In this study, calcium, potassium, magnesium, iron, zinc, copper and mangan values of 86 wheat flour samples (30 Type 1, 30 Type 2 and 26 Type 3) from 30 different factories in 19 different city of 7 different region of Türkiye were examined. Significant differences in average mineral (potassium, magnesium, iron, mangan) values were observed among 86 flour samples in terms of flour types. Statistically, differences (variations) in other properties were not found important. Variations amon flour samples from different factories in minerals (calcium, potassium, iron, zinc, copper, mangan) were found to be statistically important.
Bu araştırmada Türkiye'nin 7 ayrı bölgesine ait 19 farklı ilde un üretimi yapan 30 fabrikadan sağlanan (30 adet Tip 1, 30 adet Tip 2 ve 26 adet Tip 3) toplam 86 un örneğinin kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir, çinko, bakır ve mangan miktarları açısından incelenmiştir. Un tipleri açısından ortalama mineral maddelerden; potasyum, magnezyum, demir, mangan değerleri arasında önemli farklılıklar olduğu, diğer özelliklerdeki farklılıkların ise istatistiksel olarak önemli olmadığı tespit edilmiştir. Farklı fabrikalara ait unların mineral maddelerden; kalsiyum, potasyum, demir, çinko, bakır, mangan değerleri arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2002 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2002 Cilt: 8 Sayı: 1 |