Skin prick tests
are the most commonly used method of diagnosing IgE-mediated reactions because
of the high sensitivity and specificity of laboratory tests for allergic
diseases, low cost and rapid response. Although many allergens have an extract
to the commercial standard, skin prick tests made with standardized extracts
are negative in a group of patients who describe reactions with foods, while
positivity was determined by tests of the same foods with natural raw extracts.
In this study, the reactions of raw, pasteurized and commercial extracts were
compared in a skin prick test with children who applied with asthma, allergic
rhinitis, atopic dermatitis and urticaria. Skin prick test was performed with
raw, pasteurized and commercial extracts of the infected cow's cigarette with
allergic disease in our policlinic. The files were reviewed retrospectively.
Presenting symptoms, family history, and
laboratory findings were obtained from regular medical record. 245 female
(49%) and 255 male (51%) children aged between 0 and 18 years were included in
the study. The mean age was 6.28 ±4.31 years. Of the 500 patients, 46 (9.2%)
had a positive skin prick test positive for raw milk. Skin prick test
positivity was detected in 31 children (6.2%)
with pasteurized milk and 20
children with commercial extracts. There
was no statistically significant difference between the prick test induration
diameters of the children (p> 0.05). According to the pasteurized and
commercial milk extracts, the skin prick tests performed with raw milk extracts
showed more positivity and the positivity in the asthmatic patient group was
found to be higher than the other patient groups.
skin prick test; raw cow’s milk; pasteurized cow’s milk; commercial milk; allergic diseases
Birçok alerjenin ticari standardize
ekstresi bulunmasına karşın, besinlerle reaksiyon tarifleyen bir grup hastada,
standardize ekstrelerle yapılan deri prik testleri negatif iken, aynı
besinlerin doğal çiğ ekstreleriyle yapılan testlerinde pozitiflik saptanmıştır.
Bu çalışmada, astım, alerjik rinit, atopik dermatit ve ürtiker tanısı ile
başvuran çocuklara inek sütü ile yapılan deri prik testinde çiğ, pastörize ve
ticari ekstrelerin reaksiyonları karşılaştırılmıştır. Polikliniğimize alerjik
hastalık öyküsüyle başvuran hastalara
inek sütünün çiğ, pastörize ve ticari ekstreleri ile deri prik testi yapıldı.
Hastaların başvuru şikayetleri, aile öyküleri ve laboratuvar bulguları
dosyalarından incelendi. Çalışmaya yaşları 0 ile 18 yaş arasında değişen 245
kız (%49), 255 erkek (%51) çocuk alındı. Ortalama yaş 6,284,31 yıl olarak saptandı. 500 hastanın,
46’sında (%9,2) deri prik testinde çiğ
süte karşı pozitiflik saptandı. 31 çocukta
(%6,2) pastörize süte, 20 çocukta
(%4) standart ekstre süte karşı
pozitiflik saptandı. Çocukların prik
test endurasyon çapları arasında istatistiksel fark saptanmadı (p>0,05).
Pastörize ve ticari süt ekstrelerine göre çiğ süt ekstreleriyle yapılan deri prik testlerinde daha fazla pozitiflik
saptanmış olup, astımlı hasta grubundaki
pozitiflik, diğer hasta gruplarına göre daha fazla bulunmuştur.
Deri prik test; çiğ inek sütü; pastörize inek sütü; ticari süt;
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | ORİJİNAL MAKALELER / ORIGINAL ARTICLES |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 41 Sayı: 1 |