Asprosin is an orexigenic hormone secreted by adipose tissue, known to stimulate appetite. This study aimed to explore the relationship between appetite reduction, a commonly observed symptom in hypothyroidism, and serum asprosin levels, while also investigating potential metabolic implications beyond appetite regulation.We compared serum asprosin levels in 28 patients with hypothyroidism secondary to newly diagnosed Hashimoto's thyroiditis and 16 healthy controls. Additionally, serum asprosin levels were reassessed after patients achieved a euthyroid state following levothyroxine treatment, to evaluate any potential changes in relation to thyroid hormone normalization.There was no significant difference in serum asprosin levels between hypothyroid patients and healthy controls. No statistically significant difference was found between serum asprosin levels and thyroid function status. The serum asprosin levels were 4.8 ± 1.2 ng/mL in the hypothyroid group and 4.9 ± 1.1 ng/mL in the euthyroid group (p = 0.89). Furthermore, no significant change in asprosin levels was observed following levothyroxine treatment, compared to pre-treatment levels, suggesting that asprosin levels are not directly influenced by thyroid function.Ghrelin, an orexigenic hormone, is typically low in hypothyroid patients, contributing to reduced appetite. However, our study did not observe a similar decrease in asprosin levels in these patients. This suggests that, unlike ghrelin, asprosin may not be significantly affected by hypothyroidism or its treatment. Additionally, the lack of change in asprosin levels after treatment raises questions about its role in broader metabolic processes, beyond appetite regulation.The findings suggest no significant relationship between hypothyroidism and serum asprosin levels, indicating that asprosin may not play a central role in appetite reduction in hypothyroid patients.
Asprosin, yağ dokusu tarafından salgılanan, iştahı uyaran bir hormondur. Bu çalışmanın amacı, hipotiroidizmde yaygın olarak gözlemlenen iştah azalması semptomu ile serum asprosin düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek ve ayrıca iştah düzenlemesinin ötesinde metabolik etkilerini araştırmaktır.
Hipotiroidizm tanısı almış 28 Hashimoto tiroiditi hastası ile 16 sağlıklı kontrol grubunun serum asprosin düzeyleri karşılaştırıldı. Ayrıca, hastaların levotiroksin tedavisi sonrası ötiroid duruma ulaşmalarının ardından serum asprosin düzeyleri yeniden değerlendirilerek, tiroid hormonlarının normale dönmesiyle ilişkili herhangi bir değişiklik olup olmadığı incelendi.Hipotiroidizm hastaları ile sağlıklı kontrol grubunun serum asprosin düzeyleri arasında anlamlı bir fark gözlemlenmedi. Hipotiroid grup serum asprosin düzeyleri 4.8 ± 1.2 ng/mL, ötroid grup serum asprosin düzeyleri ise 4.9 ± 1.1 ng/mL olarak saptanmıştır (p = 0.89). Ayrıca, levotiroksin tedavisi sonrası serum asprosin düzeylerinde, tedavi öncesi seviyelere kıyasla belirgin bir değişiklik görülmedi. Bu durum, asprosin düzeylerinin doğrudan tiroid fonksiyonlarından etkilenmediğini göstermektedir.Hipotiroid hastalarında iştahı azaltan bir oreksijenik hormon olan ghrelin genellikle düşüktür. Ancak, bu çalışmamızda asprosin düzeylerinde benzer bir azalma gözlemlenmemiştir. Bu durum, asprosin'in ghrelin'den farklı olarak hipotiroidizm veya tedavisinden önemli ölçüde etkilenmediğini düşündürmektedir. Ayrıca, tedavi sonrası asprosin düzeylerinde herhangi bir değişiklik gözlenmemesi, bu hormonun iştah düzenlemesinin ötesinde daha geniş metabolik süreçlerdeki rolü hakkında soru işaretleri oluşturmuştur.Elde edilen bulgular, hipotiroidizm ile serum asprosin düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığını ve asprosin'in hipotiroid hastalarında iştah azalmasında merkezi bir rol oynamadığını göstermektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Endokrinoloji |
Bölüm | ORİJİNAL MAKALELER / ORIGINAL ARTICLES |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Mayıs 2025 |
Gönderilme Tarihi | 17 Aralık 2024 |
Kabul Tarihi | 25 Şubat 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 47 Sayı: 3 |