Fındıkta yüksek verim ve kaliteli ürün
alabilmek için doğru gübrelemenin uygulanması gerekmektedir. Gübrelemenin doğru
olarak belirlenmesi yapraktaki besin element miktarının ölçülmesi ve buna göre
gübre uygulanmasına bağlıdır. Bu araştırma, Ordu ili Ünye’den Gülyalı
ilçe sınırının sonuna kadar olan bahçelerde fındık yaprakları tarafından
topraktan kaldırılan
makro (N, P, K, Ca, Mg ) ve bazı mikro (Zn, Cu, Mn, Fe) besin elementi
miktarlarının saptanmasına yönelik gerçekleştirilmiştir.
Araştırmada,
yaprak örnekleri meyve oluşum döneminde hasat öncesi alınmıştır. Elde edilen
bulgulara göre; çinko (Zn) konsantrasyonu sınır değerlerle kıyaslandığında % 22’inin <15 mg kg-1 den düşük ve “az”, %
78’inin ise 15-80 mg kg-1 arasında “yeterli” olduğu saptanmıştır. Yapraklardaki
Zn konsantrasyonunun 10-68 mg kg-1 arasında değiştiği ve ortalama 21
mg kg-1 olduğu saptanmıştır.
Yaprak
örneklerinde yapılan analiz sonuçlarına göre makro element (N, P, K, Ca ve Mg) konsantrasyonlarında önemli oranda
eksiklikler saptanmıştır. Buna göre; N konsantrasyonunun % 0.86-2.39 arasında
değiştiği, ortalama % 1.91 olduğu bulunmuştur. Fosfor konsantrasyonunun (P) % 0.08 - 0.22 arasında değiştiği ve ortalama
% 0.14 olduğu belirlenmiştir. Potasyum (K), kalsiyum (Ca) ve magnezyum (Mg) konsantrasyonları
ise sırasıyla K % 0.36 - 1.40 arasında değiştiği ve ortalama % 0.77 olduğu, Ca %
1.05 - 2.20 arasında değiştiği, ortalama % 1.52 olduğu, Mg için % 0.12 - 0.45
arasında değiştiği, ortalama % 0.22 olduğu tespit edilmiştir.
Elde
edilen sonuçlara göre fındıkta element konsantrasyonu bakımından çok geniş
varyasyonların olduğu bulunmuştur. Buna her bölgede fındığın mutlaka yaprak
analizlerinin yapılması gerekmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 9 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 2 |