BibTex RIS Kaynak Göster

ANALYISIS OF TRANSPORTATION SYSTEMS AND TRANSPORTATION POLICIES IN TURKEY

Yıl 2004, Cilt: 10 Sayı: 3, 423 - 430, 01.03.2004

Öz

Transportation systems have to be considered and analysed as a whole while transportation demand, becoming as a natural outcome of socioeconomic and socio-cultural structure, is being evaluated. It is desired that transportation system, which will be selected for both passenger and freight transport, should be rapid, economic, safe, causing least harm to environment and appropriate for the conditions of a country. However, it is difficult for a transportation system to have all these properties. Every transportation system has advantages and disadvantages over each other. Therefore, comprehensive plans for future periods have to be prepared and how the sources of the country should be reasonably distributed among transportation systems must be investigated. Also, transportation plans have to be prepared to get coordinated operations among transportation systems while great investments are instituted in the entire country. There is no doubt that it is possible with combined transportation instead of concentration on one transportation system. Transportation policies in Turkey should be questioned since the level of highway transportation usage reaches to 95 % and level of sea transportation usage drops to less than 1 % in spite of being surrounded with sea in three sides of our land. In this paper, transportation systems and transportation policies in Turkey are evaluated in general and problems are analysed. Proposals are presented for the solutions of these problems.

TÜRKİYEDEKİ ULAŞTIRMA SİSTEMLERİNİN ANALİZİ VE ULAŞTIRMA POLİTİKALARI

Yıl 2004, Cilt: 10 Sayı: 3, 423 - 430, 01.03.2004

Öz

Sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel yapılaşmanın doğal bir sonucu olarak ortaya çıkan ulaştırma talebi değerlendirilirken, ulaştırma sistemlerinin bir bütün olarak ele alınarak incelenmesi gereklidir. Gerek yolcu, gerekse yük taşımacılığı için seçilecek olan ulaştırma sisteminin hızlı, ekonomik, güvenli, çevreye az zarar veren ve ülke koşullarına uygun bir ulaştırma sisteminin olması arzu edilir. Ancak bir sistemin, sıralanan bu hususların hepsini birden bünyesinde toplaması oldukça zordur. Her sistemin birbirlerine göre üstünlükleri ve sakıncaları vardır. Bu nedenledir ki, büyük yatırımlar ülke genelinde tesis edilirken ileriye yönelik çok kapsamlı planlamalar yapılmalıdır. Ayrıca ülke kaynaklarının ulaştırma sistemleri arasında akılcı bir şekilde nasıl dağıtılması gerektiği araştırılmalı ve ulaştırma sistemleri arasında koordineli çalışmayı sağlayacak bir ulaşım planı hazırlanmalıdır. Bu planın başarısı ise hiç kuşkusuz sistemlerden birine ağırlık vermek yerine kombine taşımacılık ile mümkün olacaktır. Ülkemizin üç yanı denizlerle çevrili iken deniz yolu ile yapılan taşımacılığın % 1 seviyesinin çok altında olması ve karayolu ile yapılan yük ve yolcu taşımacılığının ise % 95 seviyelerine çıkması Türkiye'deki ulaştırma politikalarının sorgulanması gerektiğini ortaya çıkarmaktadır. Bu bildiride Türkiye'deki ulaştırma sistemlerinin ve ulaşım politikalarının tarihsel süreç içerisinde genel bir değerlendirmesi yapılarak sorunlar ortaya konulmakta ve çözüm önerileri sunulmaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makale
Yazarlar

Ali Payıdar Akgüngör Bu kişi benim

Abdulmuttalip Demirel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 10 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Akgüngör, A. P. ., & Demirel, A. . (2004). TÜRKİYEDEKİ ULAŞTIRMA SİSTEMLERİNİN ANALİZİ VE ULAŞTIRMA POLİTİKALARI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 10(3), 423-430.
AMA Akgüngör AP, Demirel A. TÜRKİYEDEKİ ULAŞTIRMA SİSTEMLERİNİN ANALİZİ VE ULAŞTIRMA POLİTİKALARI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Mart 2004;10(3):423-430.
Chicago Akgüngör, Ali Payıdar, ve Abdulmuttalip Demirel. “TÜRKİYEDEKİ ULAŞTIRMA SİSTEMLERİNİN ANALİZİ VE ULAŞTIRMA POLİTİKALARI”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 10, sy. 3 (Mart 2004): 423-30.
EndNote Akgüngör AP, Demirel A (01 Mart 2004) TÜRKİYEDEKİ ULAŞTIRMA SİSTEMLERİNİN ANALİZİ VE ULAŞTIRMA POLİTİKALARI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 10 3 423–430.
IEEE A. P. . Akgüngör ve A. . Demirel, “TÜRKİYEDEKİ ULAŞTIRMA SİSTEMLERİNİN ANALİZİ VE ULAŞTIRMA POLİTİKALARI”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 10, sy. 3, ss. 423–430, 2004.
ISNAD Akgüngör, Ali Payıdar - Demirel, Abdulmuttalip. “TÜRKİYEDEKİ ULAŞTIRMA SİSTEMLERİNİN ANALİZİ VE ULAŞTIRMA POLİTİKALARI”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 10/3 (Mart 2004), 423-430.
JAMA Akgüngör AP, Demirel A. TÜRKİYEDEKİ ULAŞTIRMA SİSTEMLERİNİN ANALİZİ VE ULAŞTIRMA POLİTİKALARI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2004;10:423–430.
MLA Akgüngör, Ali Payıdar ve Abdulmuttalip Demirel. “TÜRKİYEDEKİ ULAŞTIRMA SİSTEMLERİNİN ANALİZİ VE ULAŞTIRMA POLİTİKALARI”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 10, sy. 3, 2004, ss. 423-30.
Vancouver Akgüngör AP, Demirel A. TÜRKİYEDEKİ ULAŞTIRMA SİSTEMLERİNİN ANALİZİ VE ULAŞTIRMA POLİTİKALARI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2004;10(3):423-30.





Creative Commons Lisansı
Bu dergi Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.