Araştırma Makalesi

Asit turuncu II boyasının kitosan ve zirkonyum(IV)-kitosan üzerine adsorpsiyonunun karşılaştırılması

Cilt: 24 Sayı: 7 28 Aralık 2018
  • Pelin Demirçivi
PDF İndir
TR EN

Asit turuncu II boyasının kitosan ve zirkonyum(IV)-kitosan üzerine adsorpsiyonunun karşılaştırılması

Öz

Yaygın olarak kullanılan bir biyopolimer olan kitosanın (Cht)   adsorpsiyon kapasitesini arttırmak amacıyla zirkonyum (IV)-kitosan (Zr(IV)-Cht) kompoziti sentezlenmiş ve asit turuncu II (T-II) sentetik boyası kullanılarak Cht ile adsorpsiyon kapasiteleri karşılaştırılmıştır. Kesikli sistemde yapılan denemelerde Zr(IV) miktarı, çözelti pH’ı, adsorban miktarı, temas süresi ve sıcaklıklığın T-II adsorpsiyonuna olan etkileri incelenmiştir. Langmuir, Freundlich ve Temkin izoterm modelleri denenerek elde edilen deneysel verilere en uygun cevap veren izoterm modelinin Langmuir izoterm modeli olduğu bulunmuştur. Maksimum adsorpsiyon kapasiteleri sırasıyla Cht için 256.41 mg/g ve Zr(IV)/Cht için 666.67 mg/g olarak bulunmuştur. Kinetik veriler yalancı-birinci dereceden ve yalancı-ikinci dereceden kinetik modellerine uygulandığında yalancı-ikinci dereceden kinetik modelinin en uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Termodinamik veriler ışığında, T-II adsorpsiyonunun hem Cht, hem de Zr(IV)/Cht için endotermik olarak kendiliğinden gerçekleşen bir işlem olduğu belirlenmiştir. Adsorpsiyon/desorpsiyon denemelerinde yedinci döngü sonunda  Cht’ın adsorpsiyon kapasitesi %65, Zr(IV)-Cht’ın adsorpsiyon kapasitesinin %95 olduğu bulunmuştur. T-II adsorpsiyonu için sentezlenen Zr(IV)-Cht kompoziti yüksek adsorpsiyon kapasitesine sahip, ucuz ve toksik olmayan bir adsorban olarak boya gideriminde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Luo F, Chen Z, Megharaj M, Naidu R. “One-step green synthesis of bimetallic Fe/Pd nanoparticles used to degrade Orange II”. Journal of Hazardous Materials, 303, 145-153, 2016.
  2. Kousha M, Daneshvar E, Sohrabi MS, Jokar M, Bhatnagar A. “Adsorption of acid orange II dye by raw and chemically modified Brown macroalga Stoechospermum marginatum”. Chemical Engineering Journal, 192, 67-76, 2012.
  3. Nam S, Tratnyek PG. “Reduction of azo dyes with zero-valent iron”. Water Resources, 38(6), 565-571, 1999.
  4. Mondal S. “Methods of dye removal from dye house effluent: An overview”. Environmental Engineering Science, 25(3), 383-396, 2008.
  5. Gupta VK. “Application of low cost adsorbents for dye removal: A review”. Journal of Environmental Management, 90(8), 2313-2342, 2009.
  6. Verma AK, Dash RR, Bhunia P. “A review on chemical coagulation/flocculation technologies for removal of colour from textile wastewaters”. Journal of Environmental Management, 93(1), 154-168, 2012.
  7. Sowmya A, Meenakshi S. “Zr(IV) loaded cross-linked chitosan beads with enhanced surface area for the removal of nitrate and phosphate”. International Journal of Biological Macromolecules, 69, 336-343, 2014.
  8. Liu Q, Zhang L, Yang B, Huang R. “Removal of fluoride from aqueous solution using Zr(IV) immobilized cross-linked chitosan”. International Journal of Biological Macromolecules, 77, 15-23, 2015.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

28 Aralık 2018

Gönderilme Tarihi

7 Mayıs 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 24 Sayı: 7

Kaynak Göster

APA
Demirçivi, P. (2018). Asit turuncu II boyasının kitosan ve zirkonyum(IV)-kitosan üzerine adsorpsiyonunun karşılaştırılması. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 24(7), 1298-1303. https://izlik.org/JA53UZ33TK
AMA
1.Demirçivi P. Asit turuncu II boyasının kitosan ve zirkonyum(IV)-kitosan üzerine adsorpsiyonunun karşılaştırılması. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2018;24(7):1298-1303. https://izlik.org/JA53UZ33TK
Chicago
Demirçivi, Pelin. 2018. “Asit turuncu II boyasının kitosan ve zirkonyum(IV)-kitosan üzerine adsorpsiyonunun karşılaştırılması”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 24 (7): 1298-1303. https://izlik.org/JA53UZ33TK.
EndNote
Demirçivi P (01 Aralık 2018) Asit turuncu II boyasının kitosan ve zirkonyum(IV)-kitosan üzerine adsorpsiyonunun karşılaştırılması. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 24 7 1298–1303.
IEEE
[1]P. Demirçivi, “Asit turuncu II boyasının kitosan ve zirkonyum(IV)-kitosan üzerine adsorpsiyonunun karşılaştırılması”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 24, sy 7, ss. 1298–1303, Ara. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53UZ33TK
ISNAD
Demirçivi, Pelin. “Asit turuncu II boyasının kitosan ve zirkonyum(IV)-kitosan üzerine adsorpsiyonunun karşılaştırılması”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 24/7 (01 Aralık 2018): 1298-1303. https://izlik.org/JA53UZ33TK.
JAMA
1.Demirçivi P. Asit turuncu II boyasının kitosan ve zirkonyum(IV)-kitosan üzerine adsorpsiyonunun karşılaştırılması. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2018;24:1298–1303.
MLA
Demirçivi, Pelin. “Asit turuncu II boyasının kitosan ve zirkonyum(IV)-kitosan üzerine adsorpsiyonunun karşılaştırılması”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 24, sy 7, Aralık 2018, ss. 1298-03, https://izlik.org/JA53UZ33TK.
Vancouver
1.Pelin Demirçivi. Asit turuncu II boyasının kitosan ve zirkonyum(IV)-kitosan üzerine adsorpsiyonunun karşılaştırılması. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2018;24(7):1298-303. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53UZ33TK