BibTex RIS Kaynak Göster

EFFECT OF FOLIAR ACID APPLICATION ON THE TOTAL AND AVAILABLE IRON CONTENTS, AND CHLOROPHYLL CONTENT IN TOMATO PLANT(Lycopersicum Esculentum L.) GROWN WITH NUTRIENT SOLUTION

Yıl 1998, Cilt: 4 Sayı: 1, 481 - 485, 01.01.1998

Öz

In this study, the effects of foliar application of dilueted acid ( 0.1 % of H2SO4 ) on dry matter, total and available Fe, total N and chlorophyll content of tomato plants grown with different nitrogen sources were investigated and the possibility of recovery in Fe-deficient plants by spraying the foliars with H2SO4 without the necessisity of Fe- fertilization was aimed. Diluted acid applied to foliars twice with a week interval. The highest dry matter was obtained in the plants grown with ammonium application, while the highest total N content was determined in urea-fed plants. Foliar acid application caused to increase both dry matter and total N content significantly. Total and available Fe increased by foliar acid application in the plants grown with urea and nitrate, however these increments were not statistically significant. Total Fe was negatively affected by foliar acid application in the plants grown with ammonium. Foliar acid application didn't affect chlorophyll content of the plants grown with urea, however significantly increased those of the plants grown with nitrate and ammonium.

BESİN ÇÖZELTİSİNDE FARKLI AZOT KAYNAKLARI İLE BESLENEN DOMATES (Lycopersicum Esculentum L.) BİTKİSİNE YAPRAKTAN H2SO4 UYGULAMASININ BİTKİNİN TOPLAM VE AKTİF DEMİR İLE KLOROFİL KAPSAMI ÜZERİNE ETKİSİ

Yıl 1998, Cilt: 4 Sayı: 1, 481 - 485, 01.01.1998

Öz

Bu çalışmada, sera koşullarında değişik azot kaynakları içeren besin çözeltileri ile yetiştirilen domates bitkisine yapraktan seyreltik asit (% 0.1'lik H2SO4) uygulamasının bitkinin toplam demir, aktif demir, klorofil ve toplam N içeriği ile kuru madde üzerine etkisini görmek ve olası demir noksanlığında ilave demirli gübrelemeye gerek kalmadan H2SO4 uygulamasıyla bu noksanlığı giderebilmek amaçlanmıştır. Seyreltik asit domates bitkisine bir hafta ara ile iki kez yapraktan uygulanmıştır. Bitkide kuru madde en fazla amonyum ile, total N içeriği ise en fazla üre ile yetiştirilen bitkilerden elde edilmiş olup, yapraktan asit uygulaması ile bitkilerin hem kuru madde, hem de toplam N içerikleri önemli düzeyde artış göstermiştir. Yapraktan asit uygulaması üre ve nitrat ile yetiştirilen bitkilerde toplam ve aktif demir içeriklerinde artış göstermesine rağmen bu artış istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. Amonyum ile yetiştirilen bitkilerde ise asit uygulaması toplam demir içeriği üzerine negatif etki yapmıştır. Üre ile yetiştirilen bitkilerde asit uygulaması ile klorofil içeriği etkilenmezken, nitrat ve amonyum ile yetiştirilen bitkilerde önemli düzeyde artış göstermiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makale
Yazarlar

