Araştırma Makalesi

Kronik obstrüktif akciğer hastalığında hastalık ve pulmoner rehabilitasyon farkındalığı: Bir Anket çalışması.

Cilt: 11 Sayı: 2 14 Mayıs 2018
PDF İndir
TR EN

Kronik obstrüktif akciğer hastalığında hastalık ve pulmoner rehabilitasyon farkındalığı: Bir Anket çalışması.

Öz

GİRİŞ ve AMAÇ: KOAH tanısı olan hastalarda pulmoner rehabilitasyonun (PR) üstünlüğü hastalığın majör rehberlerine girmiştir ve KOAH’ lı hastaların standart bakımı olarak kabul edilmiştir. Bizde mevcut hastalıkları hakkında bilgi düzeylerini ölçmek ve eksersizeğitimleri, işbirlikçi özyönetimi teşvik eden programlarıyla davranışşal müdahaleleri destekleyen, pulmoner rehabilitasyonun hastalar tarafından bilinip bilinmediğini araştırmak istedik
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya 200 hasta dahil edildi. Global Inıtıatıve for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) kriterlerine göre KOAH tanısı almış, en az 1 yıldır takipte, anketteki soruları cevaplayabilecek fizik ve mental yeterli kapasiteye sahip olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Çalışmada kullandığımız literatür derlenerek hazırlanan anket, 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm hastanın yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, yaşadığı yer gibi sosyodemografik özellikleri sorgulayan bölümdür. İkinci bölüm (1-9 arası sorular) KOAH bilgi düzeyi ve farkındalığını, üçüncü bölüm (10-22 arası sorular) ise PR farkındalığını değerlendiren bölümdür. 
BULGULAR: Hastaların %93 (n=186)’ ü erkek, %7 (n=14) kadındı. Ortalama yaşları ise 65,11±10.00. Ortalama KOAH süresi ise 7,8±6,69. KOAH’da ilaç tedavisi dışında bir tedavi duydunuz mu ve pulmoner rehabilitasyon isimli bir tedavi duydunuz mu sorularına verilen doğru cevap oranı %14,5 ve %7,5 dur. 
TARTIŞMA ve SONUÇ: KOAH hastalarında pulmoner rehabilitasyonun farkındalığını oldukça düşük bulduk. Bu nedenle bu hastalarda farkındalığı artırmak için yeni stratejiler, yeni methodlar geliştirilmelidir.

Türkçe Kısa Başlık: KOAH’ da pulmoner rehabilitasyon

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Vestbo J, Hurd SS, Agustí AG, et al. Global strategy for the diagnosis, management, and prevention of chronic obstructive pulmonary disease. Am J RespirCrit Care Med 2013;187:347-65.
  2. 2. Hurd S. The impact of COPD on lung health worldwide epidemiology and incidence. Chest 2000;117:1-4.
  3. 3. Thakrar R, Alaparthi GK, Kumar SK, Vaishali K, Zulfeequer CP, Aanad R. Awareness in patients with COPD about the disease and pulmonary rehabilitation: A survey. Lung India 2014;31:134-138
  4. 4. Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD). Global strategy for the diagnosis, management, and prevention of chronic obstructive pulmonary disease: updated2014.http://www.goldcopd.org/uploads/users/files/GOLD_Report2014_Feb07.pdf)
  5. 5. Spruit MA, Singh SJ, Garvey C, et al. An official American Thoracic Society/European Respiratory Society statement: key concepts and advances in pulmonary rehabilitation. Am J RespirCrit Care Med 2013;188:13–64.
  6. 6. Nici L, ZuWallack RL. Pulmonary rehabilitation future directions. Clin Chest Med2014;35:439-444
  7. 7. White R, Walker P, Roberts S, Kalisky S, White P. Bristol COPD Knowledge Questionnaire (BCKQ): Testing what we teach patients about COPD. ChronRespir Dis 2006;3:123‑131.
  8. 8. Yıldız F, BingölKarakoç G, ErsuHamutçu R, Yardım N, Ekıncı B, Yorgancıoğlu A. The evaluation of asthma and COPD awareness in Turkey (GARD Turkey Project-National Control Program of Chronic Airway Diseases. TuberkToraks2013;61:175-182.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Klinik Tıp Bilimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Erhan Uğurlu *
Pamukkale Üniversitesi Göğüs Hastalıkları
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

14 Mayıs 2018

Gönderilme Tarihi

24 Ekim 2017

Kabul Tarihi

26 Aralık 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

AMA
1.Uğurlu E. Kronik obstrüktif akciğer hastalığında hastalık ve pulmoner rehabilitasyon farkındalığı: Bir Anket çalışması. Pam Tıp Derg. 2018;11(2):151-156. doi:10.5505/ptd.2017.14890

Cited By

Creative Commons Lisansı
Pamukkale Tıp Dergisi, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır