BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2015, Cilt: 6 Sayı: 1, 30 - 40, 01.01.2015
https://doi.org/10.17155/spd.67561

Öz

The purpose of this study was to determine the nutritional knowledge and habits of students studying at Ondokuz Mayıs University and to find out whether they complied with the necessities of a healthy life. A total of 1105 students studying at 48 different departments of Ondokuz Mayıs University during the Academic Year 2013-2014 participated in the study voluntarily. The data was collected through socio-demographic information about the students and also a questionnaire about the students’ nutritional habits. For the analysis of data, descriptive statistics and paired comparisons were used. Within the scope of the study, the students that formed the sample were grouped in two as “students studying at departments related with dieting and others” and “students studying at departments related with health and others”. A statistically significant difference was found between the students of both departments (departments related with dieting and health) and the students of other departments in terms of the variables of “doing regular sports” and “smoking” (p<0,05). When the students were analyzed as a whole, it was found that a great majority believed in a healthy diet (%66,4) while their levels of nutritional training and knowledge were not sufficient (%59). Thus, frequent conferences and scientific activities should take place in universities on having a healthy and regular diet as well as participating in sports activities and this way a sustainable health awareness and dieting culture should be formed among students

Kaynakça

  • Baysal A. Beslenme. Şahin Matbaacılık, Ankara; 2007.
  • Erten M. Adıyaman ilinde eğitim gören üniversite öğrencilerinin beslenme bilgilerinin ve alışkanlıklarının araştırılması. Gazi Üniversitesi, Aile Ekonomisi ve Beslenme Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006.
  • Açıkgöz S. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ile özyetkinlik ve iyimserlik ilişkisi: Ankara Üniversitesi Örneği. Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006.
  • Saygın M, Öngel K, Çalışkan S, Yağlı M, Has M, Gonca T, Kurt Y. Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. S.D.Ü Tıp Fakültesi Dergisi. 2011;18 (2):43-47.
  • Korkmaz NH. Uludağ Üniversitesi Öğrencilerinin spor yapma ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2010;23 (2): 399-413.
  • Vançelik S, Önal SG, Güraksın A, Beyhun E. Üniversite öğrencilerinin beslenme bilgi ve alışkanlıkları ile ilişkili faktörler. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni. 2007;6 (4):242-248.
  • Yıldırım i, Yıldırım Y, Tortop Y, Poyraz A. Afyon Kocatepe Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve bunları etkileyen faktörler. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi. 2011;8 (1).
  • Yılmaz E, Özkan S. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi. 2007;2 (6):87-104.
  • Mazıcıoğlu MM, Öztürk A. Üniversite 3 ve 4. sınıf öğrencilerinde beslenme alışkanlıkları ve bunu etkileyen faktörler. Erciyes Tıp Dergisi (Erciyes Medical Journal). 2003;25 (4):172-178.
  • Uyar A. Konya İl merkezli kamu kuruluşlarında çalışan kadınların beslenme alışkanlıkları ve bilgi düzeyleri üzerine bir araştırma. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 1997.
  • Baysal A. Kahvaltı ve okul başarısı. Beslenme ve Diyet Dergisi. 1999; 28:1-3.
  • Orak S, Akgün S, Orhan H. Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının araştırılması. SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi. 2006;13 (2):5-11.
  • Tai MM, Castillo PP, Pi- Sunyer FX. Meal size and frequency: Effect on the thermic Effect of food. Am J Clin Nutr. 1991; 54 (5):783-787.
  • Işıksuoğlu MK. Yükseköğrenim yapan kız öğrencilerin beslenme durumu ve buna beslenme eğitiminin etkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi. 1986; 15:55-70.
  • Ayhan DE, Günaydın E, Gönlüaçık E, Arslan U, Çetinkaya F, Asımı H, Uncu Y. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve bunları etkileyen faktörler. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2012; 38 (2):97-104.
  • Sezek F, Kaya E, Doğan S. Üniversite öğrencilerinin genel beslenme alışkanlıkları, katkılı besinler hakkında bilgi, görüş ve tutumları. Çankaya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi. Journal of Arts and Sciences. 2008; 10:117-132.
  • Kumartaşlı M. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarında okuyan aktif spor yapan öğrencilerin beslenme ve sağlık durumlarının incelenmesi. Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2006.
  • Ünalan D, Öztop DB, Elmalı F, Öztürk A, Konak D, Pırlak B ve ark. Bir grup sağlık yüksekokulu öğrencisinin yeme tutumları ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişki. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2009; 16:75-81.
  • WHO: World Health Organization. Physical activity and young people. 2010. [erişim tarihi: Eylül 2014] Erişim: http://www.who.int/dietphysicalactivity/factsheet_young_people/en/index.html
  • Güneş G, Pehlivan E, Genç M. Turgut Özal Tıp Merkezi hekim, hemşire,ve tıp öğrencilerinde sigara içme sıklığı. Journal of Turgut Özal Medical Center. 1997; 4(4).
  • WHO: World Health Organization. Gender, health and tobacco. 2003. [erişim tarihi: Eylül 2014] Erişim: http://www.who.int/gender/documents/Gender_Tobacco_2.pdf
  • Silliman K, Rodas-Fortier K, Neyman M. A Survey of dietary and exercise habits and perceived barriers to following a healthy lifestyle in a college population. Californian Journal of Health Promotion. 2004; 2 (2):10-19.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ: ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Yıl 2015, Cilt: 6 Sayı: 1, 30 - 40, 01.01.2015
https://doi.org/10.17155/spd.67561

