Araştırma Makalesi

Doğu Karadeniz Bölgesinde planlanan demiryolu güzergâhlarının AHP ve TOPSIS yöntemleriyle sıralanması ve seçimi

Cilt: 29 Sayı: 6 30 Kasım 2023
PDF İndir
TR EN

Doğu Karadeniz Bölgesinde planlanan demiryolu güzergâhlarının AHP ve TOPSIS yöntemleriyle sıralanması ve seçimi

Öz

demiryolunun yapımı yaklaşık 110 yıldır tartışılan ve çözüme kavuşmamış bir konudur. Bölgenin jeomorfolojik yapısı ve karayolundaki gelişmeler demiryolu yapımının gecikmesinde rol oynamıştır. Ancak demiryolunda gelişen teknoloji, Türkiye’nin Demir İpek Yolu projesinin bir parçası olması ve yurtdışı bağlantılı yapılan anlaşmalar bölgeye demiryolu yapımını yeniden gündeme getirmiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan ve yürürlükte olan Çevre Düzeni Planında (ÇDP), Doğu Karadeniz bölgesinin ulusal/uluslararası demiryolu ağıyla bütünleşmesine yönelik dört adet demiryolu güzergâhı planlanmıştır. Bu güzergâhlar; SamsunSarp, Trabzon-Erzincan, Of-Erzurum ve Tirebolu-Bayburt’tur. Ancak bu güzergâhların bir kısmı birbirine alternatif olup planlanmış güzergâhların tamamının hayata geçirilmesi büyük maliyet gerektirdiğinden fizibil ve rasyonel değildir. Bu çalışmanın amacı ÇDP’de planlı olan demiryolu güzergâhlarını sıralama ve seçmeye yönelik yöntem geliştirmektir. Bu amaç kapsamında çok kriterli karar verme yöntemlerinden Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) ve TOPSIS teknikleri kullanılarak, literatür ve uzman ekip yardımıyla belirlenen 4 kriter ile 10 alt kritere göre güzergahlar sıralanmıştır. Çalışma sonucunda; her iki teknikte de sıralama aynı olmuş ve Samsun-Sarp demiryolunun en öncelikli demiryolu güzergâhı olduğu tespit edilmiştir. Trabzon-Erzincan ikinci, Of-Erzurum üçüncü ve Tirebolu-Bayburt dördüncü olmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] Kabasakal A, Solak AO. "Demiryolu ve karayolu ulaştırma sistemlerinin ekonomik etkinlik analizi". Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(1), 123-136, 2010.
  2. [2] Bayraktutan Y, Özbilgin M. “Türkiye’de iller düzeyinde karayolu yük trafiği dağılımının analizi”. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(2), 81-92, 2013.
  3. [3] Çağlıyan A, Yıldız A, Bozkurt Yıldız A. “Türkiye’de demiryolu güzergâhları jeomorfoloji ilişkisi”. Marmara Coğrafya Dergisi, 28, 466-486, 2013.
  4. [4] Ahi T. “Demiryolu ve karayolu rekabeti”. Demiryolu Mühendisliği, 5, 79-80, 2017.
  5. [5] Cansız ÖF, Ünsalan K. “Filtre malzemesi için çok türlü taşımacılık rotalarının performans indeksi ile vaka analizi: Hatay-Trabzon”. Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi, 11(2), 731-744, 2020.
  6. [6] T.C. Trabzon Valiliği. “Trabzon 2015-2023 İl Planı”. http://www.trabzon.gov.tr/trabzon-il-plani-2015-2023- (19.05.2020).
  7. [7] Küçükugurlu M. “Meşrutiyet devrinde Trabzon-Erzurum Demiryolu teşebbüsleri”. Osmanlı Araştırmaları, 32, 283-322, 2008.
  8. [8] Temizgüney F. “Demiryolu ulaşımının Erzurum'a katkıları”. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 53, 255-272, 2015.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İnşaat Mühendisliği (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Ediz Boz *
Türkiye

Ersin Türk
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

30 Kasım 2023

Gönderilme Tarihi

31 Mart 2022

Kabul Tarihi

17 Kasım 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 29 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA
Boz, E., Türk, E., & Toğan, V. (2023). Doğu Karadeniz Bölgesinde planlanan demiryolu güzergâhlarının AHP ve TOPSIS yöntemleriyle sıralanması ve seçimi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 29(6), 617-627. https://izlik.org/JA26CG56EU
AMA
1.Boz E, Türk E, Toğan V. Doğu Karadeniz Bölgesinde planlanan demiryolu güzergâhlarının AHP ve TOPSIS yöntemleriyle sıralanması ve seçimi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2023;29(6):617-627. https://izlik.org/JA26CG56EU
Chicago
Boz, Ediz, Ersin Türk, ve Vedat Toğan. 2023. “Doğu Karadeniz Bölgesinde planlanan demiryolu güzergâhlarının AHP ve TOPSIS yöntemleriyle sıralanması ve seçimi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 29 (6): 617-27. https://izlik.org/JA26CG56EU.
EndNote
Boz E, Türk E, Toğan V (01 Kasım 2023) Doğu Karadeniz Bölgesinde planlanan demiryolu güzergâhlarının AHP ve TOPSIS yöntemleriyle sıralanması ve seçimi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 29 6 617–627.
IEEE
[1]E. Boz, E. Türk, ve V. Toğan, “Doğu Karadeniz Bölgesinde planlanan demiryolu güzergâhlarının AHP ve TOPSIS yöntemleriyle sıralanması ve seçimi”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 29, sy 6, ss. 617–627, Kas. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26CG56EU
ISNAD
Boz, Ediz - Türk, Ersin - Toğan, Vedat. “Doğu Karadeniz Bölgesinde planlanan demiryolu güzergâhlarının AHP ve TOPSIS yöntemleriyle sıralanması ve seçimi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 29/6 (01 Kasım 2023): 617-627. https://izlik.org/JA26CG56EU.
JAMA
1.Boz E, Türk E, Toğan V. Doğu Karadeniz Bölgesinde planlanan demiryolu güzergâhlarının AHP ve TOPSIS yöntemleriyle sıralanması ve seçimi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2023;29:617–627.
MLA
Boz, Ediz, vd. “Doğu Karadeniz Bölgesinde planlanan demiryolu güzergâhlarının AHP ve TOPSIS yöntemleriyle sıralanması ve seçimi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 29, sy 6, Kasım 2023, ss. 617-2, https://izlik.org/JA26CG56EU.
Vancouver
1.Ediz Boz, Ersin Türk, Vedat Toğan. Doğu Karadeniz Bölgesinde planlanan demiryolu güzergâhlarının AHP ve TOPSIS yöntemleriyle sıralanması ve seçimi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Kasım 2023;29(6):617-2. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26CG56EU