Objective: This study was planned to investigate whether bariatric surgery (BS) has an impact on nutritional literacy.
Materials and Methods: The research is an experimental type case-control study. The study consists of thirty-person experimental and control groups. The data were obtained by using the questionnaire form developed by the researchers and the “Nutrition Literacy Scale”. Results: The average age of the case group was 36±7.79 and 53.3% were women. The mean age of the control group was 34.5±8.35, 56.7% were women. The total nutrition literacy score before BS was 20.10±5.68 and the total postoperative nutrition literacy score was 29.57±3.07. The total nutrition literacy score of the control group was 23.73±6.18. After BS, a statistically significant difference was found between the nutritional literacy total score of the experimental group and the control group. There was no significant relationship between nutrition literacy and caracteristics (except education level and level of knowledge about nutrition). However, there was a significant negative correlation between nutritional level of nutrition and nutrition literacy before BS. After BS, only a statistically significant relationship was found between education level and nutrition literacy.
Conclusions: It was concluded that bariatric surgery had a positive effect on nutritional literacy. It can be said that individuals who have undergone bariatric surgery are more researchers about nutrition.
Amaç: Bu çalışma bariatrik cerrahinin(BC) beslenme okuryazarlığı üzerinde bir etkisi olup olmadığını araştırmak amacıyla planlandı.
Materyal ve Metot: Araştırma deneysel tipte bir vaka - kontrol çalışmasıdır. Çalışma 30’ar kişilik deney ve kontrol gruplarından oluşmaktadır. Veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen anket formu ve “Beslenme Okuryazarlığı Ölçeği” kullanılarak elde edildi.
Bulgular: Deney grubunun yaş ortalaması 36±7,79 ve % 53,3'ü kadındı. Kontrol grubunun yaş ortalaması
34,5±8,35 idi, % 56,7'si kadındı. BC öncesi toplam beslenme okuryazarlığı puanı 20.10±5.68 ve toplam ameliyat sonrası beslenme okuryazarlığı puanı 29.57±3.07 idi. Kontrol grubunun toplam beslenme okuryazarlığı puanı 23,73±6,18 idi. BS sonrası, deney grubunun beslenme okuryazarlığı toplam puanı ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu. Beslenme okuryazarlığı ile tanımlayıcı özellikler (eğitim düzeyi ve beslenme konusundaki bilgi düzeyi hariç) arasında anlamlı bir ilişki yoktu. Bununla birlikte, BC'den önce beslenme düzeyi ile beslenme okuryazarlığı arasında anlamlı negatif
korelasyon vardı. BC'den sonra, sadece eğitim düzeyi ile beslenme okuryazarlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu.
Sonuç: Bariatrik cerrahinin beslenme okuryazarlığı üzerinde olumlu etkisinin olduğu sonucuna varıldı. Bariatrik cerrahi geçiren bireylerin beslenme konusunda daha araştırmacı olduğu söylenebilir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2020 |
Gönderilme Tarihi | 17 Şubat 2020 |
Kabul Tarihi | 20 Temmuz 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
Bu, Creative Commons Atıf Lisansı (CC BY-NC 4.0) şartları altında dağıtılan açık erişimli bir dergidir. Orijinal yazar(lar) veya lisans verenin adı ve bu dergideki orijinal yayının kabul görmüş akademik uygulamaya uygun olarak atıfta bulunulması koşuluyla, diğer forumlarda kullanılması, dağıtılması veya çoğaltılmasına izin verilir. Bu şartlara uymayan hiçbir kullanım, dağıtım veya çoğaltmaya izin verilmez.