Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sürdürülebilir Kalkınma ve Gıda Güvenliği İlişkisi

Yıl 2022, Cilt: 11 Sayı: 2, 100 - 111, 31.12.2022

Öz

Günümüzün en büyük insani problemlerinin başında gıdaya ilişkin sorunlar gelmektedir. Yaşam hakkı, sağlık hakkı gibi temel haklar gıda hakkını da içermektedir. Hatta günümüzde gıda hakkı, temel insan haklarından birisi olarak kabul edilmektedir. Gıda hakkı ise gıdaya erişim ile birlikte güvenli gıdaya erişimi de kapsamaktadır. Bu nedenle modern toplumlar açlık ve yoksullukla mücadelenin yanında güvenli ve yeterli gıdaya erişim hususunda özel bir çaba göstermektedir. Bu çabalardan birisi de sürdürülebilir kalkınma politikalarının oluşturulmaya çalışılmasıdır. Sürdürülebilir çevre, sürdürülebilir ekonomi ve sürdürülebilir sosyalliğin tamamını hedefleyen sürdürülebilir kalkınma; gıda güvenliğinin ve yeterli gıdanın sağlanmasına yönelik politikaları da içermektedir. Çevre, ekonomi, tarım, iklim, eşitlik, enerji kaynakları, yoksulluk ve açlık gibi birçok konuyu ele alan sürdürülebilir kalkınmanın bu hedeflerinin neredeyse tümünün gıda güvenliği ile ilişkisi bulunmaktadır. Bu nedenle çalışmanın amacı sürdürülebilir kalkınma hedef ve politikaları ile gıda güvenliği arasındaki ilişkinin ortaya konulmasıdır.

Kaynakça

  • Balfour E. (1977). Towards a Sustainable Agriculture The Living Soil. http://journeytoforever.org/farm_library/balfour_sustag.html , (09.09.2020).
  • Bilgili,M.Y. (2017). Ekonomik, Ekolojik ve Sosyal Boyutlarıyla Sürdürülebilir Kalkınma, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(49), 559-569.
  • BM. (2000). Bı̇rleşmı̇ş Mı̇lletler Bı̇nyıl Bı̇ldı̇rgesı̇. https://inhak.adalet.gov.tr/Resimler/Dokuman/2312020095102bm_27.pdf , (21.09.2020).
  • BM. (2015). Gündem 2030: BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri. https://sustainabledevelopment.un.org/content/documents/21252030%20Agenda%20for%20Sustainable%20Development%20web.pdf , (15.10.2020).
  • Bozlağan, R. (2010). Sürdürülebilir Gelişme Düşüncesinin Tarihsel Arka Planı. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 0 (50), 1011-1028.
  • Brundtland. (1987). Brundtland Raporu. https://www.are.admin.ch/are/en/home/sustainable-development/international-cooperation/2030agenda/un-_-milestones-in-sustainable-development/1987--brundtland-report.html, (17.09.2020).
  • Çevre Kanunu, RG. 11.08.1983, S.18132.
  • EIU. (2019). Küresel Gıda Güvenliği Endeksi. https://foodsecurityindex.eiu.com , (23.09.2020).
  • Erol, Ö. (2020). Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, 26 (1), 107-130.
  • Eur-Lex. (2002). (EC)178/2002 Sayılı Tüzük. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32002R0178&qid=1605867423396&from=EN , (10.10.2020).
