Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Giresun Koşullarında Yetiştirilen 'Hayward' Kivi Çeşidinde Meyve Gelişim Sürecinde Fiziksel Özelliklerinin Değişimi

Yıl 2018, Cilt: 8 Sayı: 2, 174 - 186, 31.12.2018

Öz

Bu çalışma, 2015 yılında Giresun koşullarında yetiştirilen ‘Hayward’ kivi çeşidinde meyve gelişim periyodu
süresince meydana gelen fiziksel değişimlerin ortaya konulması amacıyla
yürütülmüştür. Araştırmada meyve gelişim süresince meyve ağırlığı, meyve
boyutları (en, boy, kalınlık) ve hacim değerlerinde düzenli artış görülmüştür.
Meyve eti sertliğinde dalgalanmalar görülmekle birlikte genel olarak meyve
gelişim süresince azalmıştır. Meyve kabuk kalınlığı değeri meyve gelişim
süresince dalgalanmalar göstermiş, genel olarak hasat olumu döneminde en yüksek
değere ulaşmıştır.
Çalışma
sonucunda hasat olum döneminde fiziksel özelliklerden
meyve ağırlığı
13.29 g ile 92.99 g, meyve eni 27.41 mm
ile 53.19 mm, meyve boyu 34.91 mm ile 63.68 mm, meyve kalınlığı 24.71 mm ile 45.12 mm,
hacim 13.71 ml ile 95.18 ml, kabuk kalınlığı 0.55 mm ile 1.27 mm, yoğunluk 0.94
g/ml ile 0.99 g/ml, meyve eti sertliği 7.63 kg/cm² ile 11.33 kg/cm², usare
miktarı % 39.12 ile % 67.83 arasında değişim göstermiştir. Meyve kabuk renginde
genel olarak parlaklığın meyve gelişim süresince azaldığı, “a” değerinin
yeşilden açık kırmızı renge doğru değiştiği, “b” değerinin ise sarıdan açık
sarı renge doğru değiştiği saptanmıştır. Meyve et renginde de meyve gelişim
süresince parlaklığın genel olarak azaldığı, “a” değerinin yeşilden koyu yeşil
renge değiştiğini, “b” değerinin de sarıdan koyu sarı renge doğru değiştiği
tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • 1. Altuntaş E, Cangi R, Kaya C, Dilmaç M  Saraçoğlu O (2009). Hayward Kivi Çeşidinin Hasat ve Yeme Olumu Dönemlerindeki Bazı Fiziksel, Mekanik ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. III. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu. 10-12 Haziran 2009, Kahramanmaraş. Bildiriler Kitabı: 293-301.
  • 2. Basım H (2001). Kivinin Antalya Koşullarında Mevsimsel Gelişimi Üzerinde Araştırmalar. Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Antalya.
  • 3. Beever DJ  Hopkirk G (1990). Fruit Development and Fruit Physiology. “in: Kiwifruit: Science and Management”, Eds: I.J. Warrington and G.C. Weston Ray Richards Publisher, Auckland, pp. 97-126.
  • 4. Bostan SZ (1997). Eriklerde Meyve ve Sürgün Gelişimi Üzerine Bir Araştırma. Bahçe 26 (1-2): 85-91, Van.
  • 5. Bostan SZ  Günay K (2003). Ordu Ekolojisinde Yetiştirilen Hayward Kivi Çeşidinde Meyve Gelişimi İle Bazı İklimsel Değerler Arasındaki İlişkiler. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Semp. 23-25 Ekim 2003, Ordu. Sayfa: 29-34.
  • 6. Bostan SZ  Günay K (2014). ‘Hayward’(Actinidia deliciosa Planch) Kivi Çeşidinin Meyve Kalitesi Üzerine Rakım ve Yöneyin Etkisi. Akademik Ziraat Dergisi 3 (1): 13-22.
