It has been reported that enteric viruses (particularly Rotavirus, Norovirus and Adenovirus) are the most common reasons of the nonbacterial acute gastroenteritis. The aim of this study is to examine the frequency of viruses which can lead to acute gastroenteritis in children living in Afyonkarahisar province and to determine the Rotavirus genotypes in order to contribute to vaccine policies. This study was performed on samples to determine the viruses that cause gastroenteritis in Afyonkarahisar between January-December 2009. 150 fecal samples from children under 6 years of age (mean age 2.18 ± 1.64 years), negative for the presence of pathogenic bacteria by standard culture methods were tested by immunochromotographic assay for Rotavirus/Adenovirus, ELISA for Norovirus and reverse transcriptase PCR (RT PCR) for Rotavirus. Rotaviruses G and P genotypes determined by two step RT-PCR with using consensus primers. Then PCR products visualized with agarose gel electrophoresis and subtypes were identified. Rotavirus was detected positive by immunochromotographic assay in 40% of 150 children (<6 years of age); Norovirus was detected positive by ELISA in 22.8% of 92 children and Rotavirus was detected positive by RT PCR in 15.8% of 95 children admitted to hospital suffering from gastroenteritis. Adenovirus was found positive 6 of 122 fecal samples (4.91%). Furthermore Adenovirus-Rotavirus and Rotavirus-Norovirus detected positive one and four samples, respectively. The most common combinations of G and P; G9P[8] [52%), G1P[8] (18%), G9P[4] (13%) and others G1P[4], G2P[8], G4P[8], G2P[4], G1G9P[4], G10P[8], G2G9P[8], G4P[4]) (13%), respectively. In this study, it was determined that most frequently observed viral factors for viral gastroenteritis were respectively Rotavirus, Norovirus and Adenovirus. Primarily Rotavirus and then Norovirus detection should be performed in children who have diarrhea and who are vomiting during the winter period. Rotavirus genotypes which can be determined in this and similar studies are very important due to their contribution to vaccine application policies.
rotavirus norovirus adenovirus acute gastroenteritis enteric viruses
Enterik virüsler (özellikle Rotavirus, Norovirus ve Adenovirus) bakteriyel olmayan akut gastroenteritlerin en sık nedeni olarak bildirilmiştir. Bu çalışmada, Afyonkarahisar İli’nde, çocuklarda akut gastroenterite neden olan virüslerin sıklığının araştırılması ve aşı politikalarına katkı sağlaması açısından Rotavirus genotiplerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, Ocak-Aralık 2009 tarihleri arasında 1 yıl süre ile toparlanan örneklerde gerçekleştirilmiştir. Altı yaş altında (yaş ortalaması 2.18 ± 1.64 yıl) 150 çocuktan alınan ve standart kültür yöntemleri ile, sık karşılaşılan bakteriyel patojenlerin saptanmadığı gaita örnekleri, immunokromotografik kaset test yöntemiyle (VIKIA Rota–Adeno, Biomerieux) Rotavirus-Adenovirus açısından ve ELISA test yöntemiyle (RIDASCREEN, R – Biopharm AG Germany) Norovirus açısından test edilmiş, ayrıca bunlardan 95 hasta örneği de reverse transkriptaz PCR (RT PCR) ile Rotavirus açısından değerlendirilmiştir. Rotavirus’ların G ve P genotiplerinin belirlenmesi için konsensus primerler kullanılarak iki aşamalı RT-PCR uygulanmıştır. İkinci aşamada elde edilmiş olan PCR ürünleri agaroz jel elektroforezinde yürütülerek Rotavirus alttür tayini belirlenmiştir. Çalışmaya dahil edilen 150 çocuğun %40’ında immunokromotografik kaset test yöntemiyle Rotavirus, 92 çocuğun %22.8’inde ELISA test yöntemi ile Norovirus pozitif saptanmış; Rotavirus’un RT PCR ile araştırıldığı 95 olgunun da %15.8’inde pozitiflik belirlenmiştir. Adenovirus varlığı açısından, immunokromotografik yöntemle değerlendirilen 122 gaita örneğinin 6’sında (%4.91) pozitiflik tespit edilmiştir. Adenovirus-Rotavirus birlikte pozitifliği 1 örnekte, Rotavirus-Norovirus beraberliği ise 4 örnekte saptanmıştır. Rotavirus’un en sık görülen G ve P kombinasyonları; G9P[8](%52), G1P[8](%18), G9P[4](%13) olup, diğerleri G1P[4], G2P[8], G4P[8], G2P[4], G1G9P[4], G10P[8], G2G9P[8], G4P[4]) (%13)’dür.Bu çalışmada, viral gastroenteritlerde en sık rastlanan viral etkenler sırasıyla Rotavirus, Norovirus ve Adenovirus şeklinde belirlenmiştir. Kış aylarında ishal ve kusma ile gelen çocuklarda öncelikle Rotavirus ardından da Norovirus’un çalışılması gerektiği düşünülmelidir. Bu ve benzer çalışmalarda saptanan Rotavirus genotipleri aşı uygulama politikalarına katkı sağlaması açısından oldukça önemlidir.
rotavirus norovirus adenovirus akut gastroenterit enterik virusler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Mart 2016 |
Gönderilme Tarihi | 26 Şubat 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 1 Sayı: 1 |
Bu, Creative Commons Atıf Lisansı (CC BY-NC 4.0) şartları altında dağıtılan açık erişimli bir dergidir. Orijinal yazar(lar) veya lisans verenin adı ve bu dergideki orijinal yayının kabul görmüş akademik uygulamaya uygun olarak atıfta bulunulması koşuluyla, diğer forumlarda kullanılması, dağıtılması veya çoğaltılmasına izin verilir. Bu şartlara uymayan hiçbir kullanım, dağıtım veya çoğaltmaya izin verilmez.