Araştırma Makalesi

TR83 bölgesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının CRITIC tabanlı gri ilişkisel analiz yaklaşımı ile değerlendirilmesi

Cilt: 27 Sayı: 4 20 Ağustos 2021
  • A. Cansu Gök Kısa
PDF İndir
TR EN

TR83 bölgesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının CRITIC tabanlı gri ilişkisel analiz yaklaşımı ile değerlendirilmesi

Öz

Hem bölgesel kalkınmanın hem de ekonomik gelişmenin önemli unsurlarından bir tanesi enerji konusudur. Artan nüfusla birlikte enerjiye olan talep artarken ülkeler enerji yatırımlarını planlamada enerjinin tedariki, dağıtımı ve sürdürülebilirliği hususunda çeşitli politikalar geliştirmektedirler. Bu noktada iklim değişikliği ve sera gazı emisyon riskleri dikkate alınarak çevreye en az zararı verecek ve gelecek nesillere aktarılabilecek yenilenebilir enerji (YE) kaynaklarına olan yatırımlar artmaktadır. Çalışmanın amacı YE yatırımlarının değerlendirilmesine yönelik bir uygulama sunarak TR83 bölgesinde YE kaynaklarının çok kriterli karar verme (ÇKKV) bakış açısıyla incelenmesidir. Bu amaçla CRITIC tabanlı Gri İlişkisel Analiz (GİA) yaklaşımı kullanılarak TR83 bölgesindeki YE kaynaklarının değerlendirilmesi ve performansına göre sıralanması sağlanmıştır. CRITIC yöntemi kriterler için objektif bir ağırlıklandırma yapmaya imkân tanırken, GİA ise eksik bilgi veya belirsizlik içeren problemlerde en iyi alternatifin ortaya çıkarılmasını sağlamaktadır. Yöntemin sonuçlarına göre bölgesel düzeyde YE yatırımları açısından en iyi düzeyde olan ilin Samsun olduğu gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] Aslani A, Helo P, Naaranoja M. “Role of renewable energy policies in energy dependency in Finland: system dynamics approach”. Applied Energy, 113, 758-765.
  2. [2] San Cristóbal JR. “Multi-criteria decision-making in the selection of a renewable energy project in spain: The Vikor method”. Renewable Energy, 36(2), 498-502, 201.
  3. [3] Barış K, Küçükali S. “Availibility of renewable energy sources in Turkey: Current situation, potential, government policies and the EU perspective”. Energy Policy, 42, 377-391, 2012.
  4. [4] Pîrlogea C. “Barriers to Investment in Energy from Renewable Sources”. Economia: Seria Management, 14(1), 132-140, 2011.
  5. [5] ETKB. “Dünya ve Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Görünümü”. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, 15, Ankara, Türkiye, 2017.
  6. [6] TC Strateji ve Bütçe Başkanlığı. “Onbirinci Kalkınma Planı (2019-2023)”. TC Cumhurbaşkanlığı, Ankara, Türkiye, 2019.
  7. [7] ETKB. “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2015-2019 Stratejik Planı”. Ankara, Türkiye, Güncellenmiş Versiyon 2017.
  8. [8] UTİKAD. "Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği". https://www.utikad.org.tr/Detay/Sektor-Haberleri/11139/lojistikte-yeni-buyume-alani-enerji, (24.04.2020).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

A. Cansu Gök Kısa Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

20 Ağustos 2021

Gönderilme Tarihi

24 Haziran 2020

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 27 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Gök Kısa, A. C. (2021). TR83 bölgesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının CRITIC tabanlı gri ilişkisel analiz yaklaşımı ile değerlendirilmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 27(4), 542-548. https://izlik.org/JA37AZ85MD
AMA
1.Gök Kısa AC. TR83 bölgesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının CRITIC tabanlı gri ilişkisel analiz yaklaşımı ile değerlendirilmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2021;27(4):542-548. https://izlik.org/JA37AZ85MD
Chicago
Gök Kısa, A. Cansu. 2021. “TR83 bölgesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının CRITIC tabanlı gri ilişkisel analiz yaklaşımı ile değerlendirilmesi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 27 (4): 542-48. https://izlik.org/JA37AZ85MD.
EndNote
Gök Kısa AC (01 Ağustos 2021) TR83 bölgesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının CRITIC tabanlı gri ilişkisel analiz yaklaşımı ile değerlendirilmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 27 4 542–548.
IEEE
[1]A. C. Gök Kısa, “TR83 bölgesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının CRITIC tabanlı gri ilişkisel analiz yaklaşımı ile değerlendirilmesi”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 27, sy 4, ss. 542–548, Ağu. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37AZ85MD
ISNAD
Gök Kısa, A. Cansu. “TR83 bölgesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının CRITIC tabanlı gri ilişkisel analiz yaklaşımı ile değerlendirilmesi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 27/4 (01 Ağustos 2021): 542-548. https://izlik.org/JA37AZ85MD.
JAMA
1.Gök Kısa AC. TR83 bölgesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının CRITIC tabanlı gri ilişkisel analiz yaklaşımı ile değerlendirilmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2021;27:542–548.
MLA
Gök Kısa, A. Cansu. “TR83 bölgesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının CRITIC tabanlı gri ilişkisel analiz yaklaşımı ile değerlendirilmesi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 27, sy 4, Ağustos 2021, ss. 542-8, https://izlik.org/JA37AZ85MD.
Vancouver
1.A. Cansu Gök Kısa. TR83 bölgesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının CRITIC tabanlı gri ilişkisel analiz yaklaşımı ile değerlendirilmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Ağustos 2021;27(4):542-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37AZ85MD