BibTex RIS Kaynak Göster

Tiroid ve paratiroid hastalıklarında nöromuskuler sistem bulguları

Yıl 2013, Sayı: 2, 108 - 117, 01.07.2013

Öz

Tiroid ve paratiroid hastalıkları toplumda çok yaygın olarak gözlenmektedir. Laboratuar tetkiklerinin gelişmesi ve giderek daha da yaygın kullanımı ile ilişkili olarak tiroid ve paratiroid hastalıkları daha kolay tanı almaktadır. Tiroid ve paratiroid hormonu nöromuskuler sistem üzerinde çeşitli etkiler sergiler. Sık rastlanan tiroid ve paratiroid hastalıkları santral ve periferal sinir sistemi, kas-iskelet sistemi ve mental fonksiyonları etkileyen reverzibl nörolojik bulgular ile karşımıza gelmektedir. Hipertiroidi varlığında muskuler ve nörolojik belirtiler hastalığın başvuru yakınmalarından biri olabilir. Nöromuskuler semptomların sıklığı veya ağırlığı oldukça değişkendir, genellikle hipertiroidinin derecesi ile ilişkilidir. Tirotoksikozlu bir hasta miyopati, spastisite, çeşitli psikiyatrik belirtiler ile başvurabilir. Tam tersine tiroid hormon yetersizliği durumunda da aynı şekilde kas güçsüzlüğü, kaslarda sertleşme, kramplar, çabuk yorulma yaygın olarak hareket bozuklukları gözlenebilir. Hiperparatiroidiye sekonder gelişen kronik hiperkalsemi durumunda psikiyatrik ve kognitif semptomlara ek olarak reverzibl bir miyopati eşlik edebilir. Kalsiyum yetersizliği ise nöromuskuler irritabilite, parestezi ve tetaniye yol açabilir. Tiroid ve paratiroid ile ilgili endokrinolojik hastalıklar nöromuskuler sistem belirtileri nedeni ile yanlışlıkla nöroloji, psikiyatri, fizik tedavi veya ortopedi kliniklerine başvurabilmekte, eğer uygun tanı konamazsa tedavide gecikme ortaya çıkmakta ve hastalar yanlış tedaviler alabilmektedir. Bu derlemenin amacı tiroid ve paratiroid hastalıklarında en sık rastlanan nörolojik ve muskuler sistem bulgularının özetlenmesi ve bu bulguların varlığında tiroid ve paratiroid hastalıklarının ayırıcı tanıda akılda tutulması gerekliliğidir.

Neuromuscular system findings in thyroid and parathyroid disease

Yıl 2013, Sayı: 2, 108 - 117, 01.07.2013

Öz

Thyroid and parathyroid disease is widely observed in the population, and they are diagnosed more easily related with the developing of the laboratory methods and their widespread usage. Thyroid and parathyroid hormone exert various effects on neuromuscular system. Common thyroid and parathyroid disorders present with reversible neurologic signs and symptoms affecting the central and peripheral nervous system, musculature, and mental function. In the presence of hyperthyroidism, muscular and neurological symptoms may be the presenting clinical complaints of the disease. The frequency and severity of neuromuscular complications vary considerably and are probably related to the degree of hyperthyroidism. Patients with thyrotoxicosis may have myopathy, spasticity and multiple psychiatric symptoms. On the contrary, a deficiency of thyroid hormone also causes muscle weakness and may be accompanied by reversible muscle hypertrophy, contractures, fatigue or movement disorders. The chronic hypercalcemia that develops secondary to hyperparathyroidism produces many psychiatric and cognitive symptoms, as well as a reversible myopathy. Calcium deficiency leads to neuromuscular irritability, paresthesias, and tetany. The patients who have symptoms regarding thyroid and parathyroid disease frequently attend to neurology, psychiatry, physical rehabilitation and orthopedics outpatient clinics mistakenly because of neuromuscular system findings, and if the patients are not evaluated and diagnosed appropriately, treatment is delayed or the patients can receive improper treatment. The purpose of this review is to summarize the most common neurological and muscular system findings in thyroid and parathyroid disease and in the presence of these findings, thyroid and parathyroid disease should be kept in mind for differential diagnosis.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA83NA35BY
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Güzide Gonca Örük Bu kişi benim

Mitat Bahceci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2013
Gönderilme Tarihi 1 Temmuz 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Örük, G. G., & Bahceci, M. (2013). Neuromuscular system findings in thyroid and parathyroid disease. Pamukkale Medical Journal(2), 108-117.
AMA Örük GG, Bahceci M. Neuromuscular system findings in thyroid and parathyroid disease. Pam Tıp Derg. Temmuz 2013;(2):108-117.
Chicago Örük, Güzide Gonca, ve Mitat Bahceci. “Neuromuscular System Findings in Thyroid and Parathyroid Disease”. Pamukkale Medical Journal, sy. 2 (Temmuz 2013): 108-17.
EndNote Örük GG, Bahceci M (01 Temmuz 2013) Neuromuscular system findings in thyroid and parathyroid disease. Pamukkale Medical Journal 2 108–117.
IEEE G. G. Örük ve M. Bahceci, “Neuromuscular system findings in thyroid and parathyroid disease”, Pam Tıp Derg, sy. 2, ss. 108–117, Temmuz 2013.
ISNAD Örük, Güzide Gonca - Bahceci, Mitat. “Neuromuscular System Findings in Thyroid and Parathyroid Disease”. Pamukkale Medical Journal 2 (Temmuz 2013), 108-117.
JAMA Örük GG, Bahceci M. Neuromuscular system findings in thyroid and parathyroid disease. Pam Tıp Derg. 2013;:108–117.
MLA Örük, Güzide Gonca ve Mitat Bahceci. “Neuromuscular System Findings in Thyroid and Parathyroid Disease”. Pamukkale Medical Journal, sy. 2, 2013, ss. 108-17.
Vancouver Örük GG, Bahceci M. Neuromuscular system findings in thyroid and parathyroid disease. Pam Tıp Derg. 2013(2):108-17.
Creative Commons Lisansı
Pamukkale Tıp Dergisi, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır