Araştırma Makalesi

Kentsel dönüşüm sürecinde asbest maruziyeti ve korunma yöntemleri

Cilt: 23 Sayı: 6 15 Aralık 2017
PDF İndir
TR EN

Kentsel dönüşüm sürecinde asbest maruziyeti ve korunma yöntemleri

Öz

Asbest maddesi ve insan sağlığına verdiği zararlar iş sağlığı ve güvenliği dünyasında uzun süredir araştırmacıları meşgul etmektedir. Getirilen yasal düzenlemeler ile asbest kullanımı dünya genelinde birçok ülkede yasaklansa da geçmiş yıllardaki yaygın kullanımından dolayı mevcut bina stoklarında hala asbest ihtiva eden bileşenlerin var olduğu bilinmektedir. Son yıllarda Türkiye’de uygulaması devam eden kentsel dönüşüm süreci kapsamında bu binaların yıkımı söz konusu olduğu için asbeste maruz kalma gerçeği bir kez daha gün yüzüne çıkmıştır. Bu çalışmada, ülkemizde ve dünyada iş sağlığı ve güvenliği kapsamında asbest maruziyetine yönelik yapılan yasal düzenlemeler detaylı olarak incelenmiş ve yapılan karşılaştırmalar sonucunda elde edilen bulgulara göre mevzuatta daha etkili önlemlerin alınması gerektiği ve kontrol mekanizmasının geliştirilmeye ihtiyaç duyduğu kanısına varılmıştır. Bu kapsamda kentsel dönüşüm sürecinde asbest maruziyetine uğramamak için uygulamacılarca kullanılabilecek bir akış şeması oluşturulmuş ve çözüm önerileri sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası. “AB’nin İstihdam ve Sosyal Politikası”. http://www.mess.org.tr/media/filer_public/4c/e8/4ce80e0b-1dbe-40fa-8b55-8a951552ae66/istihdamvesosyalpolitika.pdf (12.05.2011).
  2. Olsen NJ, Franklin PJ, Reld A, Klerk NH, Threlfall TJ, Shllkin K, Musk B. “Increasing incidence of malignant mesothelioma after exposure to asbestos during home maintenance and renovation”. Medical Journal of Australia, 195(5), 271-274, 2011.
  3. Brückner B, De Coninck JM, Albracht G, Enright K, Au M, Foltyn M, Carcoba A, Gibson M, Mceneany R, Korat LA. “Guide issued by the senior labour inspectors committee (SLIC)”. European Commission, Act No: 124 , 11-36, 2006.
  4. National Occupational Health and Safety Commission. “The Incidence of Mesothelioma in Australia 1999 to 2001”. Australian Mesothelioma Register Report, Canberra, NOHSC, 16th Report 2004.
  5. Mesothelioma Canner Alliance. “What is Asbestos?”. Http://Www.Mesothelioma.Com/Asbestos-Cancer/What-Is-Asbestos.Htm (21.05.2016).
  6. Virta RL. Asbestos., Virginia, USA, U.S. Geological Survey Mineral Yearbook (USGS), 2012.
  7. Çöplü L. Aspeste Bağlı Plevra Hastalıkları. Editors: Gözü O, Köktürk O. Plevra Hastalıkları. 224-9, Ankara, Türkiye, Toraks Kitapları 4, 2003.
  8. Şenyiğit A, Babayiğit C, Gökırmak M, Topçu F, Asan E, Coşkunsel M, Işık R, Ertem M. “Incidence of malignant pleural mesothelioma due to environmental asbestos fiber exposure in the southeast of Turkey”. Respiration, 67(6), 610-614. 2000.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Aralık 2017

Gönderilme Tarihi

8 Haziran 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 23 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA
Akboğa-kale, Ö., Gürcanlı, G. E., & Baradan, S. (2017). Kentsel dönüşüm sürecinde asbest maruziyeti ve korunma yöntemleri. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 23(6), 694-706. https://izlik.org/JA57SJ34YL
AMA
1.Akboğa-kale Ö, Gürcanlı GE, Baradan S. Kentsel dönüşüm sürecinde asbest maruziyeti ve korunma yöntemleri. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2017;23(6):694-706. https://izlik.org/JA57SJ34YL
Chicago
Akboğa-kale, Özge, Gürkan Emre Gürcanlı, ve Selim Baradan. 2017. “Kentsel dönüşüm sürecinde asbest maruziyeti ve korunma yöntemleri”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 23 (6): 694-706. https://izlik.org/JA57SJ34YL.
EndNote
Akboğa-kale Ö, Gürcanlı GE, Baradan S (01 Aralık 2017) Kentsel dönüşüm sürecinde asbest maruziyeti ve korunma yöntemleri. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 23 6 694–706.
IEEE
[1]Ö. Akboğa-kale, G. E. Gürcanlı, ve S. Baradan, “Kentsel dönüşüm sürecinde asbest maruziyeti ve korunma yöntemleri”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 23, sy 6, ss. 694–706, Ara. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57SJ34YL
ISNAD
Akboğa-kale, Özge - Gürcanlı, Gürkan Emre - Baradan, Selim. “Kentsel dönüşüm sürecinde asbest maruziyeti ve korunma yöntemleri”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 23/6 (01 Aralık 2017): 694-706. https://izlik.org/JA57SJ34YL.
JAMA
1.Akboğa-kale Ö, Gürcanlı GE, Baradan S. Kentsel dönüşüm sürecinde asbest maruziyeti ve korunma yöntemleri. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2017;23:694–706.
MLA
Akboğa-kale, Özge, vd. “Kentsel dönüşüm sürecinde asbest maruziyeti ve korunma yöntemleri”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 23, sy 6, Aralık 2017, ss. 694-06, https://izlik.org/JA57SJ34YL.
Vancouver
1.Özge Akboğa-kale, Gürkan Emre Gürcanlı, Selim Baradan. Kentsel dönüşüm sürecinde asbest maruziyeti ve korunma yöntemleri. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2017;23(6):694-706. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57SJ34YL