İbrahim Erdal Bu kişi benim

Melek Gürbüz Bu kişi benim

Ceyhan Tarakçıoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 1998
Yayımlandığı Sayı Yıl 1998 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Erdal, İ. ., Gürbüz, M. ., & Tarakçıoğlu, C. . (1998). BESİN ÇÖZELTİSİNDE FARKLI AZOT KAYNAKLARI İLE BESLENEN DOMATES (Lycopersicum Esculentum L.) BİTKİSİNE YAPRAKTAN H2SO4 UYGULAMASININ BİTKİNİN TOPLAM VE AKTİF DEMİR İLE KLOROFİL KAPSAMI ÜZERİNE ETKİSİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 4(1), 481-485.
AMA Erdal İ, Gürbüz M, Tarakçıoğlu C. BESİN ÇÖZELTİSİNDE FARKLI AZOT KAYNAKLARI İLE BESLENEN DOMATES (Lycopersicum Esculentum L.) BİTKİSİNE YAPRAKTAN H2SO4 UYGULAMASININ BİTKİNİN TOPLAM VE AKTİF DEMİR İLE KLOROFİL KAPSAMI ÜZERİNE ETKİSİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Ocak 1998;4(1):481-485.
Chicago Erdal, İbrahim, Melek Gürbüz, ve Ceyhan Tarakçıoğlu. “BESİN ÇÖZELTİSİNDE FARKLI AZOT KAYNAKLARI İLE BESLENEN DOMATES (Lycopersicum Esculentum L.) BİTKİSİNE YAPRAKTAN H2SO4 UYGULAMASININ BİTKİNİN TOPLAM VE AKTİF DEMİR İLE KLOROFİL KAPSAMI ÜZERİNE ETKİSİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 4, sy. 1 (Ocak 1998): 481-85.
EndNote Erdal İ, Gürbüz M, Tarakçıoğlu C (01 Ocak 1998) BESİN ÇÖZELTİSİNDE FARKLI AZOT KAYNAKLARI İLE BESLENEN DOMATES (Lycopersicum Esculentum L.) BİTKİSİNE YAPRAKTAN H2SO4 UYGULAMASININ BİTKİNİN TOPLAM VE AKTİF DEMİR İLE KLOROFİL KAPSAMI ÜZERİNE ETKİSİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 4 1 481–485.
IEEE İ. . Erdal, M. . Gürbüz, ve C. . Tarakçıoğlu, “BESİN ÇÖZELTİSİNDE FARKLI AZOT KAYNAKLARI İLE BESLENEN DOMATES (Lycopersicum Esculentum L.) BİTKİSİNE YAPRAKTAN H2SO4 UYGULAMASININ BİTKİNİN TOPLAM VE AKTİF DEMİR İLE KLOROFİL KAPSAMI ÜZERİNE ETKİSİ”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 4, sy. 1, ss. 481–485, 1998.
ISNAD Erdal, İbrahim vd. “BESİN ÇÖZELTİSİNDE FARKLI AZOT KAYNAKLARI İLE BESLENEN DOMATES (Lycopersicum Esculentum L.) BİTKİSİNE YAPRAKTAN H2SO4 UYGULAMASININ BİTKİNİN TOPLAM VE AKTİF DEMİR İLE KLOROFİL KAPSAMI ÜZERİNE ETKİSİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 4/1 (Ocak 1998), 481-485.
JAMA Erdal İ, Gürbüz M, Tarakçıoğlu C. BESİN ÇÖZELTİSİNDE FARKLI AZOT KAYNAKLARI İLE BESLENEN DOMATES (Lycopersicum Esculentum L.) BİTKİSİNE YAPRAKTAN H2SO4 UYGULAMASININ BİTKİNİN TOPLAM VE AKTİF DEMİR İLE KLOROFİL KAPSAMI ÜZERİNE ETKİSİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 1998;4:481–485.
MLA Erdal, İbrahim vd. “BESİN ÇÖZELTİSİNDE FARKLI AZOT KAYNAKLARI İLE BESLENEN DOMATES (Lycopersicum Esculentum L.) BİTKİSİNE YAPRAKTAN H2SO4 UYGULAMASININ BİTKİNİN TOPLAM VE AKTİF DEMİR İLE KLOROFİL KAPSAMI ÜZERİNE ETKİSİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 4, sy. 1, 1998, ss. 481-5.
Vancouver Erdal İ, Gürbüz M, Tarakçıoğlu C. BESİN ÇÖZELTİSİNDE FARKLI AZOT KAYNAKLARI İLE BESLENEN DOMATES (Lycopersicum Esculentum L.) BİTKİSİNE YAPRAKTAN H2SO4 UYGULAMASININ BİTKİNİN TOPLAM VE AKTİF DEMİR İLE KLOROFİL KAPSAMI ÜZERİNE ETKİSİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 1998;4(1):481-5.





Creative Commons Lisansı
Bu dergi Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.