تتناول هذه الدراسة مكانة تركيا كقوة متوسطة في النظام الدولي، وتطبق الدراسة معايير مركز لاهاي لتصنيف تركيا كقوة متوسطة اعتماداً على الإمكانات المادية (السكان والاقتصاد والإنفاق العسكري) والإمكانات غير المادية (التأثير) من خلال مؤشرات قوة العمل الدبلوماسي، وعضوية أهم المؤسسات الدولية مثل العضوية المؤقتة لمجلس الأمن ومجلس حقوق الإنسان، ومن ثم توضح هل تركيا قوة متوسطة صاعدة أم تقليدية، حيث افترضت الدراسة أن تركيا قوة متوسطة صاعدة تميزت بالتنقل بين أدوار القوة المتوسطة، وفي هذه الدراسة تبحث سلوك تركيا كقوة متوسطة تجاه قضية إقليمية، وهي الأزمة الخليجية بين قطر وجيرانها السعودية والإمارات والبحرين بالإضافة إلى مصر، والتي اندلعت في 5 حزيران/ يونيو 2017 ولا زالت مستمرة حتى الآن رغم إجراء عدد من الأطراف محاولات للتوسط لحلها. حيث لعبت تركيا دوراً متميزاً من خلال مساندة قطر دبلوماسياً، ومن خلال القاعدة العسكرية من جهة، ومن خلال محاولة التوسط في الأزمة سعياً للحفاظ على بقية علاقاتها الخليجية ومع السعودية على وجه التحديد. وهنا يتضح أن تركيا زاوجت بين أدوات القوة الناعمة والصلبة في سلوكها تجاه الأزمة. تجد الدراسة أن القوى المتوسطة الفاعلة قد تلجأ إلى تطبيق أدوات القوة الصلبة لتحقيق أهدافها مع ميلها لعدم التأثير على صورتها وقوتها الناعمة قدر الإمكان.
القوة المتوسطة ، تركيا القوة الصلبة القوة الناعمة الأزمة الخليجية
This study examines Turkey's position as a middle power in the international system, and the study applies the criteria of the Hague Center to classify Turkey as a middle power based on material capabilities such as (population, economy, and military spending) and non-material such as (influence) through indicators of the efficiency of diplomacy,, and membership of the most important international institutions such as membership of Security Council and Human Rights Council, and then explains whether Turkey is a rising or traditional middle power, as the study assumed that Turkey is a rising middle power characterized by movement between the roles of the middle power, and this study examines Turkey's behavior as a middle power towards a regional issue, which is the crises of Gulf states between Qatar and its neighbors Saudi Arabia, Emirates and Bahrain in addition to Egypt. which erupted on June 5, 2017 and is still ongoing even though a number of states have made attempts to mediate for solution. Turkey played a distinguished role in crises by supporting Qatar diplomatically and through the military base and by trying to mediate the crisis in an effort to preserve the rest of its Gulf relations and with Saudi Arabia in particular. Here, it is clear that Turkey has paired the tools of soft and hard power in its behavior towards the crisis. The study finds that the effective middle power may resort to the application of hard power tools to achieve their goals with their tendency not to affect its image and soft power as much as possible.
Bu çalışma, Türkiye’yi uluslararası ortamda bir orta ölçekli güç olarak ele alır. Çalışma, Türkiye’yi orta ölçekli güç olarak sınıflandırmak için (nüfus, ekonomi ve askeri harcamalar) gibi maddi imkânlara ve (diplomatik ilişkilerin güç göstergeleri, Güvenlik Konseyine geçici ve İnsan Hakları Konseyine üyelik gibi uluslararası örgütlere üyelik gibi maddi olmayan imkânlara (etki) dayanarak Lahey merkezinin kriterlerini uygular. Böylece bu çalışma, Türkiye’nin yükselen bir orta ölçekli güç mü yoksa geleneksel güç mü olduğunu anlatacaktır. Bu çalışma, bir orta ölçekli gücün rolleri arasında geçiş yaptığı ile bilinen Türkiye’nin yükselen bir orta ölçekli güç olduğunu varsayar. Bu çalışma, orta ölçekli güç olarak Türkiye’nin bölgesel bir mesele olan Katar ve komşuları Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirliği, Bahreyn ve Mısır arasındaki Körfez krizine yönelik davranışlarını inceler. 5 Haziran 2017 tarihinde başlayan kriz birçok tarafın çözüm için denemelerine rağmen devam etmektedir. Türkiye, bu krizde bir yandan Katar’ı diplomatik olarak destekleyerek ve askeri üs açarak önemli rol oynamıştır. Diğer yandan da bir aracı olarak sürece katılmaya çalışarak diğer Körfez ülkeleri ile olan ilişkilerini korumaya çalışmıştır. Dolayısıyla Türkiye’nin bu krizde hem yumuşak güç hem de sert güç araçlarını birleştirerek kullandığı aşikâr. Bu çalışma, etkin orta ölçekli gücün bazen amaçlarına ulaşmak için sert güç araçlarına başvurmaya yanaştığı ama aynı zamanda kendi imajını ve yumuşak gücünü etkilemeyecek şekilde yaptığı sonucuna varmıştır.
Birincil Dil | Arapça |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 12 Sayı: 1 |
Dergimizde yayınlanan tüm eserler, Creative Commons Attribution 4.0 International License lisansı ile lisanslanmıştır.
Verilerin muhafazası ve restorasyonu amacıyla arşivleme sistemi olarak LOCKSS sistemi kullanılmaktadır. More...