Araştırma Makalesi

Terör ve Medya İlişkisi Bağlamında Terör Eylemlerinin Haberlerde Sunulma Biçimleri: “Reina Saldırısı” Örneği

Cilt: 16 Sayı: 30 31 Ekim 2020
PDF İndir
EN TR

Terör ve Medya İlişkisi Bağlamında Terör Eylemlerinin Haberlerde Sunulma Biçimleri: “Reina Saldırısı” Örneği

Öz

Günümüzde terörizm olgusu hayatın her alanında karşımıza çıkmaktadır. Söz konusu görünürlüğün artışında kuşkusuz küreselleşmenin ve iletişim devriminin büyük etkileri olmuştur. İletişim çağında meydana gelen söz konusu bu değişimlerin medyayı da etkilediği açıktır. Bu bakımdan günümüzde medya önemli bir ikilemle karşı karşıya kalmıştır. Medya, iletişimin teknolojilerinin sağladığı imkanları kullanarak gelişmelerle alakalı insanları bilgilendirirken aynı zamanda terör olaylarının haberlerinde bunun önemli bir propaganda aracı haline dönüşmesini engellemek durumundadır. Bu bakımdan terör olaylarının haber ediliş biçimleri, terör-medya ilişkisi bağlamında üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Çalışma, yaşanan bir terör saldırısının farklı gazetelerde nasıl kendine yer bulduğunu incelerken, öncelikli olarak gazetelerin ideolojik konumlarının haber içeriklerine ve tema dağılımlarına etkisi olup olmadığına yanıt bulmaya çalışmaktadır. Bunun için DEAŞ tarafından İstanbul’da gerçekleştirilen “Reina Saldırısı” çalışmanın örnek olayı olarak seçilmiştir. Bu kapsamda yaşanan bu terör saldırısının Sabah, Yeni Akit, Cumhuriyet, Sözcü ve BirGün gazetelerinde nasıl yer edindiği haberlerin temasal dağılımları üzerinden incelenmiş ve ilgili haberlerin içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda çalışma içeriğindeki söz konusu gazeteler kategorilendirilmiş ve belirlenen temalara göre taranmıştır. Yapılan inceleme neticesinde saldırıyı gerçekleştiren teröristin DEAŞ militanı olması, yabancı bir kişi olması, saldırının yılbaşı kutlamalarına yönelik düzenlenmesi gibi değişkenlerin haber temaları ve haber analizi açısından önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte gazetelerin ideolojik spektrumda kendilerini konumladıkları yerin haberlerin temasal dağılımlarına ve ana tartışmalara etki ettiği; ideolojik spektrumda farklı konumda bulunan gazetelerin terörü kınamak konusunda birleştiği fakat tartışma eksenlerinin ve seçilen temaların yoğunluğu noktasında farklılaştığı belirgin bir şekilde görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Terörizm , DEAŞ , Reina Saldırısı , Medya , Haber Teması

Kaynakça

  1. Çelik, H., ve Ekşi, H. (2008). Söylem analizi. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 27(27), 99-117.
  2. Çelik, H., Baykal, N. B., ve Memur, H. N. (2020). Nitel veri analizi ve temel ı̇lkeleri. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi - ENAD, 8(1), 379-406.
  3. Örs, H. B. (2014). İdeoloji: Karmaşık dünyayı anlaşılır kılmak. 19. Yüzyıldan 20. Yüzyıla Modern Siyasal İdeolojiler içinde (7. b., s. 3-46). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  4. Özdemir, S. (1998). Medya emperyalizmi ve küreselleşme. İstanbul: Timaş Yayınları.
  5. Akçay, E. Y. (2012). Terör ve medya ilişkisinin 2003 yılında İstanbul’da meydana gelen saldırılar örneğiyle incelenmesi. NEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(2), 183-197.
  6. Altun, F. (2011). Medya etiği ve tarafsızlık söylemi. İş Ahlakı Dergisi, 4(8), 9-24.
  7. Avşar, Z. (2017). İnternet çağında medya, terör ve güvenlik. TRTakademi, 2(3), 116-132.
  8. Başkale, H. (2016). Nitel araştırmalarda geçerlik, güvenirlik ve örneklem büyüklüğünün belirlenmesi. DEUHFED, 9(1), 23-28.
  9. Can, M. E., Kaya, M., ve Paksoy, M. (2017, Şubat 15). Mahkemeye sevk edilen 5 şüphelinin Masharipov ile irtibatı kesinleşti. Anadolu Ajansı. Ocak 2, 2020 tarihinde https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/mahkemeye-sevk- edilen-5-suphelinin-masharipov-ile-irtibati-kesinlesti/751126 adresinden alındı
  10. CnnTürk. (2017, Ocak 17). Yılbaşını kana bulayan Reina saldırganı yakalandı. CnnTürk. Aralık 15, 2019 tarihinde https://www.cnnturk.com/turkiye/yilbasini-kana-bulayan-reina-saldirgani-yakalandi adresinden alındı

Kaynak Göster

APA
Şen, Y. F., & Yaşa, A. G. (2020). Terör ve Medya İlişkisi Bağlamında Terör Eylemlerinin Haberlerde Sunulma Biçimleri: “Reina Saldırısı” Örneği. OPUS International Journal of Society Researches, 16(30), 2795-2831. https://doi.org/10.26466/opus.768416