  • 7. Cangi R  Karadeniz T (2001). Ordu Ekolojisinde Yetiştirilen Hayward Kivi Çeşidinde (A. deliciosa) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerin Değişimi Üzerine Bir Araştırma. Journal of Qafgaz University, Spring, 7, 169-176, 2001.
  • 8. Esen Y (2009). Ünye Yöresi Kivi Yetiştiriciliğinde Meyve Gelişiminin ve En Uygun Hasat Zamanının Belirlenmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Samsun.
  • 9. Farzam E, Shahbazi H, Imani AA  Gheshlaghi EA (2013). Effect of Harvest Time on some Qualitative and Quantitative Characteristics of Hayward Kiwifruit in the West of Gilan, Iran. Intl J Farm & Alli Sci. Vol., 2 (11): 296-301, 2013.
  • 10. Grant JA, Polito VS  Ryugo K (1994). Flower and Fruit Development (Kiwifruit Growing and Handling) UCANR Publications 3344, 134 p.,Technical Editors: Hasey, J.K.; Johnson, R.S.; Grant, J.A.; Reil, W.O.). pp: 14-17.
  • 11. Hosseinzadeh J, Feyzollahzadeh M  Afkarı AH (2013). The Physical and Chemical Properties of Kiwifruit Harvested at Four Stages. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 19 (No 1) 2013, 174-180.
  • 12. Kadiroğlu Karaoğlan H (2011). Hayward Kivi Çeşidinde Meyve Tutumundan Hasada Kadar Olan Dönemde Meyvede Meydana Gelen Morfolojik Değişimlerin Saptanması. Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi 31s. Tekirdağ, 2011.
  • 13. Karaçalı İ (1990). Bahçe ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494. Bornova/İzmir.
  • 14. Kaynaş K, Özelkök İS, Samancı H  Yalçın T (2000). Kivide Meyve Gelişimi, Olgunlaşma ve Depolama Koşulları Üzerinde Çalışmalar. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Bilimsel Araştırmalar ve İncelemeler Yayın No. 136, 92p.
  • 15. Kaynaş K, Dardeniz A  Kaya S (2002). A Research on Determining the Most Suitable Harvest Maturiyt of the Kiwifruits ( Actinidia deliciosa cv. Hayward) Harvested at Different Time İntervals. Pakistan Journal of Applied Science 2 (12): 1074-1077.
  • 16. Mc Donald B (1990). Precooling, Storage and Transport of Kiwifruit. In: Kiwifruit: Science and Management. Ed: I. J. Warrington and G. C. Weston, Ray Richards pub. New Zealand Soc. Hort Sci. 429-453.
  • 17. Samancı H  Uslu İ (1992). Türkiye’de kivi (Actinidia deliciosa A. Chev.) Yetiştirme Olanakları Üzerinde Çalışmalar. Türkiye I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 13-16 Ekim, İzmir. Sayfa: 187-190.
  • 18. Şeker M, Dardeniz A, Kaynaş K  Ulaş Z (2003). Çanakkale Yöresinde Yetiştirilen Hayward ve Tomuri Kivi Çeşitlerinin Önemli Bitkisel Özelliklerinin incelenmesi. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Ordu Ziraat Fakültesi, 23-25 Ekim 2003, Ordu. Sayfa: 46-51.
  • 19. Testolin R  Crivello V (1987). İl kiwi Suo Mondo. Fed. Reg. Colt. Dir. Veneto. İripa.
  • 20. Westwood MN (1978). Temperate Zone Pomology, 428 p, W.H., Freeman and Company, San Fransisco.
  • 21. Zenginbal H, Özcan M  Haznedar A (2005). Rize Ekolojik Şartlarında Yetiştirilen Kivi Çeşitlerinde Fenolojik Gözlem ve Pomolojik Analizler Üzerine Bir Araştırma. DERİM 22(1): 1-9.
Yıl 2018, Cilt: 8 Sayı: 2, 174 - 186, 31.12.2018

