Bu çalışmada bazı taze meyve ve sebzeler ile onların çürük formlarının antimikrobiyal ve antioksidan aktiviteleri değerlendirilmiştir. İncelenen taze ve çürük materyaller arasında Citrus paradise, Citrus sinensis, Punica granatum, Cydonia oblonga, Malus domestica, Citrus limon, Pyrus anatolica var., Persea americana, Capsicum annuum var., Actinidia deliciosa, Beta vulgaris L. yer almaktadır. Taze haldeki meyvelerin ve sebzelerin, potansiyel mikrop öldürücü aktivitelere sahip oldukları zaten biliniyordu. Ancak çürük hallerinin nasıl davranacağı bilinmiyordu. Taze ve çürük numunelerin in vitro antimikrobiyal aktiviteleri seçilmiş bakteri (Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Citrobacter freundii, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa) ve mantar suşları (Candida albicans ve Saccharomyces cerevisiae) üzerinden inhibisyon bölgesine göre ve gelişmiş sayısal araçlarla doğrulanan difüzyon testi ile incelendi. Çürük ve taze nar (24.25±0.09 ve 12.87±0.11 mm) standartlara göre (Ampisilin: 11.76±0.54 ve Cephazolin: 6.00±0.00 mm) S. aeurus'a karşı muazzam aktivite gösterirken; C. albicans'a karşı, çürük avokado (24.12±0.42 mm), Nystatin'e (17.89±0.54 mm) kıyasla tatmin edici bir etki göstermiştir. Antioksidan aktivite ise, DPPH serbest radikal yakalama, demir iyonu şelasyonu, toplam fenolik içerik ve toplam flavonoid içeriği belirleme yöntemleri ile tarandı. 316.21±9.89 mg GAE/g ekstre ile çürük pancar en zengin toplam fenolik madde içeriğine sahipken; çürük greyfurt 118.5±72.58 mg QE/g ekstrakt ile en yüksek toplam flavonoid içeriğini göstermiştir. Sebze ve meyveler üzerine araştırmalar; farmakolojik olarak aktif antimikrobiyal ve antioksidan ajanlar olarak sadece gıda olarak değil, aynı zamanda çürümüş formların da gelecekteki terapötik amaçlar için önerilebileceğini ortaya koymaktadır.
antimikrobiyal aktivite antioksidan aktivite çürük meyve çürük sebze
This study evaluated the antimicrobial and antioxidant activities of some fresh fruits and vegetables and their rotten forms. Among the fresh and rotten materials examined, there were Citrus paradise, Citrus sinensis, Punica granatum, Cydonia oblonga, Malus domestica, Citrus limon, Pyrus anatolica, Persea americana, Capsicum annuum var., Actinidia deliciosa, Beta vulgaris L. It was already known that fresh fruits, vegetables have potential microbicidal activities. But how the rottens would behave is unknown. Antimicrobial activities of fresh and rotten samples were examined on selected bacterial (Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Citrobacter freundii, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa) and fungal strains (Candida albicans and Saccharomyces cerevisiae) by diffusion test, which was confirmed by the inhibition zone and advanced numerical tools. While rotten and fresh pomegranate (24.25±0.09 and 12.87±0.11 mm) showed tremendous activity against S. aureus by standards (Ampicillin: 11.76±0.54 and Cephazolin: 6.00±0.00 mm); against C. albicans, rotten avocado (24.12±0.42 mm) showed satisfactory potency compared to Nystatin (17.89±0.54 mm). Antioxidant activity was screened by DPPH free radical scavenging, ferrous ion chelation, total phenolic content, and total flavonoid content determination methods. While rotten beetroot has the richest total phenolic content with 316.21 ± 9.89 mg GAE/g extract; rotten grapefruit showed the highest total flavonoid content with 118.57±2.58 mg QE/g extract. Research on vegetables and fruits; reveals that not only as food but also as decay forms can be recommended for future therapeutic purposes as pharmacologically active antimicrobial and antioxidant agents.
antimicrobial activity antioxidant activity rotten fruit rotten vegetables
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bitki Biyokimyası |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 28 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |