bağlamında Sürekli Edimli Sözleşmelere Etkisi”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, sy 50: 201-35. https://doi.org/10.17120/omuifd.915171.
EndNote
Tufekçi İ (01 Haziran 2021) Koronavirüsün İslam Hukuku Bağlamında Sürekli Edimli Sözleşmelere Etkisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 50 201–235.
IEEE
[1]İ. Tufekçi, “Koronavirüsün İslam Hukuku Bağlamında Sürekli Edimli Sözleşmelere Etkisi”, OMÜİFD, sy 50, ss. 201–235, Haz. 2021, doi: 10.17120/omuifd.915171.
ISNAD
Tufekçi, İbrahim. “Koronavirüsün İslam Hukuku Bağlamında Sürekli Edimli Sözleşmelere Etkisi”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 50 (01 Haziran 2021): 201-235. https://doi.org/10.17120/omuifd.915171.
JAMA
1.Tufekçi İ. Koronavirüsün İslam Hukuku Bağlamında Sürekli Edimli Sözleşmelere Etkisi. OMÜİFD. 2021;:201–235.
MLA
Tufekçi, İbrahim. “Koronavirüsün İslam Hukuku Bağlamında Sürekli Edimli Sözleşmelere Etkisi”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, sy 50, Haziran 2021, ss. 201-35, doi:10.17120/omuifd.915171.
Vancouver
1.İbrahim Tufekçi. Koronavirüsün İslam Hukuku Bağlamında Sürekli Edimli Sözleşmelere Etkisi. OMÜİFD. 01 Haziran 2021;(50):201-35. doi:10.17120/omuifd.915171