BibTex RIS Kaynak Göster

Investigation of Machinability Characteristics of AISI 316Ti Stainless Steel

Yıl 2012, Cilt: 18 Sayı: 1, 61 - 71, 01.01.2012

Öz

In this study, many experiments of machinability were carried out on universal turning lathe. The cutting forces that occur during machining of workpieces were measured. A standard dynamometer was used to measure cutting forces. The Dynamometer were assembled on the lathe efficiently. An apart were designed and machined to assembly the dynamometer. Moreover, AISI 316Ti stainless steel parts were turned by carbide cutting tools coated with TiAlN components. Effects of cutting tools with different radius on cutting forces and surface roughness were investigated by using different cutting parameters. Moreover, machined parts' surface roughness was controlled. The experimental results showed that cutting forces increased with the increasing federate, but the surface roughness decreased with increasing the radius of cutting edge.

AISI 316Ti Paslanmaz Çeliğin İşlenebilirlik Karakteristiklerinin İncelenmesi

Yıl 2012, Cilt: 18 Sayı: 1, 61 - 71, 01.01.2012

Öz

Bu çalışmada, üniversal torna tezgahında işlenebilirlik deneyleri yapılmıştır. İş parçasının tornalanması sırasında kesme kuvvetleri ölçülmüştür. Kesme kuvvetlerinin ölçülmesinde, standart bir dinamometre kullanılmıştır. Dinamometrenin üniversal torna tezgahına uygun bir şekilde bağlanması için, bir bağlama aparatı tasarlanarak imalatı yapılmıştır. Yapılan işlenebilirlik deneylerinde, AISI 316Ti paslanmaz çelik malzeme, TiAlN kaplamalı, farklı kesici takım uç yarıçapına sahip karbür uçlar kullanılarak tornalanmıştır. Takım uç yarıçapının kesme kuvvetlerine ve yüzey pürüzlülüğüne etkisi araştırılmıştır. Deneylerden elde edilen kesme kuvvetleri ve işlenen yüzeylerin yüzey pürüzlülükleri değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda, ilerleme miktarı artıkça, kesme kuvvetlerinin arttığı, takım uç yarıçapının büyümesi ile de yüzey pürüzlülüğünün düştüğü görülmüştür.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makale
Yazarlar

Yunus Kayır

Ahmet Aytürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 18 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kayır, Y. ., & Aytürk, A. . (2012). AISI 316Ti Paslanmaz Çeliğin İşlenebilirlik Karakteristiklerinin İncelenmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 18(1), 61-71. https://doi.org/10.5505/pajes.2012.58076
AMA Kayır Y, Aytürk A. AISI 316Ti Paslanmaz Çeliğin İşlenebilirlik Karakteristiklerinin İncelenmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Ocak 2012;18(1):61-71. doi:10.5505/pajes.2012.58076
Chicago Kayır, Yunus, ve Ahmet Aytürk. “AISI 316Ti Paslanmaz Çeliğin İşlenebilirlik Karakteristiklerinin İncelenmesi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 18, sy. 1 (Ocak 2012): 61-71. https://doi.org/10.5505/pajes.2012.58076.
EndNote Kayır Y, Aytürk A (01 Ocak 2012) AISI 316Ti Paslanmaz Çeliğin İşlenebilirlik Karakteristiklerinin İncelenmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 18 1 61–71.
IEEE Y. . Kayır ve A. . Aytürk, “AISI 316Ti Paslanmaz Çeliğin İşlenebilirlik Karakteristiklerinin İncelenmesi”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 18, sy. 1, ss. 61–71, 2012, doi: 10.5505/pajes.2012.58076.
ISNAD Kayır, Yunus - Aytürk, Ahmet. “AISI 316Ti Paslanmaz Çeliğin İşlenebilirlik Karakteristiklerinin İncelenmesi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 18/1 (Ocak 2012), 61-71. https://doi.org/10.5505/pajes.2012.58076.
JAMA Kayır Y, Aytürk A. AISI 316Ti Paslanmaz Çeliğin İşlenebilirlik Karakteristiklerinin İncelenmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2012;18:61–71.
MLA Kayır, Yunus ve Ahmet Aytürk. “AISI 316Ti Paslanmaz Çeliğin İşlenebilirlik Karakteristiklerinin İncelenmesi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 18, sy. 1, 2012, ss. 61-71, doi:10.5505/pajes.2012.58076.
Vancouver Kayır Y, Aytürk A. AISI 316Ti Paslanmaz Çeliğin İşlenebilirlik Karakteristiklerinin İncelenmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2012;18(1):61-7.





Creative Commons Lisansı
Bu dergi Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.