ÇOCUK VE ADOLESANLARDA HASHİMOTO TİROİDİTİ / HASHIMOTO THYROIDITIS IN CHILDREN AND ADOLESCENTS

Cilt: 38 Sayı: 2 1 Mayıs 2016
PDF İndir

ÇOCUK VE ADOLESANLARDA HASHİMOTO TİROİDİTİ / HASHIMOTO THYROIDITIS IN CHILDREN AND ADOLESCENTS

Öz

ÖZET: Hashimoto tiroiditi (HT) çocukluk yaş grubunda hipotiroidinin en sık sebebi olup guatr ya da atrofik tiroidit olarak karşımıza çıkabilir. Çeşitli hücre ve antikor aracılı immün sürece ve lenfositik infiltrasyona bağlı gelişen tiroid foliküllerinin harabiyeti ile karakterizedir. Etiyolojik olarak genetik yatkınlığı olan bireylerde çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. HT tanısı serumda tiroid antijenlerine karşı gelişen (özellikle peroksidaz ve tiroglobulin) antikorların gösterilmesine dayanır. Ancak HT’li hastaların % 10-15’inde antikorlar negatif saptanabilir. Hastalar nonspesifik semptomlara sahip olup rutin tiroid fonksiyon testleri ile tanı alabilirler. HT değişken klinik prezentasyona sahiptir ve hastalar hipertiroid, hipotiroid veya ötiroid olabilir. Hipotiroidizm ile birlikte sık görülen semptomlar; halsizlik, soğuk intoleransı, konstipasyon, cilt kuruluğu, boy kısalığı ve kilo almadır. Klinik bulgular hipotiroidizmin derecesine bağlı olarak değişebilir. HT’de alopesi, vitiligo, çölyak hastalığı, addison hastalığı, tip 1 diyabet ve poliglandüler sendromlar gibi diğer otoimmün hastalıklar eşlik edebilir. HT tedavisinde klinik ve biyokimyasal olarak ötiroidiyi sağlamak amacıyla tiroid hormon replasmanı (levotiroksin) yapılmaktadır..

ANAHTAR KELIMELER: hashimot, tiroiditi, adolesan, hipotiroidi, otoimmünite

HASHIMOTO THYROIDITIS IN CHILDREN AND ADOLESCENTS

ABSTRACT: Hashimoto thyroiditis (HT) is the most common cause of hypothyroidism in pediatric age group resulting in either goiter or thyroid atrophy. It is characterized by the destruction of thyroid follicles by various cell- and antibody- mediated immune processes and lymphocytic infiltration. The etiology of HT is thought to be a combination of genetic susceptibility and environmental factors. The diagnosis of HT relies on the demostration of circulating antibodies to thyroid antigens mainly thyroperoxidase and thyroglobulin. However, 10-15 % of patients with HT may be antibody negative. Patients may have subclinical nonspecific symptoms, diagnosed based on routine screening of thyroid function. HT has a highly variable clinical presentation; patients may either be hyperthyroid, hypothyroid or euthyroid. Common presenting symptoms of hypothyroidism are fatigue, cold intolerance, constipation, dry skin, short stature and weight gain. Clinical findings may vary according to the extend of the hypothyroidism. HT is associated with other autoimmune diseases such as alopecia, vitiligo, coeliac disease, addison disease, type 1 diabetes and polyglandular syndrome. The treatment of HT is thyroid hormone replacement (levothyroxine) to restore a clinically and biochemically euthyroid state.

KEYWORDS: Hashimoto thyroiditis; adolescent; hypothyroidism; autoimmunity

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

1 Mayıs 2016

Gönderilme Tarihi

6 Nisan 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 38 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Binay, Ç., & Şimşek, E. (2016). ÇOCUK VE ADOLESANLARDA HASHİMOTO TİROİDİTİ / HASHIMOTO THYROIDITIS IN CHILDREN AND ADOLESCENTS. Osmangazi Tıp Dergisi, 38(2), 1-8. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.20515/otd.73478
AMA
1.Binay Ç, Şimşek E. ÇOCUK VE ADOLESANLARDA HASHİMOTO TİROİDİTİ / HASHIMOTO THYROIDITIS IN CHILDREN AND ADOLESCENTS. Osmangazi Tıp Dergisi. 2016;38(2):1-8. doi:http://dx.doi.org/10.20515/otd.73478
Chicago
Binay, Çiğdem, ve Enver Şimşek. 2016. “ÇOCUK VE ADOLESANLARDA HASHİMOTO TİROİDİTİ / HASHIMOTO THYROIDITIS IN CHILDREN AND ADOLESCENTS”. Osmangazi Tıp Dergisi 38 (2): 1-8. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.20515/otd.73478.
EndNote
Binay Ç, Şimşek E (01 Mayıs 2016) ÇOCUK VE ADOLESANLARDA HASHİMOTO TİROİDİTİ / HASHIMOTO THYROIDITIS IN CHILDREN AND ADOLESCENTS. Osmangazi Tıp Dergisi 38 2 1–8.
IEEE
[1]Ç. Binay ve E. Şimşek, “ÇOCUK VE ADOLESANLARDA HASHİMOTO TİROİDİTİ / HASHIMOTO THYROIDITIS IN CHILDREN AND ADOLESCENTS”, Osmangazi Tıp Dergisi, c. 38, sy 2, ss. 1–8, May. 2016, doi: http://dx.doi.org/10.20515/otd.73478.
ISNAD
Binay, Çiğdem - Şimşek, Enver. “ÇOCUK VE ADOLESANLARDA HASHİMOTO TİROİDİTİ / HASHIMOTO THYROIDITIS IN CHILDREN AND ADOLESCENTS”. Osmangazi Tıp Dergisi 38/2 (01 Mayıs 2016): 1-8. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.20515/otd.73478.
JAMA
1.Binay Ç, Şimşek E. ÇOCUK VE ADOLESANLARDA HASHİMOTO TİROİDİTİ / HASHIMOTO THYROIDITIS IN CHILDREN AND ADOLESCENTS. Osmangazi Tıp Dergisi. 2016;38:1–8.
MLA
Binay, Çiğdem, ve Enver Şimşek. “ÇOCUK VE ADOLESANLARDA HASHİMOTO TİROİDİTİ / HASHIMOTO THYROIDITIS IN CHILDREN AND ADOLESCENTS”. Osmangazi Tıp Dergisi, c. 38, sy 2, Mayıs 2016, ss. 1-8, doi:http://dx.doi.org/10.20515/otd.73478.
Vancouver
1.Çiğdem Binay, Enver Şimşek. ÇOCUK VE ADOLESANLARDA HASHİMOTO TİROİDİTİ / HASHIMOTO THYROIDITIS IN CHILDREN AND ADOLESCENTS. Osmangazi Tıp Dergisi. 01 Mayıs 2016;38(2):1-8. doi:http://dx.doi.org/10.20515/otd.73478


13299        13308       13306       13305    13307  1330126978