The aim of this work is to develop microcapsules loaded with antimicrobial agent to apply medical textile products. For this purpose St. John's Wort oil (Hypericum perforatum) with antimicrobial activity was encapsulated by complex coacervation method using gelatin (GE) and gum arabic (GA) as wall material. The effect of various processing parameters, including the amount of oil, amount of surfactant and stirring rate at hardening stage on the encapsulation yield, particle size distribution and capsule loading was investigated. In general, at high oil content the encapsulation yield, capsule size and oil loading increased. As expected an increase in the amount of surfactant decreased the capsule size. In this case, the loading was low, as well. High stirring rate increased the encapsulation yield and capsule siz.
Microencapsulation Complex coacervation St. John's Wort oil Gelatin Gum arabic.
Bu çalışmanın amacı, medikal amaçlı tekstil ürünlerine uygulanabilecek antimikrobiyal ajan içeren mikrokapsüllerin geliştirmektir. Bu amaçla kabuk maddesi olarak jelatin ve arap zamkı kullanılarak, antimikrobiyal özelliği olan sarı kantaron yağı kompleks koaservasyon yöntemi ile kapsüllenmiştir. Yağ miktarı, surfaktan miktarı ve kapsüllerin sertleştirilmesi aşamasındaki karıştırma hızının kapsüllenme verimi, parçacık boyut dağılımı ve mikrokapsüllerin içerdiği yağ miktarına etkileri araştırılmıştır. Genel olarak yüksek yağ miktarında kapsüllenme verimi, kapsül boyutu ve kapsüllerin yağ içeriği artmıştır. Beklenildiği gibi surfaktan miktarındaki artış kapsül boyutunu küçültmüştür. Bu durumda kapsüllerin içerdiği yağ miktarı da düşük olmuştur. Yüksek karıştırma hızı kapsüllenme verimliliğini ve kapsül büyüklüğünü artırmıştır.
Mikrokapsülasyon Kompleks koaservasyon Sarı kantaron yağı Jelatin Arap zamkı.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 19 Sayı: 4 |