Yıl 2020, Cilt 5 , Sayı 3, Sayfalar 424 - 433 2020-09-30

The Effect of Bariatric Surgery on Nutrition Literacy: A Case-Control Study
Bariatrik Cerrahinin Beslenme Okuryazarlığı Üzerine Etkisi: Bir Vaka-Kontrol Çalışması

Pınar YILMAZ [1] , Meryem YILMAZ [2]


Objective: This study was planned to investigate whether bariatric surgery (BS) has an impact on nutritional literacy. Materials and Methods: The research is an experimental type case-control study. The study consists of thirty-person experimental and control groups. The data were obtained by using the questionnaire form developed by the researchers and the “Nutrition Literacy Scale”. Results: The average age of the case group was 36±7.79 and 53.3% were women. The mean age of the control group was 34.5±8.35, 56.7% were women. The total nutrition literacy score before BS was 20.10±5.68 and the total postoperative nutrition literacy score was 29.57±3.07. The total nutrition literacy score of the control group was 23.73±6.18. After BS, a statistically significant difference was found between the nutritional literacy total score of the experimental group and the control group. There was no significant relationship between nutrition literacy and caracteristics (except education level and level of knowledge about nutrition). However, there was a significant negative correlation between nutritional level of nutrition and nutrition literacy before BS. After BS, only a statistically significant relationship was found between education level and nutrition literacy. Conclusions: It was concluded that bariatric surgery had a positive effect on nutritional literacy. It can be said that individuals who have undergone bariatric surgery are more researchers about nutrition.
Amaç: Bu çalışma bariatrik cerrahinin(BC) beslenme okuryazarlığı üzerinde bir etkisi olup olmadığını araştırmak amacıyla planlandı. Materyal ve Metot: Araştırma deneysel tipte bir vaka - kontrol çalışmasıdır. Çalışma 30’ar kişilik deney ve kontrol gruplarından oluşmaktadır. Veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen anket formu ve “Beslenme Okuryazarlığı Ölçeği” kullanılarak elde edildi. Bulgular: Deney grubunun yaş ortalaması 36±7,79 ve % 53,3'ü kadındı. Kontrol grubunun yaş ortalaması 34,5±8,35 idi, % 56,7'si kadındı. BC öncesi toplam beslenme okuryazarlığı puanı 20.10±5.68 ve toplam ameliyat sonrası beslenme okuryazarlığı puanı 29.57±3.07 idi. Kontrol grubunun toplam beslenme okuryazarlığı puanı 23,73±6,18 idi. BS sonrası, deney grubunun beslenme okuryazarlığı toplam puanı ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu. Beslenme okuryazarlığı ile tanımlayıcı özellikler (eğitim düzeyi ve beslenme konusundaki bilgi düzeyi hariç) arasında anlamlı bir ilişki yoktu. Bununla birlikte, BC'den önce beslenme düzeyi ile beslenme okuryazarlığı arasında anlamlı negatif korelasyon vardı. BC'den sonra, sadece eğitim düzeyi ile beslenme okuryazarlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu. Sonuç: Bariatrik cerrahinin beslenme okuryazarlığı üzerinde olumlu etkisinin olduğu sonucuna varıldı. Bariatrik cerrahi geçiren bireylerin beslenme konusunda daha araştırmacı olduğu söylenebilir.
  • Ndahura NB. Nutrition literacy status of adolescent students in Kampala district, Uganda, Oslo and Akershus University College of Applied Sciences, PhD thesis. Lillestrøm, Norway.2012.
  • Laberge M. Nutritionhttps://www.diet.com/g/ nutrition-literacy?get=nutrition-literacy.2011;1-Accessed january 12,2019
  • Collins SA, Currie LM, Bakken S, Vawdrey DK, Stone PW. Health literacy screening instruments for eHealth applications: A systematic review. Journal of Biomedical Informatics. 2012;45 (3):598-607. doi: 10.1016/j.jbi.2012.04.001
  • Silk KJ, Sherry J, Winn B, Keesecker N, Horodynski MA, Sayir A. Increasing nutrition literacy: Testing the effectiveness of print, web site, and game modalities. Journal of Nutrition Education Behavior. 2008;40(1):3-10. doi: 10.1016/ j.jneb.2007.08.012
  • Keser A. Çıracıoğlu ED. Sağlık ve Beslenme Okuryazarlığı. Yıldırım, F ve Keser, A., Ankara Üniversitesi Yayın 2015;455:39-50.
  • Sjöström L. Review of the key results from the Swedish Obese Subjects (SOS) trial–a prospective controlled intervention study of bariatric surgery. Journal of Internal Medicine. 2013; 273 (3):219-234. doi:10.1111/joim.12012
  • Buchwald H, Avidor Y, Braunwald E, et al. Bariatric surgery: a systematic review and metaanalysis. JAMA. 2004; 292(14):1724-1737. doi: 10,1001 / jama.292.14.1724
  • Maggard MA, Shugarman LR, Suttorp M, et al. Meta-analysis: surgical treatment of obesity. Annals of Internal Medicine. 2005;142(7):547- 559.
