Sakarya Özel Eğitim Kurumunda Eğitim Gören Çocukların Beslenme Tarzında Ebeveynlerin Bilgi ve Tutumlarının İncelenmesi
Öz
Beslenme büyüme ve gelişimin sağlanması, sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir gelecek için çocukluk evresinde çok önemlidir. Otizm ve down sendromu bir takım benzerlikleri ve farklılıkları gösteren genetik hastalıklar arasında yer almaktadır. Down sendromlu veya otistik çocuklar beslenme açısından riskli bir gruptur. Bu araştırma Sakarya Özel Eğitim Kurumunda eğitim gören çocukların beslenme tarzları ve ebeveynlerin çocuk beslenmesine yönelik tutumlarının incelenmesi amacıyla planlanmıştır. 30 Gönüllü öğrenci velilerine demografik bilgiler haricinde evet/hayır içeren 17 (S1, S2,…,S17) soru sorulmuştur. Ayrıca okul çağında sıkça kullanılan 22 adet gıda maddesi tablosundaki yiyeceklerin sıklığı sorgulanmıştır. S4 (%45,2 evet ve %54,8 hayır), S8 (%41,9 evet ve %54,8 hayır), S15 (%32,3 evet ve %67,7 hayır) ve S16’ da ise (%3,2 evet ve %96,8 hayır) hayır cevaplarının oranı evet cevabına göre yüksek bulunurken diğer soruların cevaplarında evet oranı yüksek bulunmuştur. Öğün aralarında çocuğun isteklerinin karşılanmaması, çocuğun acıkınca yemek yedirilmemesi, çocuğun her gün düzenli olarak akşam yemeği yememesi aile bireylerinin çocuk besleme bilgisinde yetersiz olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte otistik çocukların cips, gazlı içecekler, lahmacun-pide türü gıdalara az yer verilmesi ve süt ve süt ürünleri, yumurta, kuru baklagiller ekmek ve makarna gibi yiyeceklere yönelmesi olumlu bir beslenme alışkanlığını göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Hyman, S.L.. Stewart PA, Schmidt B, Cain U, Lemcke N, . Foley J T, Peck R, Clemons T, Reynolds A, Johnson C, Handen B, James SJ, Courtney PM, Molloy C, Ng PK. Nutrition Intake From Food in Children With Autism. Pediatrics. 2012; 130(2):145-S153.
- Sarı, H.Y., Bahçeci, B. Nutritional status of children with an intellectual disability. Int J Disabil Hum Dev. 2012;11(1):17–21.
- Schmitt, L., Heiss, C., Campbell, E.(). A Comparison of Nutrient Intake and Eating Behaviors of Boys With and Without Autism. Topics in Clinical Nutrition. 2008; 23(1):23-31.
- Özçetin, M., Yılmaz, R., Erkorkmaz, Ü., Esmersoy, H.(). Ebeveyn besleme tarzı anketi geçerlik ve güvenirlik çalışması - Original research. Turkish Archives of Pediatrics. 2010; 45(2): 124-131.
- http://www.egitimhane.com/saglik-ve-beslenme-anketi-d198517.html. Erişim: 29.03.2017.
- Okul Öncesi ve Okul Çağı Çocuklara Yönelik Beslenme Önerileri ve Menü Programları. Ed. Prof. Dr. Nevin ŞANLIER, Sağlık Bakanlığı Yayın No: 915, ANKARA; Koza Matbaacılık; 2013.
- Çengelci B. Otizm ve Down Sendrom’lu Çocuğa Sahip Annelerin Kaygı, Umutsuzluk ve Tükenmişlik Duygularının Karşılaştırılması. Ege Eğitim Dergisi. 2009; (10) 2: 1–22
- Girli A, Özgönenel SÖ, Sarı HY, Ardahan E. Otizmi Olan Çocukların Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi. Çocuk ve Medeniyet. 2016/1; 87-99.
Ayrıntılar
Birincil Dil
İngilizce
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Süleyman Kaleli
Türkiye
Neslihan Kılıç
Bu kişi benim
Dilşah Balçin
Bu kişi benim
Esra Bingöllü
Bu kişi benim
Neşe Açıcı
Bu kişi benim
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2017
Gönderilme Tarihi
22 Mayıs 2017
Kabul Tarihi
6 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 2