EN
TR
TERMİT KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLEN BİR RAYIN KAYNAK BÖLGESİNDEKİ SERTLİK DAĞILIMI VE METALURJİK ÖZELLİKLERİ
Öz
Demiryolu taşımacılığında konfor ve emniyete tesir eden faktörler arasında rayların döşenmesi önemli bir yer tutar. Uzun yıllardan beri bilinmekte olan termit kaynağı rayların çökmesini önler, trenin yoldan çıkmasına mani olur ve sarsıntısız bir yolculuk sağlar. Bununla birlikte rayların ve vagonların ömrünü uzatarak çeşitli ekonomik faydalar da temin eder. Bu çalışmada S 49 tipi St 70 çeliğinden imal edilmiş demiryolu rayları termit kaynağı ile birleştirilmiş olup, kaynak bölgesinin sertlik profili, çıkartılmış ve mikro yapısı incelenmiştir. İnceleme sonucunda çıkarılan sertlik profilinde ITAB (Isının Tesiri Altındaki Bölge)'de maksimum sertlik değerleri kaynak bölgesinin hemen önünde de tesbit edilmiştir. Isıdan etkilenen bölgede, erime bölgesinin hemen önündeki sahada sertlik değeri 290 HB 5/750 iken, kaynak bölgesinde 260 HB ve ana yapıda ise 220 HB sertlik değerleri elde edilmiştir. Mikroyapı incelemesinde pro-eutectoid ferrit ile birlikte perlit ana yapı tesbit edilmiş, martersit oluşumuna rastlanılmamıştır.
Anahtar Kelimeler
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Şubat 1998
Gönderilme Tarihi
23 Ocak 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 1998 Cilt: 4 Sayı: 2
APA
Meriç, C., & Engez, T. (1998). TERMİT KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLEN BİR RAYIN KAYNAK BÖLGESİNDEKİ SERTLİK DAĞILIMI VE METALURJİK ÖZELLİKLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 4(2), 649-654. https://izlik.org/JA93BC94CS
AMA
1.Meriç C, Engez T. TERMİT KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLEN BİR RAYIN KAYNAK BÖLGESİNDEKİ SERTLİK DAĞILIMI VE METALURJİK ÖZELLİKLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 1998;4(2):649-654. https://izlik.org/JA93BC94CS
Chicago
Meriç, Cevdet, ve Turgut Engez. 1998. “TERMİT KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLEN BİR RAYIN KAYNAK BÖLGESİNDEKİ SERTLİK DAĞILIMI VE METALURJİK ÖZELLİKLERİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 4 (2): 649-54. https://izlik.org/JA93BC94CS.
EndNote
Meriç C, Engez T (01 Şubat 1998) TERMİT KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLEN BİR RAYIN KAYNAK BÖLGESİNDEKİ SERTLİK DAĞILIMI VE METALURJİK ÖZELLİKLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 4 2 649–654.
IEEE
[1]C. Meriç ve T. Engez, “TERMİT KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLEN BİR RAYIN KAYNAK BÖLGESİNDEKİ SERTLİK DAĞILIMI VE METALURJİK ÖZELLİKLERİ”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 4, sy 2, ss. 649–654, Şub. 1998, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93BC94CS
ISNAD
Meriç, Cevdet - Engez, Turgut. “TERMİT KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLEN BİR RAYIN KAYNAK BÖLGESİNDEKİ SERTLİK DAĞILIMI VE METALURJİK ÖZELLİKLERİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 4/2 (01 Şubat 1998): 649-654. https://izlik.org/JA93BC94CS.
JAMA
1.Meriç C, Engez T. TERMİT KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLEN BİR RAYIN KAYNAK BÖLGESİNDEKİ SERTLİK DAĞILIMI VE METALURJİK ÖZELLİKLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 1998;4:649–654.
MLA
Meriç, Cevdet, ve Turgut Engez. “TERMİT KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLEN BİR RAYIN KAYNAK BÖLGESİNDEKİ SERTLİK DAĞILIMI VE METALURJİK ÖZELLİKLERİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 4, sy 2, Şubat 1998, ss. 649-54, https://izlik.org/JA93BC94CS.
Vancouver
1.Cevdet Meriç, Turgut Engez. TERMİT KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLEN BİR RAYIN KAYNAK BÖLGESİNDEKİ SERTLİK DAĞILIMI VE METALURJİK ÖZELLİKLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Şubat 1998;4(2):649-54. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93BC94CS