Bu çalışma, 2015 yılında Giresun koşullarında yetiştirilen ‘Hayward’ kivi çeşidinde meyve gelişim periyodu
süresince meydana gelen fiziksel değişimlerin ortaya konulması amacıyla
yürütülmüştür. Araştırmada meyve gelişim süresince meyve ağırlığı, meyve
boyutları (en, boy, kalınlık) ve hacim değerlerinde düzenli artış görülmüştür.
Meyve eti sertliğinde dalgalanmalar görülmekle birlikte genel olarak meyve
gelişim süresince azalmıştır. Meyve kabuk kalınlığı değeri meyve gelişim
süresince dalgalanmalar göstermiş, genel olarak hasat olumu döneminde en yüksek
değere ulaşmıştır. Çalışma
sonucunda hasat olum döneminde fiziksel özelliklerden
meyve ağırlığı 13.29 g ile 92.99 g, meyve eni 27.41 mm
ile 53.19 mm, meyve boyu 34.91 mm ile 63.68 mm, meyve kalınlığı 24.71 mm ile 45.12 mm,
hacim 13.71 ml ile 95.18 ml, kabuk kalınlığı 0.55 mm ile 1.27 mm, yoğunluk 0.94
g/ml ile 0.99 g/ml, meyve eti sertliği 7.63 kg/cm² ile 11.33 kg/cm², usare
miktarı % 39.12 ile % 67.83 arasında değişim göstermiştir. Meyve kabuk renginde
genel olarak parlaklığın meyve gelişim süresince azaldığı, “a” değerinin
yeşilden açık kırmızı renge doğru değiştiği, “b” değerinin ise sarıdan açık
sarı renge doğru değiştiği saptanmıştır. Meyve et renginde de meyve gelişim
süresince parlaklığın genel olarak azaldığı, “a” değerinin yeşilden koyu yeşil
renge değiştiğini, “b” değerinin de sarıdan koyu sarı renge doğru değiştiği
tespit edilmiştir.
Kivi ‘Hayward’ Fiziksel Özellikler Meyve Gelişimi Hasat Olumu
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 3 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 2 |