The aim of this study is to associate ergogenic food consumption habits, frequency of protein food consumption and some anthropometric measurements in men engaged in bodybuilding sports. The sample of the study consists of 120 men who exercise bodybuilding between 8 November and 15 December 2019 in different fitness centers in Güzelyurt Region.Sports is a factor that is absolute in human health and is also effective in the prevention of health. It is important to maintain the integrity of body and mental health. Depending on the increase in metabolic rate, differences in the body's need for macro and micronutrients will also arise. The use of nutritional ergogenic support products is free, but there are misuses due to the habit of reading labels and lack of information. Therefore, it is of great importance that the supplement is recommended by whom and on what basis for what purpose. When athletes are asked about the purposes of using dietary supplements, many different answers can be encountered: improving performance and working efficiency or ensuring that they are easily adapted to training (Kreider, 2003). It has been learned that 90% of the athletes surveyed receive nutritional supplements and all of them have been exercising regularly for at least 1 year. Anthropometric measurements showed that body weights were 91.23±12.04 kg and body mass index values were 28.36±2.98 kg/m2. According to the nutritional supplementation status of the athletes involved in the study, there was no statistically significant difference between body mass index, body fat ratio, body fat weight, wrist circumference, upper middle arm circumference and waist/hip ratio values (p˃0.05). Body mass index, body fat ratio, body fat weight, wrist circumference, upper middle arm circumference and waist/hip ratio values were found to be high compared to those who did not take nutritional supplements, but the differences are not significant (p˃0.05).
Yürütülen bu çalışmada amaç, vücut geliştirme sporu yapan erkeklerde ergojenik besin tüketim alışkanlığı, proteinli besin tüketim sıklığı ve bazı antropometrik ölçümler ile ilişkilendirilmesidir. Araştırmanın örneklemi 8 Kasım-15 Aralık 2019 tarihleri arasında Güzelyurt Bölgesinde yer alan farklı fitness salonlarında vücut geliştirme sporu sporu yapan 120 erkekten oluşmaktadır. Spor, insan sağlığının mutlak içeriğinde olan ve aynı zamanda sağlığın korunması noktasında da etkili olan bir faktördür. Beden ve ruh sağlığı bütünlüğünün korunması ve sürdürülmesi noktasında önem taşımaktadır. Metabolizma hızında yaratacağı artışa bağlı olarak vücudun makro ve mikro besin öğesi ihtiyacında da farklılıklar doğacaktır. Besinsel Ergojenik Destek Ürünlerinin kullanımı serbesttir ancak etiket okuma alışkanlığı ve bilgi yetersizliğine bağlı yanlış kullanımlar söz konusudur. Bu yüzden takviyenin kim tarafından ve neye dayanarak hangi amaçla önerildiği büyük önem taşımaktadır. Sporculara besin takviyesi kullanım amaçları sorulduğu zaman birçok farklı yanıtla karşılaşılabilir: Performansı ve çalışma verimliliğini artırmak veya antremanlara kolay adapte olabilmelerini sağlamak gibi sebepler sunabilmektedirler. Araştırmaya katılan sporcuların %90’ının besin takviyesi aldığı, tamamının ise en az 1 yıldır düzenli spor yaptığı öğrenilmiştir. Antropometrik ölçümlerden vücut ağırlıklarının ortalama 91,23±12,04 kg, Vücut Kütle İndeksi değerlerinin ise 28,36±2,98 kg/m2 olarak saptanmıştır. Araştırmaya katılan sporcuların besin takviyesi alma durumuna göre vücut kitle indeksi, vücut yağ oranı, vücut yağ ağırlığı, bilek çevresi, üst orta kol çevresi ve bel/kalça oranı değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı tespit edilmiştir (p˃0,05). Besin takviyesi alma durumlarına göre sporcuların vücut kütle indeksi, vücut yağ oranı, vücut yağ ağırlığı, bilek çevresi, üst orta kol çevresi ve bel/kalça oranı değerleri besin takviyesi almayanlara göre yüksek bulunmuş olsa da, farklar anlamlı düzeyde değildir (p˃0,05).
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Hareket ve Antrenman Bilimleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 11 Sayı: 3 |