  • FAO. (1969). CAC 1-1969 Kodeksi. http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FStandards%252FCXC%2B1-1969%252FCXP_001e.pdf , (10.11.2020).
  • FAO. (2014). Food Safety: A Rıght Or A Prıvılege Understandıng The Importance Of Food Safety To The Food Securıty And Nutrıtıon Agenda. http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/agns/pdf/ICN2/ICN2-Food-Safety-Right-or-privilege-side-event-info.pdf (13.11.2020).
  • FAO. (2019). The Future Of Food Safety. http://www.fao.org/3/ca4289en/CA4289EN.pdf , (13.11.2020).
  • FAO. (2019a). Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu. http://www.fao.org/3/ca5249tr/ca5249tr.pdf , (20.10.2020).
  • Finansal İstikrar ile Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun, RG. 20.12.1994, S.22147.
  • Foresight. (2011). The Future of Food and Farming, Final Project Report. The Government Office for Science. London. https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/288329/11-546-future-of-food-and-farming-report.pdf , (01.11.2020).
  • Gedik, Y. (2020). Sosyal, Ekonomik ve Çevresel Boyutlarla Sürdürülebilirlik ve Sürdürülebilir Kalkınma. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, 3 (3), 196-215.
  • Gürlük, S. ve Turan, Ö. (2008). Dünya Gıda Krizi: Nedenleri ve Etkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22 (1), 63-74.
  • Hacettepe Ü. (2015). Türkiye’ye Özgü Besin ve Beslenme Rehberi, Ankara:HÜSBF.
  • Harris M.J., Çev. Özmete E. (2011). Sürdürülebı̇lı̇r Kalkınmanın Temel Prensı̇plerı̇. Hacettepe Üniversitesi Sosyolojik Araştırmalar E-Dergisi, http://www.sdergi.hacettepe.edu.tr/makaleler/EmineOzmet2eviri.pdf , (10.09.2020).
  • Mead S.P. ve Diğerleri. (1999). Food-Related Illness and Death in the United States. Emerging Infections Diseases, 5(5), 607-625.
  • Our Common Future. (1987). Report of the World Commission on Environment and Development: Our Common Future. https://sustainabledevelopment.un.org/content/documents/5987our-common-future.pdf , (18.09.2020).
  • Sarıbeyoğlu Skalar M. (2015) Uluslararası Hukuk ve Sürdürülebilir Kalkınma, İstanbul: Beta Yay.
  • SBB. (2020). Kalkınma Planları. https://www.sbb.gov.tr/kalkinma-planlari/ , (22.10.2020).
  • Tayar M. (2010). Gıda Güvenliği, İstanbul:Marmara Belediyeler Birliği.
  • Tayar M. ve Kılıç V. (2014) Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yay.
  • TDK. (2020). Gıda. https://sozluk.gov.tr , (08.08.2018).
  • UNEP. (2020). Green economy. https://www.unep.org/explore-topics/green-economy , (24.09.2020).
  • WHO. (2019). International Forum on Food Safety and Trade. https://www.who.int/docs/default-source/resources/joint-statement.pdf?sfvrsn=61b890c4_16 , (25.10.2020).
  • Yılmaz Turgut N. (2012). Çevre Politikası ve Hukuku, Ankara: İmaj Yay.

