SOMA TERMİK SANTRALİ UÇUCU KÜL VE POLİPROPİLEN ATIKLARININ YENİ BİR MALZEME ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

Cilt: 9 Sayı: 2 1 Şubat 2003
  • Tülay Yıldız
  • Cengiz Yıldız
PDF İndir
EN TR

SOMA TERMİK SANTRALİ UÇUCU KÜL VE POLİPROPİLEN ATIKLARININ YENİ BİR MALZEME ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

Öz

Türkiye' de termik santrallerde yılda 10 milyon tonun üzerinde üretilen uçucu kül ve çevreye atılan polipropilen atıkları çevre kirliliğine neden olmaktadır. Yarattığı çevresel problemlerin yanında, hammadde kaynaklarına olan talebin hızla artması ve buna karşılık doğal kaynakların kısıtlı olması, uçucu küllerin ve atık polipropilenin yeniden kullanılabilirliğinin araştırılmasını gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada, Soma Termik Santrali uçucu küllerinin ve polipropilen atıklarının yeni bir kompozit malzeme üretiminde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaç ile % 10 - %90 hacim oranlarda Soma Termik Santrali uçucu külü içeren dokuz çeşit kompozit malzemelerin üretilmiştir. Üretilen kompozit numunelerin mekanik ve fiziksel özelliklerinin tespiti için ısıl iletkenlik, basma dayanımı, su emme kapasitesi, aşınma deneyleri yapılmıştır. Böyle bir uygulama ile, bu iki atık malzeme, hem çevre probleminin azaltılmasında hem de enerji tasarrufu yoluyla ekonomiye kazanç sağlanmasında değerlendirilebilecektir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Tülay Yıldız Bu kişi benim

Cengiz Yıldız Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Şubat 2003

Gönderilme Tarihi

23 Ocak 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2003 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Yıldız, T., & Yıldız, C. (2003). SOMA TERMİK SANTRALİ UÇUCU KÜL VE POLİPROPİLEN ATIKLARININ YENİ BİR MALZEME ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 9(2), 163-169. https://izlik.org/JA24JH87TF
AMA
1.Yıldız T, Yıldız C. SOMA TERMİK SANTRALİ UÇUCU KÜL VE POLİPROPİLEN ATIKLARININ YENİ BİR MALZEME ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2003;9(2):163-169. https://izlik.org/JA24JH87TF
Chicago
Yıldız, Tülay, ve Cengiz Yıldız. 2003. “SOMA TERMİK SANTRALİ UÇUCU KÜL VE POLİPROPİLEN ATIKLARININ YENİ BİR MALZEME ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 9 (2): 163-69. https://izlik.org/JA24JH87TF.
EndNote
Yıldız T, Yıldız C (01 Şubat 2003) SOMA TERMİK SANTRALİ UÇUCU KÜL VE POLİPROPİLEN ATIKLARININ YENİ BİR MALZEME ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 9 2 163–169.
IEEE
[1]T. Yıldız ve C. Yıldız, “SOMA TERMİK SANTRALİ UÇUCU KÜL VE POLİPROPİLEN ATIKLARININ YENİ BİR MALZEME ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 9, sy 2, ss. 163–169, Şub. 2003, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24JH87TF
ISNAD
Yıldız, Tülay - Yıldız, Cengiz. “SOMA TERMİK SANTRALİ UÇUCU KÜL VE POLİPROPİLEN ATIKLARININ YENİ BİR MALZEME ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 9/2 (01 Şubat 2003): 163-169. https://izlik.org/JA24JH87TF.
JAMA
1.Yıldız T, Yıldız C. SOMA TERMİK SANTRALİ UÇUCU KÜL VE POLİPROPİLEN ATIKLARININ YENİ BİR MALZEME ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2003;9:163–169.
MLA
Yıldız, Tülay, ve Cengiz Yıldız. “SOMA TERMİK SANTRALİ UÇUCU KÜL VE POLİPROPİLEN ATIKLARININ YENİ BİR MALZEME ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 9, sy 2, Şubat 2003, ss. 163-9, https://izlik.org/JA24JH87TF.
Vancouver
1.Tülay Yıldız, Cengiz Yıldız. SOMA TERMİK SANTRALİ UÇUCU KÜL VE POLİPROPİLEN ATIKLARININ YENİ BİR MALZEME ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Şubat 2003;9(2):163-9. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24JH87TF