Yöneticilerin Kişilik Özelliklerinin Liderlik Davranışlarına Etkisi: Kamu Güvenliği Alanında Görgül Bir Araştırma
Öz
Bu araştırmanın amacı, çalışma evrenimizi teşkil eden ve kamuya güvenlik hizmeti sunan bir kamu kurumunda istihdam edilen, orta ve üst düzey yöneticilerin sahip olduğu kişisel özelliklerinin davranışlarına etkisi konusunda oluşturulan hipotezleri sınamaktır. Hazırlanan anket soruları, astlara sorularak onların algı durumuna göre çalışma şekillendirilmiştir.
Literatür incelendiğinde; kamudaki liderlerin kişilik özellikleri, sergiledikleri davranışlar, karşılaştıkları farklı durumlara yaklaşımları ve çağdaş liderlik yaklaşımları boyutunda sergilenen liderlik özelliklerinin ortaya konulduğu birçok çalışma görülmektedir. Ancak, bu çalışmada diğerlerinden farklı olarak, yöneticinin kişilik özelliklerini ve buna bağlı olarak ortaya koydukları davranışların takipçilerin gözünden nasıl algılandıkları üzerine odaklanmasıdır. Bu çerçevede, kişilik özelliklerinin değerlendirilmesi için beş faktör kişilik özellikleri ölçeği, davranışlarının değerlendirilmesi için ise Ohio Üniversitesi yönetici davranışları çalışmalarından istifade edilmiştir. Çalışmada; yöneticinin kişilik özellikleri ile davranışları arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Ancak gerek ast personelin gerekse yöneticilerin mesleki tecrübelerinin söz konusu tutumlara etki ettiği tespit edilmiştir. Çalışma, kavramsal çerçeve, kullanılan ölçeğin genel değerlendirmesi, elde edilen verilerin değerlendirilmesi, hipotezlerin test sonuçları ve çalışmanın genel değerlendirmesi konularını içermektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Acuner, T. ve Tabak, A. (2003). Liderlik Sürecinde Durumsallık Yaklaşımı Kapsamında İzleyici Kavramının Teorik Olarak İncelenmesi. Kara Harp Okulu, Bilim Dergisi, (sayı 1).
- Balcı, A. (2015). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntem, Teknik ve İlkele. (11. baskı). Ankara: Pegem Akademik Yayıncılık.
- Baltaş, A. (2010). Türk Kültüründe Yönetme. Remzi Kitabevi.
- Bayrak, S. (1997). Değişen Liderlik anlayışı ve Türkiye Gerçeği, 21. Yüzyılda Liderlik Sempozyumu. C:1. Deniz Harp Okulu, İstanbul.
- Bennis, W. G. & Thomas, R. J. (2012). Crucibles of Leadership. Harvard Business Review, (September 2012).
- Birdal, İ ve Aydemir, N. (1992). Yönetim Teorisi. Sistem Yayıncılık, İstanbul.
- Bladburn, N, M. (1960). The Managerial Role in Turkey: A Psychological Study. Doktora Tezi. Harvard University. (aktaranAktaran: Ergun, T).
- Bozkurt, Ö. ve Göral, M. (2013). Modern Liderlik Tarzlarının Yenilik Stratejilerine Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Çalışma. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (cilt 13, sayı 4).
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Diğer
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi
10 Mart 2020
Kabul Tarihi
9 Eylül 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 12 Sayı: 2
APA
Sünbül, E., & Şener, H. E. (2020). Yöneticilerin Kişilik Özelliklerinin Liderlik Davranışlarına Etkisi: Kamu Güvenliği Alanında Görgül Bir Araştırma. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 12(2), 98-115. https://izlik.org/JA62CE55GM
AMA
1.Sünbül E, Şener HE. Yöneticilerin Kişilik Özelliklerinin Liderlik Davranışlarına Etkisi: Kamu Güvenliği Alanında Görgül Bir Araştırma. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi. 2020;12(2):98-115. https://izlik.org/JA62CE55GM
Chicago
Sünbül, Ersin, ve Hasan Engin Şener. 2020. “Yöneticilerin Kişilik Özelliklerinin Liderlik Davranışlarına Etkisi: Kamu Güvenliği Alanında Görgül Bir Araştırma”. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi 12 (2): 98-115. https://izlik.org/JA62CE55GM.
EndNote
Sünbül E, Şener HE (01 Aralık 2020) Yöneticilerin Kişilik Özelliklerinin Liderlik Davranışlarına Etkisi: Kamu Güvenliği Alanında Görgül Bir Araştırma. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi 12 2 98–115.
IEEE
[1]E. Sünbül ve H. E. Şener, “Yöneticilerin Kişilik Özelliklerinin Liderlik Davranışlarına Etkisi: Kamu Güvenliği Alanında Görgül Bir Araştırma”, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, c. 12, sy 2, ss. 98–115, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62CE55GM
ISNAD
Sünbül, Ersin - Şener, Hasan Engin. “Yöneticilerin Kişilik Özelliklerinin Liderlik Davranışlarına Etkisi: Kamu Güvenliği Alanında Görgül Bir Araştırma”. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi 12/2 (01 Aralık 2020): 98-115. https://izlik.org/JA62CE55GM.
JAMA
1.Sünbül E, Şener HE. Yöneticilerin Kişilik Özelliklerinin Liderlik Davranışlarına Etkisi: Kamu Güvenliği Alanında Görgül Bir Araştırma. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi. 2020;12:98–115.
MLA
Sünbül, Ersin, ve Hasan Engin Şener. “Yöneticilerin Kişilik Özelliklerinin Liderlik Davranışlarına Etkisi: Kamu Güvenliği Alanında Görgül Bir Araştırma”. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, c. 12, sy 2, Aralık 2020, ss. 98-115, https://izlik.org/JA62CE55GM.
Vancouver
1.Ersin Sünbül, Hasan Engin Şener. Yöneticilerin Kişilik Özelliklerinin Liderlik Davranışlarına Etkisi: Kamu Güvenliği Alanında Görgül Bir Araştırma. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2020;12(2):98-115. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62CE55GM