Sustainable Development and Food Safety Relationship

Yıl 2022, Cilt: 11 Sayı: 2, 100 - 111, 31.12.2022

Öz

Food related issues are one of the biggest humanitarian problems of today. Fundamental rights such as the right to life and health include the right to food. For that matter, the right to food is accepted as one of the basic human rights. The right to food also includes access to safe food along with access to food. This is why modern societies make special efforts to provide access to safe and sufficient food besides fighting hunger and poverty. One such effort is to try to develop sustainable development policies. Sustainable development that seeks to attain a sustainable environment, a sustainable economy as well as social sustainability also includes measures to ensure food safety and adequate nutrition. Almost all of these sustainable development objectives, which address many issues such as the environment, the economy, agriculture, climate, equality, energy resources, poverty and hunger, relate to food safety.

Kaynakça

  • Balfour E. (1977). Towards a Sustainable Agriculture The Living Soil. http://journeytoforever.org/farm_library/balfour_sustag.html , (09.09.2020).
  • Bilgili,M.Y. (2017). Ekonomik, Ekolojik ve Sosyal Boyutlarıyla Sürdürülebilir Kalkınma, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(49), 559-569.
  • BM. (2000). Bı̇rleşmı̇ş Mı̇lletler Bı̇nyıl Bı̇ldı̇rgesı̇. https://inhak.adalet.gov.tr/Resimler/Dokuman/2312020095102bm_27.pdf , (21.09.2020).
  • BM. (2015). Gündem 2030: BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri. https://sustainabledevelopment.un.org/content/documents/21252030%20Agenda%20for%20Sustainable%20Development%20web.pdf , (15.10.2020).
  • Bozlağan, R. (2010). Sürdürülebilir Gelişme Düşüncesinin Tarihsel Arka Planı. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 0 (50), 1011-1028.
  • Brundtland. (1987). Brundtland Raporu. https://www.are.admin.ch/are/en/home/sustainable-development/international-cooperation/2030agenda/un-_-milestones-in-sustainable-development/1987--brundtland-report.html, (17.09.2020).
  • Çevre Kanunu, RG. 11.08.1983, S.18132.
  • EIU. (2019). Küresel Gıda Güvenliği Endeksi. https://foodsecurityindex.eiu.com , (23.09.2020).
  • Erol, Ö. (2020). Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, 26 (1), 107-130.
  • Eur-Lex. (2002). (EC)178/2002 Sayılı Tüzük. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32002R0178&qid=1605867423396&from=EN , (10.10.2020).
  • FAO. (1969). CAC 1-1969 Kodeksi. http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FStandards%252FCXC%2B1-1969%252FCXP_001e.pdf , (10.11.2020).
  • FAO. (2014). Food Safety: A Rıght Or A Prıvılege Understandıng The Importance Of Food Safety To The Food Securıty And Nutrıtıon Agenda. http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/agns/pdf/ICN2/ICN2-Food-Safety-Right-or-privilege-side-event-info.pdf (13.11.2020).
  • FAO. (2019). The Future Of Food Safety. http://www.fao.org/3/ca4289en/CA4289EN.pdf , (13.11.2020).
  • FAO. (2019a). Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu. http://www.fao.org/3/ca5249tr/ca5249tr.pdf , (20.10.2020).
  • Finansal İstikrar ile Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun, RG. 20.12.1994, S.22147.
  • Foresight. (2011). The Future of Food and Farming, Final Project Report. The Government Office for Science. London. https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/288329/11-546-future-of-food-and-farming-report.pdf , (01.11.2020).
  • Gedik, Y. (2020). Sosyal, Ekonomik ve Çevresel Boyutlarla Sürdürülebilirlik ve Sürdürülebilir Kalkınma. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, 3 (3), 196-215.
  • Gürlük, S. ve Turan, Ö. (2008). Dünya Gıda Krizi: Nedenleri ve Etkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22 (1), 63-74.
  • Hacettepe Ü. (2015). Türkiye’ye Özgü Besin ve Beslenme Rehberi, Ankara:HÜSBF.
  • Harris M.J., Çev. Özmete E. (2011). Sürdürülebı̇lı̇r Kalkınmanın Temel Prensı̇plerı̇. Hacettepe Üniversitesi Sosyolojik Araştırmalar E-Dergisi, http://www.sdergi.hacettepe.edu.tr/makaleler/EmineOzmet2eviri.pdf , (10.09.2020).
  • Mead S.P. ve Diğerleri. (1999). Food-Related Illness and Death in the United States. Emerging Infections Diseases, 5(5), 607-625.
  • Our Common Future. (1987). Report of the World Commission on Environment and Development: Our Common Future. https://sustainabledevelopment.un.org/content/documents/5987our-common-future.pdf , (18.09.2020).
  • Sarıbeyoğlu Skalar M. (2015) Uluslararası Hukuk ve Sürdürülebilir Kalkınma, İstanbul: Beta Yay.
  • SBB. (2020). Kalkınma Planları. https://www.sbb.gov.tr/kalkinma-planlari/ , (22.10.2020).
  • Tayar M. (2010). Gıda Güvenliği, İstanbul:Marmara Belediyeler Birliği.
  • Tayar M. ve Kılıç V. (2014) Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yay.
  • TDK. (2020). Gıda. https://sozluk.gov.tr , (08.08.2018).
  • UNEP. (2020). Green economy. https://www.unep.org/explore-topics/green-economy , (24.09.2020).
  • WHO. (2019). International Forum on Food Safety and Trade. https://www.who.int/docs/default-source/resources/joint-statement.pdf?sfvrsn=61b890c4_16 , (25.10.2020).
  • Yılmaz Turgut N. (2012). Çevre Politikası ve Hukuku, Ankara: İmaj Yay.
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Ahmet Cemil Soylu 0000-0002-2130-4447

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 2 Kasım 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Soylu, A. C. (2022). Sürdürülebilir Kalkınma ve Gıda Güvenliği İlişkisi. Paradigma: İktisadi Ve İdari Araştırmalar Dergisi, 11(2), 100-111.