Araştırma Makalesi

Güç sisteminde meta-sezgisel algoritmalarla güç kaybı ve gerilim kararlılığı optimizasyonu

Cilt: 27 Sayı: 2 4 Nisan 2021
PDF İndir
TR EN

Güç sisteminde meta-sezgisel algoritmalarla güç kaybı ve gerilim kararlılığı optimizasyonu

Öz

Güç sistemi alanında en belirgin problemlerden biri olan güç akışı, kararlı durum gerilim genlikleri ve güç değerleri bilinen bara verileri kullanılarak her bir baranın gerilim genliklerinin, faz açılarının ve güç kayıplarının hesaplanması işlemidir. Artan talep ve merkezi olmayan yeni enerji kaynaklarının güç sistemine çeşitli noktalardan bağlanması güç akış problemini daha karmaşık hale getirmektedir. Güç akışı problemi hem elektrik üretimi hem de iletimi için büyük önem taşımaktadır. Gelecekte sisteme bağlanabilecek yeni yüklerin planlanması ve mevcut iletim hatlarının tam kapasite ile kullanılması güç akışı sorununun çözümüne dayanmaktadır. Doğrusal olmayan bir problem olan güç akışı geleneksel olarak Newton-Raphson ve Gauss Seidel gibi nümerik yöntemler kullanılarak çözülmüştür. Ancak güç sisteminin şartlarına bağlı olarak klasik çözüm algoritmalarının başarısı azalmaktadır. Son yıllarda geliştirilen meta-sezgisel optimizasyon teknikleri ve arama algoritmaları güç akışı probleminin çözümünde daha iyi sonuçların elde edilebileceğini göstermektedir. Bu çalışmada, Matlab yazılımı kullanılarak oluşturulan IEEE-14 bara test güç sisteminde güç akışı problemini optimize etmek için Yapay Arı Kolonisi (ABC), Gri Kurt (GWO), Parçacık Sürüsü Optimizasyonu (PSO) ve Newton Raphson algoritmaları uygulanmıştır. Algoritmaların performansı model güç sisteminden elde edilen gerilim genlikleri, gerilim sapması, faz açıları, güç kayıpları ve hesaplama süreleri göz önünde bulundurularak karşılaştırılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] Tahir M, Nassar M, El-Shatshat R, Salama M. “A review of Volt/Var control techniques in passive and active power distribution networks”. 4th IEEE International Conference on Smart Energy Grid Engineering, Toronto, Canada, 21-24 August 2016.
  2. [2] Prakash P, Khatod D. “An analytical approach for optimal sizing and placement of distributed generation in radial distribution systems”. 1st IEEE International Conference on Power Electronics Intelligent Control and Energy Systems, Delhi, India, 4-6 July 2016.
  3. [3] Gutiérrez D, Lopez JM, Vill WM. “Metaheuristic techniques applied to the optimal reactive power dispatch: A review”. IEEE Latin America Transactions, 14(5), 2253-2263, 2016.
  4. [4] Kothari D. “Power system optimization”. National Conference on Computational Intelligence and Signal Processing, Assam, India, 2-3 March 2012.
  5. [5] Mirjali S, Mirjali SM, Lewis A. “Grey wolf optimizer”. Advances in Engineering Software, 69, 46-61, 2014.
  6. [6] Ahmed AAE, Germano LT, de Souza ACZ. “A hybrid particle swarm optimization applied to loss power minimization”. IEEE Transactions On Power Systems, 20(2), 859-866, 2005.
  7. [7] Akay B. Nümerik Optimizasyon Problemlerinde Yapay Arı Kolonisi (Artificial Bee Colony) Algoritmasının Performans Analizi. Doktora Tezi, Erciyes Üniversitesi, Kayseri, Türkiye, 2009.
  8. [8] Abu-Mouti FS, El-Hawary ME. “Optimal distributed generation allocation and sizing in distribution systems via artificial bee colony”. IEEE Transactions on Power Delivery, 26(4), 2090-2101, 2011.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Serkan İşcan Bu kişi benim
Türkiye

Orhan Kaplan Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

4 Nisan 2021

Gönderilme Tarihi

10 Aralık 2019

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 27 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
İşcan, S., Kaplan, O., & Lokman, G. (2021). Güç sisteminde meta-sezgisel algoritmalarla güç kaybı ve gerilim kararlılığı optimizasyonu. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 27(2), 199-209. https://izlik.org/JA84BR32EY
AMA
1.İşcan S, Kaplan O, Lokman G. Güç sisteminde meta-sezgisel algoritmalarla güç kaybı ve gerilim kararlılığı optimizasyonu. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2021;27(2):199-209. https://izlik.org/JA84BR32EY
Chicago
İşcan, Serkan, Orhan Kaplan, ve Gürcan Lokman. 2021. “Güç sisteminde meta-sezgisel algoritmalarla güç kaybı ve gerilim kararlılığı optimizasyonu”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 27 (2): 199-209. https://izlik.org/JA84BR32EY.
EndNote
İşcan S, Kaplan O, Lokman G (01 Nisan 2021) Güç sisteminde meta-sezgisel algoritmalarla güç kaybı ve gerilim kararlılığı optimizasyonu. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 27 2 199–209.
IEEE
[1]S. İşcan, O. Kaplan, ve G. Lokman, “Güç sisteminde meta-sezgisel algoritmalarla güç kaybı ve gerilim kararlılığı optimizasyonu”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 27, sy 2, ss. 199–209, Nis. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84BR32EY
ISNAD
İşcan, Serkan - Kaplan, Orhan - Lokman, Gürcan. “Güç sisteminde meta-sezgisel algoritmalarla güç kaybı ve gerilim kararlılığı optimizasyonu”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 27/2 (01 Nisan 2021): 199-209. https://izlik.org/JA84BR32EY.
JAMA
1.İşcan S, Kaplan O, Lokman G. Güç sisteminde meta-sezgisel algoritmalarla güç kaybı ve gerilim kararlılığı optimizasyonu. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2021;27:199–209.
MLA
İşcan, Serkan, vd. “Güç sisteminde meta-sezgisel algoritmalarla güç kaybı ve gerilim kararlılığı optimizasyonu”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 27, sy 2, Nisan 2021, ss. 199-0, https://izlik.org/JA84BR32EY.
Vancouver
1.Serkan İşcan, Orhan Kaplan, Gürcan Lokman. Güç sisteminde meta-sezgisel algoritmalarla güç kaybı ve gerilim kararlılığı optimizasyonu. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2021;27(2):199-20. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84BR32EY