Derleme

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programının Eleştirel Düşünme Becerileri Açısından İncelenmesi

Cilt: 11 Sayı: 18 30 Haziran 2019
PDF İndir
TR EN

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programının Eleştirel Düşünme Becerileri Açısından İncelenmesi

Öz

Bu çalışmanın amacı 2010 yılında uygulamaya konulan İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretim programının eleştirel düşünme açısından incelemek ve değerlendirmektir. Günümüzde bilgi çeşitliliği ve miktarının çokluğu düşünmeyi ve özellikle de eleştirel düşünme becerilerini ön plana çıkarmıştır.  Bu çalışmada ilk olarak eleştirel düşünmenin farklı tanımları yapılarak önemi üzerinde durulmuştur. Daha sonra İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi (4-8 sınıflar) öğretim programında yer alan giriş, programın vizyonu, programın uygulanmasına ilişkin ilke ve açıklamalar, programın temel yaklaşımı, programın özellikleri ve geliştirilmesinde temel alınan ilkeler, programın yapısı, öğrenme-öğretme süreçleri ve öğretmenin rolü, vb. bölümlere eleştirel düşünmenin ne kadar yansıdığı incelenmiş ve tespit edilmiştir. Tespitler ve incelemeler yapılırken yurt içinde ve yurt dışında yer alan tezler, makaleler, kitaplar ve konu ile igili yapılmış çalışmalardan yararlanılmıştır. Eleştirel düşünmenin Türkiye’deki İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretim programına yansımasını incelemek için doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Sonuçta, eleştirel düşünme becerilerinin DKAB programın her safhasına yayıldığı, programda önemli bir yer teşkil ettiği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Din Eğitimi,Eleştirel düşünme,Eğitim program,Din kültürü ve ahlak bilgisi

Kaynakça

  1. Aydın, M.Ş. (2011). Açık toplumda din eğitim. Ankara: Nobel Yayınları.
  2. Aydın, H. (2008). Sokrates’in felsefesi ışığında Sokratik yönteme analitik bir yaklaşım. Üniversite ve Toplum Bilim, Eğitim ve Düşünce Dergisi, 8(2), 1-6.
  3. Bonwell, C. C., ve Eison, J. A. (1991). Active learning: Creating excitement in the classroom. ASHE-ERIC Higher Education Report ,Report No:1. Washington, DC: George Washington University.
  4. Chance, P. (1986). Thinking in the classroom. New York: Teachers College, Columbia University.
  5. Cüceloğlu, D. (1995). İyi düşün doğru karar ver. İstanbul: Sistem Yayıncılık.
  6. Doğanay, A. ve Ünal, F. (2006). Eleştirel düşünmenin öğretimi. İçerik türlerine dayalı öğretim, içinde (s. 209-261) . Ankara: Nobel Yayın-Dağıtım.
  7. Doğru, Ç. (2018). Mezhepsel çoğulculuk bağlamında din eğitimi ve öğretimini yeniden yapılandırmak mümkün mü? Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 12, 143-169.
  8. Facione, N. ve Facione, P. (2010). The california critical thinking disposition ınventory, insight assessment. Millbrae CA: The California Academic Press.
  9. Facione, N. (2000). Critical thinking and clinical judgment. California Academic Press. 30/01/2019 tarihinde http://www.calpress.com/resource.html adresinden erişilmiştir.
  10. Facione, P. (1998). Critical thinking: What it is and what it counts? California Academic Press. 21/06/2015 tarihinde http://spu.edu/depts/health-sciences/grad/documents/ctbyfacione.pdf adresinden erişilmiştir.

Kaynak Göster

APA
Öncel, E. S. (2019). İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programının Eleştirel Düşünme Becerileri Açısından İncelenmesi. OPUS International Journal of Society Researches, 11(18), 2797-2829. https://doi.org/10.26466/opus.572254

Cited By

Kur’ân-ı Kerîm’de İnsanlara Bildirilen Sorular

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

https://doi.org/10.35209/ksuifd.1653055