Laboratuvar Ölçekli Bir Mikrobiyal Yakıt Hücresinde Sentetik Atıksudan Elektrik Üretimi

Cilt: 17 Sayı: 1 1 Ocak 2011
  • Arzu Kılıç
  • Yağmur Uysal
  • Özer Çınar
PDF İndir
EN TR

Laboratuvar Ölçekli Bir Mikrobiyal Yakıt Hücresinde Sentetik Atıksudan Elektrik Üretimi

Öz

Günümüzde, tüm dünyada ve ülkemizde hızla gelişen teknoloji ile birlikte artan enerji ihtiyacı, son yıllarda doğal enerji kaynaklarının hızla tüketilmesine neden olmuş ve bu sorun, bilim dünyasında yapılan çalışmaları alternatif enerji kaynakları arayışına yönlendirmiştir. Bu alternatif enerji kaynaklarından biri de Mikrobiyal Yakıt Hücre'leridir (MYH). MYH, organik atıklardaki kimyasal enerjiyi mikroorganizmalar yardımı ile direk olarak elektrik enerjisine dönüştürebilen sistemlerdir. MYH'ler, elektrokimyasal reaksiyonların gerçekleştiği bir anot ve bir katot bölmesiyle genellikle bir membrandan oluşur. Anot bölmesindeki elektrota bağlı olarak büyüyen mikroorganizmalar, atıksudaki organikleri hidrojen iyonuna ve elektronlara dönüştürürler. Bu çalışmada, laboratuar ortamında farklı derişimlerde Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) değerlerinde hazırlanan sentetik atıksu kullanılmış, laboratuar ölçekli ve iki bölmeli kübik-MYH (KMYH) reaktöründe organik madde giderimi ile birlikte, elektrik enerjisi üretme çalışmaları yapılmıştır. Glikozun elektron verici olarak kullanıldığı çalışmada, KMYH reaktörde üretilen voltaj ve güç yoğunluğu değerleri belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Arzu Kılıç Bu kişi benim

Yağmur Uysal Bu kişi benim

Özer Çınar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2011

Gönderilme Tarihi

22 Ocak 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2011 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Kılıç, A., Uysal, Y., & Çınar, Ö. (2011). Laboratuvar Ölçekli Bir Mikrobiyal Yakıt Hücresinde Sentetik Atıksudan Elektrik Üretimi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 17(1), 43-49. https://izlik.org/JA32JP45JN
AMA
1.Kılıç A, Uysal Y, Çınar Ö. Laboratuvar Ölçekli Bir Mikrobiyal Yakıt Hücresinde Sentetik Atıksudan Elektrik Üretimi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2011;17(1):43-49. https://izlik.org/JA32JP45JN
Chicago
Kılıç, Arzu, Yağmur Uysal, ve Özer Çınar. 2011. “Laboratuvar Ölçekli Bir Mikrobiyal Yakıt Hücresinde Sentetik Atıksudan Elektrik Üretimi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 17 (1): 43-49. https://izlik.org/JA32JP45JN.
EndNote
Kılıç A, Uysal Y, Çınar Ö (01 Ocak 2011) Laboratuvar Ölçekli Bir Mikrobiyal Yakıt Hücresinde Sentetik Atıksudan Elektrik Üretimi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 17 1 43–49.
IEEE
[1]A. Kılıç, Y. Uysal, ve Ö. Çınar, “Laboratuvar Ölçekli Bir Mikrobiyal Yakıt Hücresinde Sentetik Atıksudan Elektrik Üretimi”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 17, sy 1, ss. 43–49, Oca. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32JP45JN
ISNAD
Kılıç, Arzu - Uysal, Yağmur - Çınar, Özer. “Laboratuvar Ölçekli Bir Mikrobiyal Yakıt Hücresinde Sentetik Atıksudan Elektrik Üretimi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 17/1 (01 Ocak 2011): 43-49. https://izlik.org/JA32JP45JN.
JAMA
1.Kılıç A, Uysal Y, Çınar Ö. Laboratuvar Ölçekli Bir Mikrobiyal Yakıt Hücresinde Sentetik Atıksudan Elektrik Üretimi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2011;17:43–49.
MLA
Kılıç, Arzu, vd. “Laboratuvar Ölçekli Bir Mikrobiyal Yakıt Hücresinde Sentetik Atıksudan Elektrik Üretimi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 17, sy 1, Ocak 2011, ss. 43-49, https://izlik.org/JA32JP45JN.
Vancouver
1.Arzu Kılıç, Yağmur Uysal, Özer Çınar. Laboratuvar Ölçekli Bir Mikrobiyal Yakıt Hücresinde Sentetik Atıksudan Elektrik Üretimi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Ocak 2011;17(1):43-9. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32JP45JN