Objective: This study aims to examine the effect on the quality of life and metabolic control of nutritional literacy in individuals with diabetes.
Materials and Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted with 423 individuals with diabetes in a family health center operating in a city center in northwest of Turkey between November 2020 and April 2021. The data were collected using the “Socio-demographic and health-related data form”, “Evaluation instrument of nutrition literacy on adults” and “The World Organization-Five Well-being index”. Metabolic control was evaluated using the results of Hemoglobin A1C, fasting blood glucose, cholesterol, triglyceride, low-density lipoprotein cholesterol, high-density lipoprotein cholesterol, and body mass index.
Results: It was found that there was a high and positive significant correlation between nutritional literacy with quality of life and high-density lipoprotein cholesterol, there was a high and negative significant correlation between nutritional literacy and body mass index, hemoglobin A1C, fasting blood glucose, and cholesterol of individuals with diabetes.
Conclusion: It was found that there was a high and positive significant correlation between nutritional literacy with quality of life and high-density lipoprotein cholesterol, there was a high and negative significant correlation between nutritional literacy and body mass index, hemoglobin A1C, fasting blood glucose, and cholesterol of individuals with diabetes.
Amaç: Bu çalışmanın amacı diyabetli bireylerde beslenme okuryazarlığı düzeyinin yaşam kalitesi ve metabolik kontrol üzerine etkisini incelemektir.
Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu çalışma, Türkiye’nin kuzey batısında bir şehir merkezinde faaliyet gösteren bir aile sağlığı merkezinde Kasım 2020-Nisan 2021 tarihleri arasında 423 diyabetli birey ile yapılmıştır. Veriler, “Sosyodemografik ve sağlığa ilişkin veri formu”, “Yetişkinlerde beslenme okuryazarlığı değerlendirme aracı” ve “Dünya Sağlık Örgütü-Beş İyilik hali indeksi” ile toplanmıştır. Metabolik değerlendirmede Hemoglobin A1C, açlık kan şekeri, kolesterol, trigliserid, düşük dansiteli lipoprotein kolesterol, yüksek dansiteli lipoprotein kolesterol ve beden kütle indeksi sonuçları kullanılmıştır.
Bulgular: Diyabetli bireylerde, beslenme okuryazarlığı ile yaşam kalitesi ve yüksek dansiteli lipoprotein kolesterol düzeyi arasında pozitif yönlü yüksek ve anlamlı; beden kütle indeksi, hemoglobin A1C, açlık kan şekeri ve kolesterol arasında negatif yönlü yüksek ve anlamlı ilişki bulunmuştur.
Sonuç: Diyabetli bireylerde yetersiz/sınırlı beslenme okuryazarlığı düzeyi, metabolik kontrol değerlerini ve yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2022 |
Gönderilme Tarihi | 18 Mayıs 2021 |
Kabul Tarihi | 29 Ocak 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 7 Sayı: 1 |