Öz

Kaynakça

  • 1. Altuntaş E, Cangi R, Kaya C, Dilmaç M  Saraçoğlu O (2009). Hayward Kivi Çeşidinin Hasat ve Yeme Olumu Dönemlerindeki Bazı Fiziksel, Mekanik ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. III. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu. 10-12 Haziran 2009, Kahramanmaraş. Bildiriler Kitabı: 293-301.
  • 2. Basım H (2001). Kivinin Antalya Koşullarında Mevsimsel Gelişimi Üzerinde Araştırmalar. Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Antalya.
  • 3. Beever DJ  Hopkirk G (1990). Fruit Development and Fruit Physiology. “in: Kiwifruit: Science and Management”, Eds: I.J. Warrington and G.C. Weston Ray Richards Publisher, Auckland, pp. 97-126.
  • 4. Bostan SZ (1997). Eriklerde Meyve ve Sürgün Gelişimi Üzerine Bir Araştırma. Bahçe 26 (1-2): 85-91, Van.
  • 5. Bostan SZ  Günay K (2003). Ordu Ekolojisinde Yetiştirilen Hayward Kivi Çeşidinde Meyve Gelişimi İle Bazı İklimsel Değerler Arasındaki İlişkiler. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Semp. 23-25 Ekim 2003, Ordu. Sayfa: 29-34.
  • 6. Bostan SZ  Günay K (2014). ‘Hayward’(Actinidia deliciosa Planch) Kivi Çeşidinin Meyve Kalitesi Üzerine Rakım ve Yöneyin Etkisi. Akademik Ziraat Dergisi 3 (1): 13-22.
  • 7. Cangi R  Karadeniz T (2001). Ordu Ekolojisinde Yetiştirilen Hayward Kivi Çeşidinde (A. deliciosa) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerin Değişimi Üzerine Bir Araştırma. Journal of Qafgaz University, Spring, 7, 169-176, 2001.
  • 8. Esen Y (2009). Ünye Yöresi Kivi Yetiştiriciliğinde Meyve Gelişiminin ve En Uygun Hasat Zamanının Belirlenmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Samsun.
  • 9. Farzam E, Shahbazi H, Imani AA  Gheshlaghi EA (2013). Effect of Harvest Time on some Qualitative and Quantitative Characteristics of Hayward Kiwifruit in the West of Gilan, Iran. Intl J Farm & Alli Sci. Vol., 2 (11): 296-301, 2013.
  • 10. Grant JA, Polito VS  Ryugo K (1994). Flower and Fruit Development (Kiwifruit Growing and Handling) UCANR Publications 3344, 134 p.,Technical Editors: Hasey, J.K.; Johnson, R.S.; Grant, J.A.; Reil, W.O.). pp: 14-17.
  • 11. Hosseinzadeh J, Feyzollahzadeh M  Afkarı AH (2013). The Physical and Chemical Properties of Kiwifruit Harvested at Four Stages. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 19 (No 1) 2013, 174-180.
  • 12. Kadiroğlu Karaoğlan H (2011). Hayward Kivi Çeşidinde Meyve Tutumundan Hasada Kadar Olan Dönemde Meyvede Meydana Gelen Morfolojik Değişimlerin Saptanması. Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi 31s. Tekirdağ, 2011.
  • 13. Karaçalı İ (1990). Bahçe ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494. Bornova/İzmir.
  • 14. Kaynaş K, Özelkök İS, Samancı H  Yalçın T (2000). Kivide Meyve Gelişimi, Olgunlaşma ve Depolama Koşulları Üzerinde Çalışmalar. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Bilimsel Araştırmalar ve İncelemeler Yayın No. 136, 92p.
  • 15. Kaynaş K, Dardeniz A  Kaya S (2002). A Research on Determining the Most Suitable Harvest Maturiyt of the Kiwifruits ( Actinidia deliciosa cv. Hayward) Harvested at Different Time İntervals. Pakistan Journal of Applied Science 2 (12): 1074-1077.
  • 16. Mc Donald B (1990). Precooling, Storage and Transport of Kiwifruit. In: Kiwifruit: Science and Management. Ed: I. J. Warrington and G. C. Weston, Ray Richards pub. New Zealand Soc. Hort Sci. 429-453.
  • 17. Samancı H  Uslu İ (1992). Türkiye’de kivi (Actinidia deliciosa A. Chev.) Yetiştirme Olanakları Üzerinde Çalışmalar. Türkiye I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 13-16 Ekim, İzmir. Sayfa: 187-190.
  • 18. Şeker M, Dardeniz A, Kaynaş K  Ulaş Z (2003). Çanakkale Yöresinde Yetiştirilen Hayward ve Tomuri Kivi Çeşitlerinin Önemli Bitkisel Özelliklerinin incelenmesi. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Ordu Ziraat Fakültesi, 23-25 Ekim 2003, Ordu. Sayfa: 46-51.
  • 19. Testolin R  Crivello V (1987). İl kiwi Suo Mondo. Fed. Reg. Colt. Dir. Veneto. İripa.
  • 20. Westwood MN (1978). Temperate Zone Pomology, 428 p, W.H., Freeman and Company, San Fransisco.
  • 21. Zenginbal H, Özcan M  Haznedar A (2005). Rize Ekolojik Şartlarında Yetiştirilen Kivi Çeşitlerinde Fenolojik Gözlem ve Pomolojik Analizler Üzerine Bir Araştırma. DERİM 22(1): 1-9.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derleme Makaleler
Yazarlar

Burcu Yılmaz Bu kişi benim

Saim Zeki Bostan 0000-0001-6398-1916

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi 3 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yılmaz, B., & Bostan, S. Z. (2018). Giresun Koşullarında Yetiştirilen ’Hayward’ Kivi Çeşidinde Meyve Gelişim Sürecinde Fiziksel Özelliklerinin Değişimi. Ordu Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 8(2), 174-186.