Öz

Bu araştırma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrencilerin beslenme bilgi ve alışkanlıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 2013-2014 Eğitim Öğretim yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde 48 farklı bölümde öğrenim gören toplam 1105 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Veriler, öğrencilere ait sosyo-demografik bilgiler ve öğrencilerin beslenme alışkanlıklarını içeren kişisel bilgi formu ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS.20 istatistik paket programında değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde; genel bilgiler vermek amacıyla tanımlayıcı istatistikler ve ikili karşılaştırmalar yapılmıştır. Öğrenciler ilk olarak diyet ile ilgili bölümlerde (beslenme ve diyet, diyetisyenlik gibi) öğrenim görenler ve diğer bölümlerde öğrenim görenler olarak iki gruba ayrılmış ve bu iki grup arasında farklılıklar incelenmiştir. Buna göre, bu iki grup arasında düzenli spor yapma (p>0,05) ve sigara kullanma (p>0,05) açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken; beslenme ile ilgili eğitim alma (p<0,05) ve sağlıklı beslenmeye inanıyor musunuz? (p<0,05) soruları bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Daha sonra öğrenciler sağlık ile ilgili bölümlerde öğrenim görenler (tıp, diyetisyenlik, veteriner, eczacılık gibi) ve diğer bölümlerde öğrenim görenler olarak iki ayrı gruba daha ayrılmıştır. Buna göre, bu iki grup arasında düzenli spor yapma (p>0,05), sigara kullanma (p>0,05), beslenme ile ilgili eğitim alma (p>0,05) ve sağlıklı beslenmeye inanıyor musunuz? (p>0,05) soruları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler: Beslenme, sağlık, spor

