BibTex RIS Kaynak Göster

EFFECT OF IRRIGATION WATER QUALITY ON THE YIELD OF MENTHA PIPERITA

Yıl 1997, Cilt: 3 Sayı: 2, 365 - 369, 01.02.1997

Öz

This study was carried out to determine the effect of water quality on mentha yield in plastic pots under greenhouse conditions. There were five different treatments as irrigation water quality which were 0.25, 1, 2, 4 and 6 dS/m. An increase in irrigation water salinity decreased mentha yield, dramatically. The average yield obtained from the pots were found as 40.723 g, 28.46 g, 25.36 g, 17.55 g and 14.82 g at 0.25, 1, 2, 4 and 6 dS/m irrigation water salinity levels, respectively. The relationship between electrical conductivity of irrigation water and yield showed that electrical conductivity values of 0.90, 2.25, 4.50 and 9.00 dS/m caused 10 %, 25 %, 50 % and 100 % reduction in the yield, respectively. Total ash contents of plants were affected by irrigation water salinity. Total ash contents were found as 11.70 %, 11.94 %, 12.24 %, 16.34 % and 18.23 % at 0.25, 1, 2, 4 and 6 dS/m irrigation water salinity levels, respectively.

SULAMA SUYU KALİTESİNİN NANE BİTKİSİ (MENTHA PIPERITA L.) VERİMİNE ETKİSİ

Yıl 1997, Cilt: 3 Sayı: 2, 365 - 369, 01.02.1997

Öz

Bu çalışma, farklı kalitelerdeki sulama sularının nane verimi ve toplam mineral madde içeriği üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla, plastik saksılarda, tesadüf parselleri deneme tertibine göre, sera şartlarında yürütülmüştür. Araştırmada sulama suyu olarak, 0.25 dS/m elektriksel iletkenliğe sahip şehir şebekesi suyu ile bu suya çeşitli tuzlar katılarak oluşturulan 1, 2, 4 ve 6 dS/m elektriksel iletkenliğe sahip sular kullanılmıştır. Sulama suyu tuzluluğunun artışına bağlı olarak verimde % 1 önemlilik düzeyinde azalmalar gözlenmiştir. Verim değerleri 0.25, 1, 2, 4 ve 6 dS/m tuzluluk seviyeleri için sırasıyla 40.72, 28.46, 25.36, 17.55 ve 14.82 g/saksı olarak elde edilmiştir. Sulama suyu elektriksel iletkenliği-verim ilişkisinden, % 10, % 25, % 50 ve % 100 verim azalmasına neden olacak elektriksel iletkenlik değerleri sırasıyla 0.90, 2.25, 4.50 ve 9.00 dS/m olarak belirlenmiştir.Bitkilerin mineral madde içeriğindeki değişmeler de % 1 önemlilik düzeyindedir. Mineral madde içeriği değerleri 0.25, 1, 2, 4 ve 6 dS/m tuzluluk seviyeleri için sırasıyla % 11.70, % 11.94, % 12.24, % 16.34 ve %18.23 olarak belirlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makale
Yazarlar

Ahmet Öztürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 1997
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Öztürk, A. . (1997). SULAMA SUYU KALİTESİNİN NANE BİTKİSİ (MENTHA PIPERITA L.) VERİMİNE ETKİSİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 3(2), 365-369.
AMA Öztürk A. SULAMA SUYU KALİTESİNİN NANE BİTKİSİ (MENTHA PIPERITA L.) VERİMİNE ETKİSİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Şubat 1997;3(2):365-369.
Chicago Öztürk, Ahmet. “SULAMA SUYU KALİTESİNİN NANE BİTKİSİ (MENTHA PIPERITA L.) VERİMİNE ETKİSİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 3, sy. 2 (Şubat 1997): 365-69.
EndNote Öztürk A (01 Şubat 1997) SULAMA SUYU KALİTESİNİN NANE BİTKİSİ (MENTHA PIPERITA L.) VERİMİNE ETKİSİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 3 2 365–369.
IEEE A. . Öztürk, “SULAMA SUYU KALİTESİNİN NANE BİTKİSİ (MENTHA PIPERITA L.) VERİMİNE ETKİSİ”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 3, sy. 2, ss. 365–369, 1997.
ISNAD Öztürk, Ahmet. “SULAMA SUYU KALİTESİNİN NANE BİTKİSİ (MENTHA PIPERITA L.) VERİMİNE ETKİSİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 3/2 (Şubat 1997), 365-369.
JAMA Öztürk A. SULAMA SUYU KALİTESİNİN NANE BİTKİSİ (MENTHA PIPERITA L.) VERİMİNE ETKİSİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 1997;3:365–369.
MLA Öztürk, Ahmet. “SULAMA SUYU KALİTESİNİN NANE BİTKİSİ (MENTHA PIPERITA L.) VERİMİNE ETKİSİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 3, sy. 2, 1997, ss. 365-9.
Vancouver Öztürk A. SULAMA SUYU KALİTESİNİN NANE BİTKİSİ (MENTHA PIPERITA L.) VERİMİNE ETKİSİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 1997;3(2):365-9.





Creative Commons Lisansı
Bu dergi Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.