BibTex RIS Kaynak Göster

PUNGENT AND COLOUR COMPOUNDS OF RED PEPPERS

Yıl 2001, Cilt: 7 Sayı: 3, 359 - 366, 01.03.2001

Öz

The capcaicinoid amount of red peppers from Solanacea family is used for the evaluation of quality and classification in many countries. Capsaicin is the major pungent principle (69 %) of capsaicinoids. The others are dihidrocapsaicin (22 %), nordihidrocapsaicin (7 %), homocapsaicin (1 %) and homodihidrocapsaicin (1 %). As in most foods, the carotenoids of red peppers are also important compounds. Carotenoids are typical colour pigments and some of them have vitamin A activity. Major carotenoids of ripe fruit of red peppers are capsanthin, capsorubin, ß-carotene and zeaxanthin. Capcaicinoid and carotenoid contents of red peppers grown in many different regions of the world, their properties and roles on the human health were given in this review.

KIRMIZIBİBERLERDE ACILIK VE RENK BİLEŞİKLERİ

Yıl 2001, Cilt: 7 Sayı: 3, 359 - 366, 01.03.2001

Öz

Solanacea familyasının bir cinsi olan kırmızıbiberlerin kapsaisinoit miktarı, önemli bir kalite kriteri olduğu gibi birçok ülkede sınıflandırmada dikkate alınmaktadır. Kapsaisinoitler içersinde en önemli acılık maddesi kapsaisindir (% 69). Diğerleri ise dihidrokapsaisin (% 22), nordihidrokapsaisin (% 7), homokapsaisin (% 1) ve homodihidrokapsaisindir (% 1). Birçok gıdada olduğu gibi, kırmızıbiberlerde de karotenoitler önemli bileşiklerdir. Karotenoit pigmentleri kırmızıbiberlere karakteristik rengi verdiği gibi bazıları da A vitamini aktivitesi göstermektedir. Tam olgunlaşmış kırmızıbiber meyvesinin başlıca karotenoitleri kapsantin, kapsorubin, ß-karoten ve zeaksantindir. Bu derlemede, dünyanın değişik bölgelerinde yetiştirilen kırmızıbiberlerin kapsaisinoit ve karotenoit içerikleri, özellikleri ve sağlık üzerine etkileri ele alınmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makale
Yazarlar

Çetin Kadakal Bu kişi benim

Ender Poyrazoğlu Bu kişi benim

Oktay Yemiş Bu kişi benim

Nevzat Artık Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Kadakal, Ç. ., Poyrazoğlu, E. ., Yemiş, O. ., Artık, N. . (2001). KIRMIZIBİBERLERDE ACILIK VE RENK BİLEŞİKLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 7(3), 359-366.
AMA Kadakal Ç, Poyrazoğlu E, Yemiş O, Artık N. KIRMIZIBİBERLERDE ACILIK VE RENK BİLEŞİKLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Mart 2001;7(3):359-366.
Chicago Kadakal, Çetin, Ender Poyrazoğlu, Oktay Yemiş, ve Nevzat Artık. “KIRMIZIBİBERLERDE ACILIK VE RENK BİLEŞİKLERİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 7, sy. 3 (Mart 2001): 359-66.
EndNote Kadakal Ç, Poyrazoğlu E, Yemiş O, Artık N (01 Mart 2001) KIRMIZIBİBERLERDE ACILIK VE RENK BİLEŞİKLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 7 3 359–366.
IEEE Ç. . Kadakal, E. . Poyrazoğlu, O. . Yemiş, ve N. . Artık, “KIRMIZIBİBERLERDE ACILIK VE RENK BİLEŞİKLERİ”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 7, sy. 3, ss. 359–366, 2001.
ISNAD Kadakal, Çetin vd. “KIRMIZIBİBERLERDE ACILIK VE RENK BİLEŞİKLERİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 7/3 (Mart 2001), 359-366.
JAMA Kadakal Ç, Poyrazoğlu E, Yemiş O, Artık N. KIRMIZIBİBERLERDE ACILIK VE RENK BİLEŞİKLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2001;7:359–366.
MLA Kadakal, Çetin vd. “KIRMIZIBİBERLERDE ACILIK VE RENK BİLEŞİKLERİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 7, sy. 3, 2001, ss. 359-66.
Vancouver Kadakal Ç, Poyrazoğlu E, Yemiş O, Artık N. KIRMIZIBİBERLERDE ACILIK VE RENK BİLEŞİKLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2001;7(3):359-66.





Creative Commons Lisansı
Bu dergi Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.