Kaynakça

  • Baysal A. Beslenme. Şahin Matbaacılık, Ankara; 2007.
  • Erten M. Adıyaman ilinde eğitim gören üniversite öğrencilerinin beslenme bilgilerinin ve alışkanlıklarının araştırılması. Gazi Üniversitesi, Aile Ekonomisi ve Beslenme Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006.
  • Açıkgöz S. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ile özyetkinlik ve iyimserlik ilişkisi: Ankara Üniversitesi Örneği. Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006.
  • Saygın M, Öngel K, Çalışkan S, Yağlı M, Has M, Gonca T, Kurt Y. Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. S.D.Ü Tıp Fakültesi Dergisi. 2011;18 (2):43-47.
  • Korkmaz NH. Uludağ Üniversitesi Öğrencilerinin spor yapma ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2010;23 (2): 399-413.
  • Vançelik S, Önal SG, Güraksın A, Beyhun E. Üniversite öğrencilerinin beslenme bilgi ve alışkanlıkları ile ilişkili faktörler. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni. 2007;6 (4):242-248.
  • Yıldırım i, Yıldırım Y, Tortop Y, Poyraz A. Afyon Kocatepe Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve bunları etkileyen faktörler. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi. 2011;8 (1).
  • Yılmaz E, Özkan S. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi. 2007;2 (6):87-104.
  • Mazıcıoğlu MM, Öztürk A. Üniversite 3 ve 4. sınıf öğrencilerinde beslenme alışkanlıkları ve bunu etkileyen faktörler. Erciyes Tıp Dergisi (Erciyes Medical Journal). 2003;25 (4):172-178.
  • Uyar A. Konya İl merkezli kamu kuruluşlarında çalışan kadınların beslenme alışkanlıkları ve bilgi düzeyleri üzerine bir araştırma. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 1997.
  • Baysal A. Kahvaltı ve okul başarısı. Beslenme ve Diyet Dergisi. 1999; 28:1-3.
  • Orak S, Akgün S, Orhan H. Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının araştırılması. SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi. 2006;13 (2):5-11.
  • Tai MM, Castillo PP, Pi- Sunyer FX. Meal size and frequency: Effect on the thermic Effect of food. Am J Clin Nutr. 1991; 54 (5):783-787.
  • Işıksuoğlu MK. Yükseköğrenim yapan kız öğrencilerin beslenme durumu ve buna beslenme eğitiminin etkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi. 1986; 15:55-70.
  • Ayhan DE, Günaydın E, Gönlüaçık E, Arslan U, Çetinkaya F, Asımı H, Uncu Y. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve bunları etkileyen faktörler. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2012; 38 (2):97-104.
  • Sezek F, Kaya E, Doğan S. Üniversite öğrencilerinin genel beslenme alışkanlıkları, katkılı besinler hakkında bilgi, görüş ve tutumları. Çankaya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi. Journal of Arts and Sciences. 2008; 10:117-132.
  • Kumartaşlı M. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarında okuyan aktif spor yapan öğrencilerin beslenme ve sağlık durumlarının incelenmesi. Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2006.
  • Ünalan D, Öztop DB, Elmalı F, Öztürk A, Konak D, Pırlak B ve ark. Bir grup sağlık yüksekokulu öğrencisinin yeme tutumları ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişki. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2009; 16:75-81.
  • WHO: World Health Organization. Physical activity and young people. 2010. [erişim tarihi: Eylül 2014] Erişim: http://www.who.int/dietphysicalactivity/factsheet_young_people/en/index.html
  • Güneş G, Pehlivan E, Genç M. Turgut Özal Tıp Merkezi hekim, hemşire,ve tıp öğrencilerinde sigara içme sıklığı. Journal of Turgut Özal Medical Center. 1997; 4(4).
  • WHO: World Health Organization. Gender, health and tobacco. 2003. [erişim tarihi: Eylül 2014] Erişim: http://www.who.int/gender/documents/Gender_Tobacco_2.pdf
  • Silliman K, Rodas-Fortier K, Neyman M. A Survey of dietary and exercise habits and perceived barriers to following a healthy lifestyle in a college population. Californian Journal of Health Promotion. 2004; 2 (2):10-19.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Psiko Sosyal Alanlar
Yazarlar

Egemen Ermiş

Erol Doğan Bu kişi benim

Necati Erilli Bu kişi benim

Arif Satıcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ermiş, E., Doğan, E., Erilli, N., Satıcı, A. (2015). ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ: ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Spor Ve Performans Araştırmaları Dergisi, 6(1), 30-40. https://doi.org/10.17155/spd.67561

Cited By


Sürdürülebilir ve Adil Beslenmede Toplumsal Duyarlılık
Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.37847/tdtad.1415155