BibTex RIS Kaynak Göster

Electricity Generation From Synthetic Wastewater in a Laboratory Scale Microbial Fuel Cell

Yıl 2011, Cilt: 17 Sayı: 1, 43 - 49, 01.01.2011

Öz

Recently, natural energy sources were exhausted with developing technology in all of the world. This problem caused to increase scientific researches that intensified to find new alternative energy sources. One of the these new alternative energy sources is microbial fuel cells (MFC). MFCs have been studied for sustainable enegry generation and wastewater treatment technology. MFC is a system that can convert chemical energy in organic matters to electric energy directly. In MFC system, wastewater is also treated together with energy production. Unlike a conventional bioreactor, MFCs consist of compartments or elements for electrochemical reactions, including an anode chamber, a cathode and often an ion exchange membrane. Microorganisms grown as attached to carbon electrode in anode chamber oxidizes organics in wastewater and converts to H+ ions and electrones. In the literature, several reactor types are developed in different researches. In this study, a laboratory scale reactor (kubic type-KMFC) is used for electricity production and also organic removal. Synthetic wastewater was used in the reactor and energy production was measured together with COD removal efficiencies.

Laboratuvar Ölçekli Bir Mikrobiyal Yakıt Hücresinde Sentetik Atıksudan Elektrik Üretimi

Yıl 2011, Cilt: 17 Sayı: 1, 43 - 49, 01.01.2011

Öz

Günümüzde, tüm dünyada ve ülkemizde hızla gelişen teknoloji ile birlikte artan enerji ihtiyacı, son yıllarda doğal enerji kaynaklarının hızla tüketilmesine neden olmuş ve bu sorun, bilim dünyasında yapılan çalışmaları alternatif enerji kaynakları arayışına yönlendirmiştir. Bu alternatif enerji kaynaklarından biri de Mikrobiyal Yakıt Hücre'leridir (MYH). MYH, organik atıklardaki kimyasal enerjiyi mikroorganizmalar yardımı ile direk olarak elektrik enerjisine dönüştürebilen sistemlerdir. MYH'ler, elektrokimyasal reaksiyonların gerçekleştiği bir anot ve bir katot bölmesiyle genellikle bir membrandan oluşur. Anot bölmesindeki elektrota bağlı olarak büyüyen mikroorganizmalar, atıksudaki organikleri hidrojen iyonuna ve elektronlara dönüştürürler. Bu çalışmada, laboratuar ortamında farklı derişimlerde Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) değerlerinde hazırlanan sentetik atıksu kullanılmış, laboratuar ölçekli ve iki bölmeli kübik-MYH (KMYH) reaktöründe organik madde giderimi ile birlikte, elektrik enerjisi üretme çalışmaları yapılmıştır. Glikozun elektron verici olarak kullanıldığı çalışmada, KMYH reaktörde üretilen voltaj ve güç yoğunluğu değerleri belirlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makale
Yazarlar

Arzu Kılıç Bu kişi benim

Yağmur Uysal Bu kişi benim

Özer Çınar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kılıç, A. ., Uysal, Y. ., & Çınar, Ö. . (2011). Laboratuvar Ölçekli Bir Mikrobiyal Yakıt Hücresinde Sentetik Atıksudan Elektrik Üretimi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 17(1), 43-49.
AMA Kılıç A, Uysal Y, Çınar Ö. Laboratuvar Ölçekli Bir Mikrobiyal Yakıt Hücresinde Sentetik Atıksudan Elektrik Üretimi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Ocak 2011;17(1):43-49.
Chicago Kılıç, Arzu, Yağmur Uysal, ve Özer Çınar. “Laboratuvar Ölçekli Bir Mikrobiyal Yakıt Hücresinde Sentetik Atıksudan Elektrik Üretimi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 17, sy. 1 (Ocak 2011): 43-49.
EndNote Kılıç A, Uysal Y, Çınar Ö (01 Ocak 2011) Laboratuvar Ölçekli Bir Mikrobiyal Yakıt Hücresinde Sentetik Atıksudan Elektrik Üretimi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 17 1 43–49.
IEEE A. . Kılıç, Y. . Uysal, ve Ö. . Çınar, “Laboratuvar Ölçekli Bir Mikrobiyal Yakıt Hücresinde Sentetik Atıksudan Elektrik Üretimi”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 17, sy. 1, ss. 43–49, 2011.
ISNAD Kılıç, Arzu vd. “Laboratuvar Ölçekli Bir Mikrobiyal Yakıt Hücresinde Sentetik Atıksudan Elektrik Üretimi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 17/1 (Ocak 2011), 43-49.
JAMA Kılıç A, Uysal Y, Çınar Ö. Laboratuvar Ölçekli Bir Mikrobiyal Yakıt Hücresinde Sentetik Atıksudan Elektrik Üretimi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2011;17:43–49.
MLA Kılıç, Arzu vd. “Laboratuvar Ölçekli Bir Mikrobiyal Yakıt Hücresinde Sentetik Atıksudan Elektrik Üretimi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 17, sy. 1, 2011, ss. 43-49.
Vancouver Kılıç A, Uysal Y, Çınar Ö. Laboratuvar Ölçekli Bir Mikrobiyal Yakıt Hücresinde Sentetik Atıksudan Elektrik Üretimi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2011;17(1):43-9.





Creative Commons Lisansı
Bu dergi Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.