BibTex RIS Kaynak Göster

THE EFFECT OF HOMOGENISATION TEMPERATURE ON THE MICRO STRUCTURE OF ALUMINIUM INGOT ALLOY (AA2014)

Yıl 1996, Cilt: 2 Sayı: 1, 41 - 46, 01.01.1996

Öz

In Industry the improvements in mechanical properties of Al alloys, which are used most commonly after steel, has increased its importance. The full evaluation of material properties would lead the designers to make right chooses. In this study the variation of micro structure and grain size, which has great effect on the mechanical properties, has been investigated against homogenisation process. For the homogenisation workpieces were annealed at 400, 440, 500 and 510 o C for 4,8 and 24 hours respectively and then they were cooled in the air, waters and in a furnace. The workpieces have been rested at room temperature for a week in order to protect then from natural ageing. Then they were etched by the % 0.5 HF separator and pictures were taken at various magnifications. The homogenisation process changing by grain size and microstruture and their effects on the mechanical properties have been investigated.

AA2014 ALÜMINYUM ALAŞIMI INGOTUN İÇYAPİSİNA HOMOJENIZASYON SİCAKLİĞINİN ETKISI

Yıl 1996, Cilt: 2 Sayı: 1, 41 - 46, 01.01.1996

Öz

Endüstride demirden sonra en çok kullanılan alüminyum alaşımları, mekanik özelliklerinde gerçekleştirilen iyileştirme ile önemini bir kat daha artırmıştır. Malzeme özelliğinin tam olarak belirlenmesi ile tasarımcılara doğru malzemeyi seçme olanağı sağlanmaktadır. Bu çalışmada, mekanik özellikler üzerinde büyük etkiye sahip olan mikroyapı ve tane boyutunun homojenizasyon işlemi ile değişimi incelenmiştir. Homojenizasyon işlemi için 400, 440, 480, 500 ve 510 o C sıcaklıkta 4, 8 ve 24 saat fırında tutulan numunelere daha sonra havada, suda ve fırında soğutma işlemi uygulanmıştır. Isıl işlemi takip eden ilk hafta içerisinde tabii yaşlanma sertleşmesi hızı çok yüksek olduğundan deneyler 7. günün sonunda yapılmıştır. Homojenizasyon işlemi ile değişen tane büyüklüğü ve içyapı incelenmiş, ayrıca mekanik özelliklere olan etkisi araştırılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makale
Yazarlar

Mehmet Gavgal Bu kişi benim

Remzi Çetin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 1996
Yayımlandığı Sayı Yıl 1996 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Gavgal, M. ., & Çetin, R. . (1996). AA2014 ALÜMINYUM ALAŞIMI INGOTUN İÇYAPİSİNA HOMOJENIZASYON SİCAKLİĞINİN ETKISI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2(1), 41-46.
AMA Gavgal M, Çetin R. AA2014 ALÜMINYUM ALAŞIMI INGOTUN İÇYAPİSİNA HOMOJENIZASYON SİCAKLİĞINİN ETKISI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Ocak 1996;2(1):41-46.
Chicago Gavgal, Mehmet, ve Remzi Çetin. “AA2014 ALÜMINYUM ALAŞIMI INGOTUN İÇYAPİSİNA HOMOJENIZASYON SİCAKLİĞINİN ETKISI”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 2, sy. 1 (Ocak 1996): 41-46.
EndNote Gavgal M, Çetin R (01 Ocak 1996) AA2014 ALÜMINYUM ALAŞIMI INGOTUN İÇYAPİSİNA HOMOJENIZASYON SİCAKLİĞINİN ETKISI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 2 1 41–46.
IEEE M. . Gavgal ve R. . Çetin, “AA2014 ALÜMINYUM ALAŞIMI INGOTUN İÇYAPİSİNA HOMOJENIZASYON SİCAKLİĞINİN ETKISI”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 2, sy. 1, ss. 41–46, 1996.
ISNAD Gavgal, Mehmet - Çetin, Remzi. “AA2014 ALÜMINYUM ALAŞIMI INGOTUN İÇYAPİSİNA HOMOJENIZASYON SİCAKLİĞINİN ETKISI”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 2/1 (Ocak 1996), 41-46.
JAMA Gavgal M, Çetin R. AA2014 ALÜMINYUM ALAŞIMI INGOTUN İÇYAPİSİNA HOMOJENIZASYON SİCAKLİĞINİN ETKISI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 1996;2:41–46.
MLA Gavgal, Mehmet ve Remzi Çetin. “AA2014 ALÜMINYUM ALAŞIMI INGOTUN İÇYAPİSİNA HOMOJENIZASYON SİCAKLİĞINİN ETKISI”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 2, sy. 1, 1996, ss. 41-46.
Vancouver Gavgal M, Çetin R. AA2014 ALÜMINYUM ALAŞIMI INGOTUN İÇYAPİSİNA HOMOJENIZASYON SİCAKLİĞINİN ETKISI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 1996;2(1):41-6.





Creative Commons Lisansı
Bu dergi Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.