TR
EN
TCP/IP ve OSI modeli öğretimi için etkileşimli artırılmış gerçeklik ortamı geliştirme
Öz
Artırılmış Gerçeklik (AR), sanal içeriklerin gerçek dünya ile sorunsuz bir şekilde bütünleşmesine olanak tanıyan, akıllı telefon, tablet gibi el tipi görüntüleyiciler veya ön kameraya sahip VR başlıklar aracılığı ile görüntülenen bir teknolojidir. Bu teknolojinin en önemli özelliği soyut kavramları görselleştirmesidir. Birçok çalışma, TCP/IP ve OSI modellerinin, ayrıntılı soyut kavramlar ve protokoller içermesi nedeniyle veri iletişimlerinin son derece karmaşık olduğunu bildirmektedir. Farklı sistemleri birbirine bağlamak, iki uç nokta arasında veri akışı oluşturmak ve katmanlar arasında veri dönüşümleri yapmak bu karmaşıklıklardan sadece birkaçıdır. Bu çalışmada, TCP/IP ve OSI modelleri gibi öğrenilmesi zor olan soyut kavramların öğretiminde AR ortamların çözüm olup olmadığının belirlenmesine yönelik bir araştırma yürütülmüştür. Amaç, öğrencilerin TCP/IP ve OSI gibi kavramların temel bilgilerini öğrenebilecek ve ağ deneyimlerini iyileştirebilecek bir AR ağ tasarım ortamı geliştirmektir. Bu ortam, ağ düğümlerin zekice davrandığı ve IP adreslerin dinamik yönetildiği yeni bir oyun temelli mobil eğitim yöntemini temel almaktadır. Bu sayede kullanıcılar TCP/IP ve OSI modellerinin soyut kavramlarını mobil AR başlığı ile her yerde 3B, etkileşimli ve uygulamalı öğrenme fırsatı bulmuştur. Deneysel sonuçlar, somut arayüz etkileşimlerinin ve AR ortamların öğrenciler için faydalı bir öğretim aracı olduğunu göstermiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- [1] Çölkesen R. Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları. 3 baskı. İstanbul, Türkiye, Papatya Yayıncılık, 2016.
- [2] Tuma T, Fajfar, I, Perko M, Bratkovič F, Puhan J. “A handson approach to teaching the basic OSI reference model”. International Journal of Electrical Engineering Education, 37(2), 157-166, 2000.
- [3] Ruiz Martinez A, Pereniguez Garcia F, Marin Lopez R, Ruiz Martinez P M, Skarmeta Gomez AF. “Teaching advanced concepts in computer networks: VNUML-UM virtualization tool”. IEEE Transactions on Learning Technologies, 6(1), 85-96, 2013.
- [4] Gullu H, Delialioglu O. “The effect of computer network simulators on students’ motivation and learning”. Journal of Learning and Teaching in Digital Age, 3(2), 12-21, 2018.
- [5] Cowling M, Birt JR. “Piloting mixed reality in ICT networking to visualize complex theoretical multi-step problems”. Show Me The Learning: ASCILITE 2016 Innovation, Practice and Research in the Use of Educational Technologies in Tertiary Education Conference, Adelaide, Australia, 27-30 November 2016.
- [6] Breslau L, Estrin D, Fall K, Floyd S, Heidemann J, Helmy A, Huang P, McCanne S, Varadhan K, Xu Y, Yu H. "Advances in network simulation". Computer, 33(5), 59-67, 2000.
- [7] Goodall JR, Mansmann F, Gerth J. “Computer network visualization”. IEEE Network, 26(6), 4-5, 2012.
- [8] Marquardson J, Gomillion DL. “Simulation for network education: Transferring networking skills between simulated to physical environments”. Information Systems Education Journal, 17(1), 28-39, 2019.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Nisan 2023
Gönderilme Tarihi
10 Aralık 2021
Kabul Tarihi
4 Temmuz 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 29 Sayı: 2
APA
İçten, T., & Bal, G. (2023). TCP/IP ve OSI modeli öğretimi için etkileşimli artırılmış gerçeklik ortamı geliştirme. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 29(2), 194-208. https://izlik.org/JA75TT86RL
AMA
1.İçten T, Bal G. TCP/IP ve OSI modeli öğretimi için etkileşimli artırılmış gerçeklik ortamı geliştirme. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2023;29(2):194-208. https://izlik.org/JA75TT86RL
Chicago
İçten, Tarık, ve Güngör Bal. 2023. “TCP/IP ve OSI modeli öğretimi için etkileşimli artırılmış gerçeklik ortamı geliştirme”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 29 (2): 194-208. https://izlik.org/JA75TT86RL.
EndNote
İçten T, Bal G (01 Nisan 2023) TCP/IP ve OSI modeli öğretimi için etkileşimli artırılmış gerçeklik ortamı geliştirme. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 29 2 194–208.
IEEE
[1]T. İçten ve G. Bal, “TCP/IP ve OSI modeli öğretimi için etkileşimli artırılmış gerçeklik ortamı geliştirme”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 29, sy 2, ss. 194–208, Nis. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75TT86RL
ISNAD
İçten, Tarık - Bal, Güngör. “TCP/IP ve OSI modeli öğretimi için etkileşimli artırılmış gerçeklik ortamı geliştirme”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 29/2 (01 Nisan 2023): 194-208. https://izlik.org/JA75TT86RL.
JAMA
1.İçten T, Bal G. TCP/IP ve OSI modeli öğretimi için etkileşimli artırılmış gerçeklik ortamı geliştirme. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2023;29:194–208.
MLA
İçten, Tarık, ve Güngör Bal. “TCP/IP ve OSI modeli öğretimi için etkileşimli artırılmış gerçeklik ortamı geliştirme”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 29, sy 2, Nisan 2023, ss. 194-08, https://izlik.org/JA75TT86RL.
Vancouver
1.Tarık İçten, Güngör Bal. TCP/IP ve OSI modeli öğretimi için etkileşimli artırılmış gerçeklik ortamı geliştirme. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2023;29(2):194-208. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75TT86RL