  • Sjöström L, Narbro K, Sjöström CD, et al. Effects of bariatric surgery on mortality in Swedish obese subjects. New England journal of medicine. 2007;357(8):741-752.
  • Christou NV, Sampalis JS, Liberman M, et al. Surgery decreases long-term mortality, morbidity, and health care use in morbidly obese patients. Annals of Surgery. 2004;240(3) 416-424. doi:10.1097 / 01.sla.0000137343.63376.19
  • Puzziferri N, Roshek TB, Mayo HG, et al. Longterm follow-up after bariatric surgery: a systematic review. JAMA. 2014;312(9):934–942. doi:10.1001/jama.2014.10706
  • Lupoli R, Lembo E, Saldalamacchia G, et al. Bariatric surgery and long-term nutritional issues. World J Diabetes. 2017;8(11):464– 474.doi: 10.4239 / wjd.v8.i11.464
  • Yüksel A. Bariatrik Cerrahi Operasyonu Geçiren Morbid Obez Bir Hastanın 3 Yıl Sonraki Beslenme Durumu: Olgu Sunumu. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi. 2016;1(1):39-45
  • Gibbs HD. Nutrition literacy: Foundations and development of an instrument for assessment. University of Illinois at Urbana-Champaign. PhD Thesis. 2012.
  • Shah H, Shin AC. Meal patterns after bariatric surgery in mice and rats. Appetite. 2019;146 (2020):1-8. doi:10.1016/j.appet.2019.104340
  • Coluzzi I, Raparelli L, Guarnacci L, et al. Food intake and changes in eating behavior after laparoscopic sleeve gastrectomy. Obes Surg. 2016;26 (9):2059–2067. doi: 10.1007/s11695-015-2043-6
  • Laurenius A, Larsson I, Melanson KJ, et al. Decreased energy density and changes in food selection following Roux-en-Y gastric bypass. Eur J Clin Nutr. 2013;67(2):168–173. doi: 10.1038/ ejcn.2012.208
  • Ammon BS, Bellanger DE, Geiselman PJ, Primeaux SD, Yu Y, Greenway FL. Short-term pilot study of the effect of sleeve gastrectomy on food preference. Obes Surg. 2015;25(6):1094–1097. doi: 10.1007/s11695-015-1602-1
  • Ullrich J, Ernst B, Wilms B, Thurnheer M, Schultes B. Roux-en Y gastric bypass surgery reduces hedonic hunger and improves dietary habits in severely obese subjects. Obes Surg. 2013;23(1):50–55.doi: 10.1007/s11695-012-0754 -5
  • Bavaresco M, Paganini S, Lima TP, et al. Nutritional course of patients submitted to bariatric surgery. Obes Surg. 2010;20(6):716–721. doi: 10.1007/s11695-008-9721-6
  • Kruseman M, Leimgruber A, Zumbach F, Golay A. Dietary, weight, and psychological changes among patients with obesity, 8 years after gastric bypass. J Am Diet Assoc. 2010;110(4):527–534 doi: 10.1016/j.jada.2009.12.028
  • Miller GD, Norris A, Fernandez A. Changes in nutrients and food groups intake following laparoscopic Roux-en-Y gastric bypass (RYGB). Obes Surg. 2014;24(11):1926–1932. doi: 10.1007/ s11695-014-1259-1
  • Cesur B, Koçoğlu G. Sümer H. Evaluation İnstrument Of Nutrition Literacy On Adults (EINLA) A Validity And Reliability Study. Integr Food Nutr Metab. 2015;2(3):174-177.
  • Pendergast D, Dewhurst Y. Home Economics and food literacy: An international investigation, International Journal of Home Economics. 2012;5 (2):245-263.
  • Özdenk GD, Özcebe LH. Bir üniversite çalışanlarının beslenme okuryazarlığı, beslenme davranışları ve ilişkili faktörler. Türkiye Halk Sağlığı Dergisi. 2018;16(3):178-189. doi:10.20518/ tjph.499902
  • Gibbs HD, Kennett AR, Kerling EH, et al. Assessing the nutrition literacy of parents and its relationship with child diet quality. Journal of nutrition education and behavior. 2016;48(7):505- 509. doi:10.1016/j.jneb.2016.04.006
  • Velardo S. The nuances of health literacy, nutrition literacy, and food literacy. Journal of Nutrition Education Behavior. 2015;47(4):385-389.doi: 10.1016/j.jneb.2015.04.328
  • Contento RI. Nutrition education linking research, theory and practice, Jones and Bartlett Publishers, Massachusetts 2011.
  • Block L, Childers T, Davis B, Ebert J, Kumanyika L, van Ginkl-Bieshaar M. From nutrients to nurturance: A conceptual introduction to food wellbeing. Journal Public Policy Marketing. 2005;30(1):5-13. doi: 10.1509/jppm.30.1.5
  • Erdem Z ve Kahraman F. Bariatrik hastaların diyetlerinin izlenmesi. İçinde Temel Beslenme ve Diyetetik. Ankara: Güneş Tıp Kitabevi. 1.Baskı;2015.
Birincil Dil en
Konular Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Orcid: 0000-0002-4696-8776
Yazar: Pınar YILMAZ (Sorumlu Yazar)
Kurum: SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0001-7686-3572
Yazar: Meryem YILMAZ
Kurum: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
Ülke: Turkey


Tarihler

Başvuru Tarihi : 17 Şubat 2020
Kabul Tarihi : 20 Temmuz 2020
Yayımlanma Tarihi : 30 Eylül 2020

AMA Yılmaz P , Yılmaz M . The Effect of Bariatric Surgery on Nutrition Literacy: A Case-Control Study. OTSBD. 2020; 5(3): 424-433.