Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kudret Altun, [Osmanlı’da Sosyal Sınıf ve Kimlikler], Bilge Kültür Sanat Yayınevi, İstanbul, 2019.

Yıl 2024, , 396 - 399, 15.06.2024
https://doi.org/10.21021/osmed.1484530

Öz

Osmanlı ahalisinde her ferdin kendini ifade etme, kendi değerlerini yaşama ve kültürel özelliklerini sergileyebilme imkânına sahip olduğu bir atmosfer hâkimdi. Bu durumu farklı ritüellerin yapılmasında, birbirinden farklı kıyafetlerin giyilmesinde, alışkanlıkların çeşitliliğinde görebilmek mümkündür. Osmanlı’da farklı sosyal tabakalara mensup fertlerin aidiyetleri çerçevesinde kullandıkları başlıklar da kültürel genişliğin bir göstergesi olarak tebarüz etmektedir. Bu çalışmada Prof. Dr. Kudret Altun tarafından yazılan “Osmanlı’da Sosyal Sınıf ve Kimlikler” adlı eser tanıtılmaktadır. Eserde sözü edilen başlıklara yönelik İtalyan yazar ve devlet adamı Luigi Ferdinand Marsigli’nin çabaları sonucu vücuda gelen “Marsigli Koleksiyonu”ndan seçkin bir albüm ele alınmaktadır. Osmanlı toplumunda sosyal sınıfların ve tabakaların işlevselliği ile ilgili önemli bilgiler veren eser, meslek grupları ile ilgili de verileri içermektedir. Görsellerin ve kısa açıklayıcı yazıların canlılıkla sunulduğu eserde günümüz Türkçesiyle de açıklamalar bulunmaktadır. “Osmanlı’da Sosyal Sınıf ve Kimlikler” tarih bağlamında önemli bir kaynak olmasının yanında eğitim-öğretimin değişik kademelerinde faydalanılabilecek bir eser olarak düşünülmektedir. Bu bakımdan tarih ve kültürümüze merak duyan herkesin ve eğitim camiasının istifadesine sunulmuştur.

Kaynakça

  • Altun, K. (2019). Osmanlı’da Sosyal Sınıf ve Kimlikler. Bilge Kültür Sanat Yayınevi, İstanbul.

Kudret Altun, [Osmanlı’da Sosyal Sınıf ve Kimlikler], Bilge Kültür Sanat Yayınevi, İstanbul, 2019.

Yıl 2024, , 396 - 399, 15.06.2024
https://doi.org/10.21021/osmed.1484530

Öz

An atmosphere prevailed among the Ottoman population in which every individual had the opportunity to express himself, live his own values and display his cultural characteristics. It is possible to see this in the performance of different rituals, wearing different clothes, and the diversity of habits. The titles used by individuals belonging to different social layers in the Ottoman Empire within the framework of their belonging are also an indicator of cultural breadth. In this study, Prof. Dr. The work titled " Osmanlı’da Sosyal Sınıf ve Kimlikler " written by Kudret Altun is introduced. An outstanding album from the "Marsigli Collection", which was created as a result of the efforts of the Italian writer and statesman Luigi Ferdinand Marsigli, on the topics mentioned in the work, is discussed. The work, which provides important information about the functionality of social classes and layers in Ottoman society, also includes data about professional groups. In the work where visuals and short explanatory texts are presented lively, there are also explanations in modern Turkish. " Osmanlı’da Sosyal Sınıf ve Kimlikler " is considered to be an important source in the context of history, as well as a work that can be used at different levels of education. In this respect, it is offered for the benefit of everyone who is interested in our history and culture and the education community.

Kaynakça

  • Altun, K. (2019). Osmanlı’da Sosyal Sınıf ve Kimlikler. Bilge Kültür Sanat Yayınevi, İstanbul.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Osmanlı Kültür ve Sanatı
Bölüm Kitap Tanıtımı
Yazarlar

Nurullah Karaoğulları 0000-0001-9034-9262

Yayımlanma Tarihi 15 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi 15 Mayıs 2024
Kabul Tarihi 14 Haziran 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024

Kaynak Göster

Chicago Karaoğulları, Nurullah. “ 2019”. Osmanlı Medeniyeti Araştırmaları Dergisi, sy. 21 (Haziran 2024): 396-99. https://doi.org/10.21021/osmed.1484530.

İndeksler / Indexes

SCOPUS, TÜBİTAK/ULAKBİM TR DİZİN [SBVT]

INDEX COPERNİCUS [ICI], ISAM, SOBIAD, İdealOnline ve Scilit tarafından dizinlenmektedir.



by.png

Dergimizde yayımlanan makaleler, aksi belirtilmediği sürece, Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası (CC BY 4.0) ile lisanslanır. Dergiye yayımlanmak üzere metin yollayan tüm yazar ve çevirmenlerin, gönderdikleri metnin yegâne telif sahibi olmaları ya da gerekli izinleri almış olmaları beklenir. Dergiye metin yollayan yazar ve çevirmenler bu metinlerin CC BY 4.0 kapsamında lisanslanacağını, aksini sayı editörlerine en başında açıkça beyan etmedikleri müddetçe, peşinen kabul etmiş sayılırlar.