Prostat kanserinin tanısında gri skala ve renkli Doppler ultrasonografinin yeri
Öz
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı prostat kanserinde transrektal gri skala ultrasonografi (US) bulguları ile tümörlerin malignite potansiyelleri arasındaki ilişkiyi incelemek ve transrektal renkli Doppler ultrasonografinin (RDUS) tanıya olan katkısını araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda TRUS eşliğinde yapılan biyopsi sonrası prostat kanseri saptanan 63 olgu retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastaların tümünde gri skala US, RDUS bulguları, serum PSA düzeyleri, patoloji sonuçları karşılaştırılmış ve aralarındaki ilişki araştırılmıştır.
Bulgular: Orta diferansiye tümörler daha çok hipoekojenik iken (%69), kötü diferansiye tümörlerin mikst ekojenitede oldukları gözlenmiştir (%58). İzoekojenik tümörlerin tümü iyi ya da orta derece diferansiye grupta yer almışlardır. Toplam 65 kanser odağının 11’inde (%17) Doppler bakıda kanlanma saptanmazken (derece 0), 8’inde (%12) 1. derece ve 46’sında (%71) 2. derece kanlanma izlenmiştir. Lezyonların kanlanma derecesi arttıkça PSA değerlerinin belirgin olarak arttığı belirlenmiştir. Tümörlerin Gleason skorları ile kanlanma dereceleri arasında da önemli bağlantılar tespit edilmiştir. RDUS ile kanlanma saptanmayan lezyonların tamamı iyi ya da orta derece diferansiye kanser grubundadır. Buna karşın belirgin kanlanma saptanan kanserlerin büyük çoğunluğu (%98) orta ya da kötü diferansiye grupta yer almaktadır.
Sonuç: Prostat kanseri saptanmasında RDUS’nin gri skala US’ye ilave katkısı bulunmamıştır. Ancak gri skala US ile kuşkulu lezyonların manifest hale gelmesine katkıda bulunduğu gözlenmiştir. Kanserlerin kanlanma dereceleri ile Gleason skorları arasında önemli bağlantılar dikkati çekmiştir. Buna göre RDUS ile belirgin kanlanma gösteren kanserlerin, kanlanmayan ya da minimal kanlanma izlenen kanserlere göre daha yüksek maligniteye sahip oldukları gözlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Kirby RS, Christmas TJ, Brawer MK. Prostate cancer. London:Mosby, 1996;23-33.
- 2. Stamey TA, McNeal JE. Adenocarcinoma of the prostate. Campbell’s Urology, 6’th ed. Philadelphia:Saunders, 1992:1159-1221.
- 3. Cooner WH, Mosley BR, Rutherford CL, et al. Prostate cancer detection in a clinical urological practice by ultrasonography, digital rectal examination and prostate specific antigen. J Urol 1990;143:1146-1154.
- 4. Melchior SW, Brawer MK. Role of transrectal ultrasound and prostate biopsy. J Clin Ultrasound 1996;24:463-471.
- 5. Rifkin MD, Sudakoff GS, Alexander AA. Prostate: techniques, results, and potential applications of color Doppler US scanning. Radiology 1993; 186:509-513.
- 6. Kelly IMG, Lees WR, Rickards D. Prostate cancer and the role of color Doppler US. Radiology 1993;189:153-156.
- 7. Newman JS, Bree RL, Rubin JM. Prostate cancer: diagnosis with color Doppler sonography with histologic correlation of each biopsy site. Radiology 1995;195:86-90.
- 8. Patel U, Rickards D. The diagnostic value of colour Doppler flow in the peripheral zone of the prostate, with histologic correlation. Br J Urol 1994; 74:590-595.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
18 Ocak 2019
Gönderilme Tarihi
16 Temmuz 2018
Kabul Tarihi
9 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 12 Sayı: 1
