Meşrutiyet Çocuklarının Yetiştirilmesinde Terbiyevî Oyunların Rolü

Sayı: 43 1 Ocak 2018
  • Sabri Özçakır
PDF İndir
TR EN

Meşrutiyet Çocuklarının Yetiştirilmesinde Terbiyevî Oyunların Rolü

Öz

II. Meşrutiyet yılları yeni insan ve yeni toplum oluşturma anlayışı ile birlikte çocuk ve gençlerden beklentilerin arttığı bir dönemdir. Eğitim ve beden eğitimi alanı İttihat ve Terakki yöneticilerinin ideal bireyin inşası amacıyla kullandığı alanlar arasındadır. Beden eğitimi alanının önemli bir parçası olan terbiyevî oyunlardan okullarda beden eğitimi dersleri, okul dışında ise paramiliter gençlik örgütleri aracılığıyla yararlanılmıştır. Bu çalışmada, meşrutiyet çocuklarının yetiştirilmesinde terbiyevî oyunların nasıl kullanıldığının ve askerliğe hazırlayıcı öğelerin terbiyevî oyunlar içerisinde nasıl yer aldığının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada ilk olarak terbiyevî oyunların okul müfredatlarında yer alması adına yayınlanan mevzuatlar ve müfredat programlarına yer verilmiş, ardından paramilitarist ve milliyetçi bir içerikle sunulan oyunlar değerlendirilmiştir. Çalışmanın asıl konusunu oluşturan bölümde ise fiziksel ve ruhsal becerileri geliştiren terbiyevî oyunlardan örnekler sunulmuş ve bu bilgilere ulaşmak için döneme ait resmi mevzuatlar, müfredat programları, telif ve tercüme eserler ile süreli yayınlardan yararlanılmıştır. Çalışmada terbiyevî oyunları sadece toplumun askerileşmesi bağlamına oturtmadan daha geniş bir anlatım kullanılmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. BOA MF.MKT, 1175-95, 29/L /1329 (23 Ekim 1911).
  2. BOA MF.MKT, 1193-32, 13/M /1332 (12 Aralık 1913). 7 Ahmet Cevat, “Oyunun Hidmet-i Terbiyesi”, Tedrisat-ı İbtidâîye Mecmuası, 1/9, (1326), ss. 141-147.
  3. Ahmet Edip, Terbiyevî Çocuk Oyunları, Cihan Matbaası, 1329 (1913).
  4. Ahmet Nazmi ve Bekir Sıtkı, Yeni Usul Osmanlı Terbiye-i Bedeniye Dersleri, Necmi İstikbal Matbaası, Dersaadet 1327 (1911).
  5. ALTINAY, Ayşe Gül ve Bora, Tanıl, “Ordu, Militarizm ve Milliyetçilik”, Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce: Milliyetçilik, C. IV, Ed. Tanıl Bora, İletişim Yayınları, İstanbul 2008.
  6. ATEŞ, Sanem Yamak, Asker Evlatlar Yetiştirmek: II. Meşrutiyet Dönemi’nde Beden Terbiyesi, Askerî Talim ve Paramiliter Gençlik Örgütleri, İletişim Yayınları, İstanbul 2012.
  7. BELGE, Murat, Militarist Modernleşme: Almanya, Japonya ve Türkiye, 2. Baskı, İletişim Yayınları, İstanbul 2012.
  8. BEŞİKÇİ, Mehmet, “Militarizm, Topyekün Savaş ve Gençliğin Seferber Edilmesi: Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu’nda Paramiliter Dernekler”, Tarih ve Toplum Yeni Yaklaşımlar, 8, (2009), ss. 49-92.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Sabri Özçakır Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2018

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Sayı: 43

Kaynak Göster

APA
Özçakır, S. (2018). Meşrutiyet Çocuklarının Yetiştirilmesinde Terbiyevî Oyunların Rolü. OTAM Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, 43, 141-164. https://izlik.org/JA25AF98HA
AMA
1.Özçakır S. Meşrutiyet Çocuklarının Yetiştirilmesinde Terbiyevî Oyunların Rolü. OTAM Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi. 2018;(43):141-164. https://izlik.org/JA25AF98HA
Chicago
Özçakır, Sabri. 2018. “Meşrutiyet Çocuklarının Yetiştirilmesinde Terbiyevî Oyunların Rolü”. OTAM Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, sy 43: 141-64. https://izlik.org/JA25AF98HA.
EndNote
Özçakır S (01 Ocak 2018) Meşrutiyet Çocuklarının Yetiştirilmesinde Terbiyevî Oyunların Rolü. OTAM Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi 43 141–164.
IEEE
[1]S. Özçakır, “Meşrutiyet Çocuklarının Yetiştirilmesinde Terbiyevî Oyunların Rolü”, OTAM Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, sy 43, ss. 141–164, Oca. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25AF98HA
ISNAD
Özçakır, Sabri. “Meşrutiyet Çocuklarının Yetiştirilmesinde Terbiyevî Oyunların Rolü”. OTAM Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi. 43 (01 Ocak 2018): 141-164. https://izlik.org/JA25AF98HA.
JAMA
1.Özçakır S. Meşrutiyet Çocuklarının Yetiştirilmesinde Terbiyevî Oyunların Rolü. OTAM Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi. 2018;:141–164.
MLA
Özçakır, Sabri. “Meşrutiyet Çocuklarının Yetiştirilmesinde Terbiyevî Oyunların Rolü”. OTAM Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, sy 43, Ocak 2018, ss. 141-64, https://izlik.org/JA25AF98HA.
Vancouver
1.Sabri Özçakır. Meşrutiyet Çocuklarının Yetiştirilmesinde Terbiyevî Oyunların Rolü. OTAM Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi [Internet]. 01 Ocak 2018;(43):141-64. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25AF98HA