Öz
Amaç: Sezaryen sırasında myomektomi uygulanan olgularda myom boyutunun intraoperatif ve postoperatif sonuçlara etkisini araştırmak.
Materyal ve Metot: Sezaryen myomektomi yapılan 89 hastanın sonuçları retrospektif olarak incelendi. Hastalar, myom boyutuna göre 2 gruba ayrıldı. Myomektomili hastalar, cutoff değeri olarak 5 cm baz alınarak değerlendirildi. İki grup arasında anne yaşı, doğumdaki gebelik haftası, yenidoğan ağırlığı, myom özellikleri, ameliyat öncesi ve sonrası hemoglobin (hb) değerleri, operasyon süresi ve transfüzyon ihtiyacı karşılaştırıldı.
Bulgular: Bu çalışmada, myom boyutu ≤5 cm olan (Grup-1) 65 gebeye ve myom boyutu >5 cm olan (Grup-2) 24 gebeye sezaryen sırasında myomektomi uygulandı. Ameliyat öncesi ve sonrası hb, ortalama hb değerleri, operasyon süresi ve hastanede kalış süresinde iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Bu çalışmada, en sık uterus anterior duvar (%56,1) yerleşimli, çapları 2 ile 5 cm (%70,7) aralığında değişen subserozal (%77,5) myomlar görüldü.
Sonuç: Deneyimli cerrahlar tarafından yapılan sezaryen sırasında myomektomi ameliyatı seçilmiş hastalarda myom boyutundan bağımsız olarak güvenli ve etkili bir yöntemdir. Ayrıca myom; sayısı, lokalizayonu, büyüklüğü ve hasta özellikleri açısından geniş bir hasta spektrumuna sahiptir. Bu nedenle tedavi kişiye özel olmalıdır.