TR
EN
Ultrasonik kayma dalgaları tomografisi ile beton kusurlarının incelenmesinde frekansın etkisi
Öz
Ultrasonik Kayma Dalgaları Tomografisi (UKDT) yapıdaki nesneleri, ara yüzleri ve anomalileri tespit etmek için ultrasonik kayma dalgaları kullanan modern bir tahribatsız yöntemi olarak önerilmektedir. Bu yöntem sayesinde yapının tamamının hızlı ve ekonomik bir şekilde hiçbir elemana zarar vermeden incelenebilmesine olanak tanınmaktadır. Bu şekilde yapı elemanlarında kayma dalgalarının ultrasonik geçiş özellikleri üç boyutlu olarak görselleştirilebilmektedir. Bu çalışmada betonun UKDT ile incelenmesinde frekansın etkisi üzerine yapılan deneysel çalışma sonucunda elde edilen bulgular sunulmuştur. Deneysel çalışmalarda kullanılan cihazda 24 adet transdüser bulunur ve cihazın çalışma frekans aralığı 25-250 kHz’dir. Deneyler için laboratuvarda 50x50x22 cm boyutlarında üç adet beton numune üretilmiştir. Donatı ve kusurları temsil etmesi amacıyla beton numunelerin içerisine farklı malzemeler yerleştirilmiştir. Her bir numune üzerinde dört farklı frekans değerinde (25-50-100-200 kHz) deneyler yapılmıştır. Deneyler sonucunda her bir frekans değerinde elde edilen tomografik kesitler ile numuneler içerisine yerleştirilen, tip, ebat ve yerleşimleri bilinen donatı ve kusurlar eşleştirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre, uygulanan beton malzemelerde UKDT yöntemi ile yapılacak olan deneylerde, aranan kusurun özelliklerine göre, uygulanan frekans değerinin sonucun doğruluğuna etkisinin değiştiği sonucuna varılmıştır. 25 kHz ve 50 kHz frekanslarında yapılan deneylerde numunelerin içerisine yerleştirilen malzeme boyutlarının belirlenmesi gerçeğe yakın doğrulukla yapılabilmekteyken 100 kHz ve 200 kHz değerleri ise sadece numune boyutlarının yani beton elemanın sınırlarının belirlenmesi için yeterli olabilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- [1] Tayfur S, Alver N. “Imaging of voids in concrete by impactecho and ultrasonic-echo methods’’. Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 33(1), 167-176, 2018.
- [2] Yüksel İ. “Bileşik Yıkıntısız yöntemle yerinde beton dayanımının tahmini”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 9(2), 231-235, 2003.
- [3] Schabowicz, K. “Modern acoustic techniques for testing concrete structures accessible from one side only”. Archives of Civil and Mechanical Engineering, 15(4), 1149-1159, 2015.
- [4] Schabowicz K, Suvorov VA. “Nondestructive testing of a bottom surface and construction of its profile by ultrasonic tomography”. Russian Journal of Nondestructive Testing, 50(2), 109-119, 2014.
- [5] De La Haza AO, Petersen CG, Samokrutov A. “Three dimensional imaging of concrete structures using ultrasonic shear waves”. Structural Faults & Repair -2008: 12th International Conference and Exhibition, Edinburgh, Scotland, 10-12 June 2008.
- [6] Chai HK, Aggelis DG, Momoki S, Kobayashi Y, Shiotani T. “Single-side access tomography for evaluating interior defect of concrete”. Construction and Building Materials, 24(12), 2411-2418, 2010.
- [7] Lybaert M. “Ultrasonic tomography, a non-destructive measuring technique for analysis of concrete roads”. Young Researchers Seminar 2015, Rome, Italy, 17-19 June 2015.
- [8] National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. “Nondestructive Testing to Identify Concrete Bridge Deck Deterioration”. Washington, DC, USA, 2013.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
28 Şubat 2023
Gönderilme Tarihi
23 Kasım 2021
Kabul Tarihi
25 Nisan 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 29 Sayı: 1
APA
Peker, M. A., & Pekmezci, B. (2023). Ultrasonik kayma dalgaları tomografisi ile beton kusurlarının incelenmesinde frekansın etkisi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 29(1), 58-67. https://izlik.org/JA26JA38DG
AMA
1.Peker MA, Pekmezci B. Ultrasonik kayma dalgaları tomografisi ile beton kusurlarının incelenmesinde frekansın etkisi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2023;29(1):58-67. https://izlik.org/JA26JA38DG
Chicago
Peker, Mustafa Altuğ, ve Bekir Pekmezci. 2023. “Ultrasonik kayma dalgaları tomografisi ile beton kusurlarının incelenmesinde frekansın etkisi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 29 (1): 58-67. https://izlik.org/JA26JA38DG.
EndNote
Peker MA, Pekmezci B (01 Şubat 2023) Ultrasonik kayma dalgaları tomografisi ile beton kusurlarının incelenmesinde frekansın etkisi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 29 1 58–67.
IEEE
[1]M. A. Peker ve B. Pekmezci, “Ultrasonik kayma dalgaları tomografisi ile beton kusurlarının incelenmesinde frekansın etkisi”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 29, sy 1, ss. 58–67, Şub. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26JA38DG
ISNAD
Peker, Mustafa Altuğ - Pekmezci, Bekir. “Ultrasonik kayma dalgaları tomografisi ile beton kusurlarının incelenmesinde frekansın etkisi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 29/1 (01 Şubat 2023): 58-67. https://izlik.org/JA26JA38DG.
JAMA
1.Peker MA, Pekmezci B. Ultrasonik kayma dalgaları tomografisi ile beton kusurlarının incelenmesinde frekansın etkisi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2023;29:58–67.
MLA
Peker, Mustafa Altuğ, ve Bekir Pekmezci. “Ultrasonik kayma dalgaları tomografisi ile beton kusurlarının incelenmesinde frekansın etkisi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 29, sy 1, Şubat 2023, ss. 58-67, https://izlik.org/JA26JA38DG.
Vancouver
1.Mustafa Altuğ Peker, Bekir Pekmezci. Ultrasonik kayma dalgaları tomografisi ile beton kusurlarının incelenmesinde frekansın etkisi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Şubat 2023;29(1):58-67. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26JA38DG