Objective: It was aimed to evaluate the healthy nutrition attitudes of mothers and to examine the relationship between nutritional attitudes towards their children.
Materials and Methods: The sample of the descriptive, cross-sectional and correlational study consisted of mothers who met the inclusion criteria between 05 June-05 August 2021 (n=233). The data were collected using the mother information form, the Attitude Scale for Healthy Nutrition (ASHN) and the Mother’s Attitudes Towards the Feeding Process Scale (MATFPS).The questionnaires created were distributed online via social media due to pandemic measures.
Results: The mean total scores of the mothers in ASHN and NATFPS were 83.862 ±9.158 and 61.660 ±18.929, respectively. It has been determined that variables such as mothers' age, education and income levels, nutritional behaviors, and children's age affect nutritional attitudes and behaviors, but there is no significant relationship between mothers' nutritional attitudes and their attitudes towards feeding their children (r= -0.040 p= 0.545).
Conclusion: It was concluded that the mothers in the study had a less level of knowledge about healthy nutrition, they have partially a negative attitude towards the nutrition of their children, and there was no relationship between their own nutritional behaviors and the behaviors they displayed towards their children.
Amaç: Araştırma kapsamında annelerin sağlıklı beslenme tutumlarının değerlendirilerek çocuklarına yönelik beslenme tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Materyal ve Metot: Ağustos 2021 tarihleri arasında araştırmaya dâhil edilme kriterlerini karşılayan anneler oluşturmuştur (n=233). Veriler anne bilgi formu, Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ) ve Beslenme Süreci Anne Tutumları Ölçeği (BSATÖ) kullanılarak toplanmıştır. Oluşturulan anketler pandemi tedbirleri gereği online olarak sosyal medya üzerinden dağıtılmıştır.
Bulgular: Annelerin SBİTÖ ve BSATÖ'den aldıkları toplam puan ortalamaları sırasıyla 83,862 ±9,158 ve 61,660 ±18,929'du. Annelerin yaşı, eğitim ve gelir düzeyleri, beslenme davranışları, çocukların yaşları gibi değişkenlerin beslenme tutum ve davranışlarını etkilediği, fakat annelerin beslenme tutumlarıyla çocuklarının beslenmesine yönelik tutumları arasındaki anlamlı bir ilişkinin olmadığı tespit edilmiştir (r= -0,040 p= 0,545).
Sonuç: Araştırmadaki annelerin sağlıklı beslenmeye yönelik bilgi düzeylerinin zayıf olduğu, çocuklarının beslenmesinde kısmen olumsuz tutum sergiledikleri ve kendi beslenme davranışlarıyla çocuklarına yönelik sergiledikleri davranışlar arasında ilişki olmadığı sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2022 |
Gönderilme Tarihi | 15 Ekim 2021 |
Kabul Tarihi | 13 Ocak 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
Bu, Creative Commons Atıf Lisansı (CC BY-NC 4.0) şartları altında dağıtılan açık erişimli bir dergidir. Orijinal yazar(lar) veya lisans verenin adı ve bu dergideki orijinal yayının kabul görmüş akademik uygulamaya uygun olarak atıfta bulunulması koşuluyla, diğer forumlarda kullanılması, dağıtılması veya çoğaltılmasına izin verilir. Bu şartlara uymayan hiçbir kullanım, dağıtım veya çoğaltmaya izin verilmez.