BibTex RIS Kaynak Göster

ENZYMATIC BLEACHING OF COTTON FIBRES WITH LACCASE/MEDIATOR SYSTEMS COMBINED WITH OXYGEN AND OZONE

Yıl 2008, Cilt: 14 Sayı: 1, 77 - 82, 01.01.2008

Öz

Enzymes should be used in every step of pretreatment of cotton textiles in order to minimize energy and water consumption while keeping the effluent control within the tolerable standards. It has been investigated whether enzymatic bleaching of cotton textiles could be replaced with hydrogen peroxide bleaching, which is a water and energy consuming step. In this study, fungal laccase, laccase moderator systems and also oxygen and ozone feed to these systems have been experimented. The initial whiteness of the desizied fabric before bleaching was 49 stensby degree. This value did not increase over 51 stensby degree by use of enzyme and also enzyme moderator systems. Oxygen and ozone feeding at a gas flow rate of 1000 ml/min and ozone concentration of 32 mg/min have been conducted in order to increase whiteness. Oxygen feed did not have a considerable effect and whiteness degrees raised up to only 51 stensby degree, however, ozone feed enhanced to raise the whiteness of the fabric upto 68 stensby degree by enzyme alone and 70 stensby degree by enzyme moderator systems.

PAMUK AĞARTILMASINDA LAKKAZ/MEDİATÖR SİSTEMLERİNİN OKSİJEN VE OZON İLE KOMBİNE EDİLMESİ

Yıl 2008, Cilt: 14 Sayı: 1, 77 - 82, 01.01.2008

Öz

Pamuklu tekstil mamullerinin ön terbiyesi esnasında tüketilen enerji ve su miktarının azaltılması ile atık su yükünün çevreye zarar vermeyecek standartlarda olması enzim kullanımının her adımda sağlanması ile mümkün olacaktır. Pamuklu tekstil mamullerinin enzimatik ağartması üzerine yapılan bu çalışmada enzimatik ağartmanın su ve enerji kullanımının yüksek olduğu hidrojen peroksit ağartmasının yerine uygulanıp uygulanamayacağı incelenmiştir. Saf lakkaz enziminin tek başına kullanılmasıyla yapılan denemeler sonucunda kumaşın 49 stensby derecesi olan başlama beyazlık derecesinde bir artış oluşmamış, beyazlık en fazla 51 stensby derecesine çıkartılabilmiştir. Saf enzim ve iki farklı mediatör sistem ile yapılan çalışmalarda da beyazlık artırılamamıştır. Beyazlık derecesini artırmak için çözeltiye 1000 ml/min gaz akışında oksijen ve yine 1000 ml/min gaz akışında ve 32 mg/min konsantrasyonunda ozon beslemesi yapılmıştır. Oksijen beslemesinin fazla bir etkisi olmamış ve beyazlık dereceleri 51 stensby derecesi seviyesinde çıkmıştır, ancak ozon beslemesi durumunda beyazlıklar yalnızca enzim içeren banyolarda 68, enzimle birlikte mediatör içeren banyolarda 70 stensby derecesine kadar yükselmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makale
Yazarlar

Tuba İnkaya Bu kişi benim

Hüseyin Aksel Eren Bu kişi benim

Pervin Aniş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 14 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA İnkaya, T. ., Eren, H. A. ., & Aniş, P. . (2008). PAMUK AĞARTILMASINDA LAKKAZ/MEDİATÖR SİSTEMLERİNİN OKSİJEN VE OZON İLE KOMBİNE EDİLMESİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 14(1), 77-82.
AMA İnkaya T, Eren HA, Aniş P. PAMUK AĞARTILMASINDA LAKKAZ/MEDİATÖR SİSTEMLERİNİN OKSİJEN VE OZON İLE KOMBİNE EDİLMESİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Ocak 2008;14(1):77-82.
Chicago İnkaya, Tuba, Hüseyin Aksel Eren, ve Pervin Aniş. “PAMUK AĞARTILMASINDA LAKKAZ/MEDİATÖR SİSTEMLERİNİN OKSİJEN VE OZON İLE KOMBİNE EDİLMESİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 14, sy. 1 (Ocak 2008): 77-82.
EndNote İnkaya T, Eren HA, Aniş P (01 Ocak 2008) PAMUK AĞARTILMASINDA LAKKAZ/MEDİATÖR SİSTEMLERİNİN OKSİJEN VE OZON İLE KOMBİNE EDİLMESİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 14 1 77–82.
IEEE T. . İnkaya, H. A. . Eren, ve P. . Aniş, “PAMUK AĞARTILMASINDA LAKKAZ/MEDİATÖR SİSTEMLERİNİN OKSİJEN VE OZON İLE KOMBİNE EDİLMESİ”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 14, sy. 1, ss. 77–82, 2008.
ISNAD İnkaya, Tuba vd. “PAMUK AĞARTILMASINDA LAKKAZ/MEDİATÖR SİSTEMLERİNİN OKSİJEN VE OZON İLE KOMBİNE EDİLMESİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 14/1 (Ocak 2008), 77-82.
JAMA İnkaya T, Eren HA, Aniş P. PAMUK AĞARTILMASINDA LAKKAZ/MEDİATÖR SİSTEMLERİNİN OKSİJEN VE OZON İLE KOMBİNE EDİLMESİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2008;14:77–82.
MLA İnkaya, Tuba vd. “PAMUK AĞARTILMASINDA LAKKAZ/MEDİATÖR SİSTEMLERİNİN OKSİJEN VE OZON İLE KOMBİNE EDİLMESİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 14, sy. 1, 2008, ss. 77-82.
Vancouver İnkaya T, Eren HA, Aniş P. PAMUK AĞARTILMASINDA LAKKAZ/MEDİATÖR SİSTEMLERİNİN OKSİJEN VE OZON İLE KOMBİNE EDİLMESİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2008;14(1):77-82.





Creative Commons Lisansı
Bu dergi Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.