Araştırma Makalesi

Tünel kalıp sistemi kullanılan betonarme yüksek yapılarda, yükseklik ve kat alanı ile maliyet arasındaki ilişki

Cilt: 22 Sayı: 6 20 Aralık 2016
PDF İndir
TR

Tünel kalıp sistemi kullanılan betonarme yüksek yapılarda, yükseklik ve kat alanı ile maliyet arasındaki ilişki

Öz

Bu çalışmanın amacı, yüksek yapılarda birim maliyet (brüt inşaat alanına düşen maliyet) ile bina yüksekliği arasındaki ilişkiyi tanımlamak ve aynı zamanda kat taban alanının bu ilişkiyi nasıl etkilediğini belirlemektir. Literatürde bu konuda yapılmış çalışmaların kısıtlı olduğu görülmektedir ve bu çalışmaların birçoğu yükseklik maliyet ilişkisini iş grupları ile iş kalemleri bazında detaylı şekilde incelememişlerdir. Bu çalışmada İstanbul’da 2006 ile 2013 yılları arasında tünel kalıp ile betonarmesi yapılmış, yükseklikleri 25 metre ile 142 metre arasında değişen 65 adet binanın maliyet verisi incelenerek yükseklik ile birim maliyet arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, toplam maliyet, iş grupları bazında maliyet (ör. kaba inşaat işleri) ve iş kalemleri bazında maliyet (ör. beton işleri) değerlerinin bina yüksekliği ile nasıl değiştiğini göstermektedir. Çalışmada elde edilen yükseklik ile birim maliyet arasındaki ilişki eğrisi daha önceki çalışmalara benzer olarak U şeklinde bir değişim göstermekte ve ancak dönüm noktası yaklaşık 65 m’de gözlemlenmektedir. Bu çalışmanın, yükseklik ile maliyet ilişkisinin tespit edilmesi dışında diğer bir önemli katkısı da, kat taban alanının bu ilişki üzerine etkisinin belirlenmesidir. Küçük ve büyük kat alanına sahip binalarda yükseklik ile maliyet ilişkisinin yine U şeklinde olduğu, orta büyüklükte kat alanına sahip binalarda birim maliyetin yüksekliğin artması ile arttığı tespit edilmiştir. Bulgular ayrıca, orta büyüklükte kat alanına sahip binaların birim maliyetlerinin, aynı yükseklikte fakat daha büyük kat alanına sahip binalardan daha düşük olduğunu göstermektedir. Çalışmadan elde edilen bulgular, akademisyenler, mühendis ve mimarlar ile profesyonellerin maliyet-yükseklik-taban alanı arasındaki ilişkiyi daha iyi etüt etmesine ve maliyet ile ilgili kararların, özellikle bina yüksekliğinin sınırlanmadığı bölgelerde, bina yüksekliğine ve kat alanına bağlı olarak daha etkin bir şekilde verilmesine yardımcı olacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ferry DJ. Cost Planning of Buildings. 2nd ed. United Kingdom, London, Crosby Lockwood & Son Ltd, 1970.
  2. Tregenza P. “Association between building height and cost”. Architects Journal Information Library, 1031-1032, 1972.
  3. Bathurst PE, Butler DA. Building Cost Control Techniques and Economics. United Kingdom, London, William Heinemann Ltd, 1980.
  4. Ferry DJ, Brandon PS. Cost Planning of Buildings. 5th ed. United Kingdom, London, Collins Professional and Technical Books, 1984.
  5. Seeley IH. Building Economics. 4th ed. New York, USA, Palgrave, 1996.
  6. Tan W. “Construction cost and building height”. Construction Management and Economics, 17, 129-132, 1999.
  7. Ashworth A. Cost Studies of Buildings. 5th ed. New York, USA, Pearson Education Ltd, 2010.
  8. Kirkham R. Ferry and Brandon's Cost Planning of Buildings, 8th. ed. Oxford, United Kingdom, Blackwell Publishing, 2007.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

20 Aralık 2016

Gönderilme Tarihi

18 Ocak 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 22 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA
Türkel, E. B., & Ergen, E. (2016). Tünel kalıp sistemi kullanılan betonarme yüksek yapılarda, yükseklik ve kat alanı ile maliyet arasındaki ilişki. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 22(6), 418-426. https://izlik.org/JA86EJ66RA
AMA
1.Türkel EB, Ergen E. Tünel kalıp sistemi kullanılan betonarme yüksek yapılarda, yükseklik ve kat alanı ile maliyet arasındaki ilişki. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2016;22(6):418-426. https://izlik.org/JA86EJ66RA
Chicago
Türkel, Enver Burak, ve Esin Ergen. 2016. “Tünel kalıp sistemi kullanılan betonarme yüksek yapılarda, yükseklik ve kat alanı ile maliyet arasındaki ilişki”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 22 (6): 418-26. https://izlik.org/JA86EJ66RA.
EndNote
Türkel EB, Ergen E (01 Aralık 2016) Tünel kalıp sistemi kullanılan betonarme yüksek yapılarda, yükseklik ve kat alanı ile maliyet arasındaki ilişki. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 22 6 418–426.
IEEE
[1]E. B. Türkel ve E. Ergen, “Tünel kalıp sistemi kullanılan betonarme yüksek yapılarda, yükseklik ve kat alanı ile maliyet arasındaki ilişki”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 22, sy 6, ss. 418–426, Ara. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86EJ66RA
ISNAD
Türkel, Enver Burak - Ergen, Esin. “Tünel kalıp sistemi kullanılan betonarme yüksek yapılarda, yükseklik ve kat alanı ile maliyet arasındaki ilişki”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 22/6 (01 Aralık 2016): 418-426. https://izlik.org/JA86EJ66RA.
JAMA
1.Türkel EB, Ergen E. Tünel kalıp sistemi kullanılan betonarme yüksek yapılarda, yükseklik ve kat alanı ile maliyet arasındaki ilişki. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2016;22:418–426.
MLA
Türkel, Enver Burak, ve Esin Ergen. “Tünel kalıp sistemi kullanılan betonarme yüksek yapılarda, yükseklik ve kat alanı ile maliyet arasındaki ilişki”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 22, sy 6, Aralık 2016, ss. 418-26, https://izlik.org/JA86EJ66RA.
Vancouver
1.Enver Burak Türkel, Esin Ergen. Tünel kalıp sistemi kullanılan betonarme yüksek yapılarda, yükseklik ve kat alanı ile maliyet arasındaki ilişki. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2016;22(6):418-26. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86EJ66RA