Araştırma Makalesi

İkincil arıtılmış kentsel atıksulardaki azot ve fosforun toprak-akifer arıtma sistemi kullanılarak giderilmesinde toprak tiplerinin etkisi

Cilt: 28 Sayı: 6 30 Kasım 2022
  • Mesut Ak *
  • İlayda Top
PDF İndir
TR EN

İkincil arıtılmış kentsel atıksulardaki azot ve fosforun toprak-akifer arıtma sistemi kullanılarak giderilmesinde toprak tiplerinin etkisi

Öz

Bu çalışmada farklı iki tip toprak kullanılarak hazırlanmış laboratuvar ölçekli bir toprak-akifer arıtma sistemi ile ikincil arıtılmış atıksulardaki azot ve fosforun toprak derinliği boyunca giderim verimi ve toprak tiplerinin arıtma verimine etkisi araştırılmıştır. Killi tınlı toprak (KTT) ve tınlı toprak (TT) ile doldurulmuş kolonlarda besleme atıksuyu olarak Denizli İli (Türkiye) kentsel atıksu arıtma tesisi çıkışından alınmış ikincil arıtılmış kentsel atıksu kullanılmıştır. Deneysel çalışmalar sırasında kolonlara takılmış farklı derinliklerdeki vanalardan alınan süzüntü numunelerinde toplam-N, toplam-P, çözünmüş oksijen, pH ve sıcaklık parametreleri ölçülmüştür. 75 cm derinliğindeki son vanalardan alınan süzüntü numunelerinde KTT’de toplam-N %50.85, toplam-P %97.07 oranında giderilirken TT’de bu değerler sırasıyla %36.72 ve %64.43 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca, her iki toprak tipinde de toplam-N ve toplam-P giderimi için ilk 10 cm oldukça etkili olmuştur. Çalışma sonucunda TT’nin hem toplam-N hem de toplam-P gideriminde KTT’ye göre daha az etkili olduğu, her iki toprakta da derinlik arttıkça giderim veriminin de arttığı ve deneysel çalışmalar süresince giderim verimlerinde zamana bağlı herhangi bir azalmanın olmadığı görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] Aydın F, Ardalı Y. “Seawater desalination technologies". Journal of Engineering and Natural Sciences, 30, 156-178, 2012.
  2. [2] Nadav I, Arye G, Tarchitzky J, Chen Y. “Enhanced infiltration regime for treated-wastewater purification in soil aquifer treatment (SAT)”. Journal of Hydrology, 420-421, 275-283, 2012.
  3. [3] Viswanathan MN, Al Senafy MN, Rashid T, Al-Awadi E, AlFahad K. “Improvement of tertiary wastewater quality by soil aquifer treatment”. Water Science and Technology, 40(7), 159-163, 1999.
  4. [4] Westerhoff P, Pinney M. “Dissolved organic carbon transformations during laboratory-scale groundwater recharge using lagoon-treated wastewater”. Waste Management, 20, 75-83, 2000.
  5. [5] Yun-zheng PI, Jian-long W. “A field study of advanced municipal wastewater treatment technology for artificial groundwater recharge”. Journal of Environmental Sciences, 18(6), 1056-1060, 2006.
  6. [6] Drewes JE, Reinhard M, Fox P. “Comparing microfiltrationreverse osmosis and soil-aquifer treatment for indirect potable reuse of water”. Water Research, 37(15), 3612-3621, 2003.
  7. [7] Cha W, Choi H, Kim J, Kim IS. “Evaluation of wastewater effluents for soil aquifer treatment in South Korea”. Water Science and Technology, 50(2), 315-322, 2004.
  8. [8] Ernst M, Sachse A, Steinberg CEW, Jekel M. “Characterization of the DOC in nanofiltration permeates of a tertiary effluent”. Water Research, 34(11), 2879-2886, 2000.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Mesut Ak * Bu kişi benim
Türkiye

İlayda Top Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

30 Kasım 2022

Gönderilme Tarihi

28 Temmuz 2021

Kabul Tarihi

1 Kasım 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 28 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA
Ak, M., & Top, İ. (2022). İkincil arıtılmış kentsel atıksulardaki azot ve fosforun toprak-akifer arıtma sistemi kullanılarak giderilmesinde toprak tiplerinin etkisi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 28(6), 929-936. https://izlik.org/JA56MC42AX
AMA
1.Ak M, Top İ. İkincil arıtılmış kentsel atıksulardaki azot ve fosforun toprak-akifer arıtma sistemi kullanılarak giderilmesinde toprak tiplerinin etkisi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2022;28(6):929-936. https://izlik.org/JA56MC42AX
Chicago
Ak, Mesut, ve İlayda Top. 2022. “İkincil arıtılmış kentsel atıksulardaki azot ve fosforun toprak-akifer arıtma sistemi kullanılarak giderilmesinde toprak tiplerinin etkisi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 28 (6): 929-36. https://izlik.org/JA56MC42AX.
EndNote
Ak M, Top İ (01 Kasım 2022) İkincil arıtılmış kentsel atıksulardaki azot ve fosforun toprak-akifer arıtma sistemi kullanılarak giderilmesinde toprak tiplerinin etkisi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 28 6 929–936.
IEEE
[1]M. Ak ve İ. Top, “İkincil arıtılmış kentsel atıksulardaki azot ve fosforun toprak-akifer arıtma sistemi kullanılarak giderilmesinde toprak tiplerinin etkisi”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 28, sy 6, ss. 929–936, Kas. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56MC42AX
ISNAD
Ak, Mesut - Top, İlayda. “İkincil arıtılmış kentsel atıksulardaki azot ve fosforun toprak-akifer arıtma sistemi kullanılarak giderilmesinde toprak tiplerinin etkisi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 28/6 (01 Kasım 2022): 929-936. https://izlik.org/JA56MC42AX.
JAMA
1.Ak M, Top İ. İkincil arıtılmış kentsel atıksulardaki azot ve fosforun toprak-akifer arıtma sistemi kullanılarak giderilmesinde toprak tiplerinin etkisi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2022;28:929–936.
MLA
Ak, Mesut, ve İlayda Top. “İkincil arıtılmış kentsel atıksulardaki azot ve fosforun toprak-akifer arıtma sistemi kullanılarak giderilmesinde toprak tiplerinin etkisi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 28, sy 6, Kasım 2022, ss. 929-36, https://izlik.org/JA56MC42AX.
Vancouver
1.Mesut Ak, İlayda Top. İkincil arıtılmış kentsel atıksulardaki azot ve fosforun toprak-akifer arıtma sistemi kullanılarak giderilmesinde toprak tiplerinin etkisi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Kasım 2022;28(6):929-36. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56MC42AX