BibTex RIS Kaynak Göster

Çocuklarda hipotermi ve Hodgkin lenfoma

Yıl 2016, Sayı: 1, 67 - 70, 01.04.2016

Öz

Hodgkin lenfoma ilişkili hipotermi nadiren tanımlanmıştır. Bu duruma; hipotalamus, santral ve periferik vasküler sistem, deri ve kaslarda meydana gelecek olan bir disfonksiyon neden olabilir. Bu yazıda hipotermi gelişen iki Hodgkin lenfoma vakası sunulmuştur.Olgu 1: Ateş, kilo kaybı ve gece terlemesi yakınmaları ile başvuran yedi yaşındaki kız hastaya, dalağında tespit edilen lezyonlardan yapılan biyopsi ile ‘’Hodgkin lenfoma, mikst selüler tip’’ tanısı konuldu. Tanı çalışmaları sürerken ateş için hastaya düzenli olarak parasetamol veriliyordu. Hastaya ABVD (adriyamisin, bleomisin, vinkristin, dakarbazin) tedavi protokolü başlandı. İlk gün kemoterapisini aldıktan sonra hastada hipotermi gelişti ancak bu durum ek bir tedaviye ihtiyaç olmadan yaklaşık 5 gün sonra kendiliğinden düzeldi. Olgu 2: Ateş, kaşıntı ve boyunda şişlik yakınması ile başvuran dokuz yaşındaki kız hastaya, servikal lenf nodundan yapılan biyopsi ile ‘’Hodgkin lenfoma, nodüler sklerozan tip’’ tanısı konuldu. Tanı çalışmaları sürerken ateş için hastaya düzenli olarak parasetamol veriliyordu. Bu süreçte (kemoterapi almadan önce) hastada hipotermi gelişti. Hastaya ABVD tedavi protokolü başlandı. Hipotermi ek bir tedaviye ihtiyaç olmadan yaklaşık 3 gün sonra kendiliğinden düzeldi. Hodgkin lenfomada oluşan hipotermi muhtemelen üretilen endojen pirojenlerin miktarına ve buna bağlı olarak duyarlılaşmış olan hipotalamusun kişisel olarak değişebilen negatif geri bildirim eşiğine bağlıdır.

Hypothermia and Hodgkin lymphoma in children

Yıl 2016, Sayı: 1, 67 - 70, 01.04.2016

Öz

Hypothermia associated with Hodgkin lymphoma is defined rarely. This may be caused by a dysfunction that shall occur in hypothalamus, central and peripheral vascular system, skin and muscles. In this study, two Hodgkin lymphoma cases with developed hypothermia are presented. Case 1: An “Hodgkin lymphoma, mixed cellular type” was diagnosed by a biopsy conducted due to lesions found in her spleen on a girl in 7 ages, who applied to the hospital with complaints such as fever, weight loss and night sweeting. While diagnostic works continued, the patient was administered regularly by paracetamol for fever. The ABVD (adriamycin, bleomycin, vincristine, dacarbazine) therapy protocol was begun on the patient. After chemotherapy was applied in first day, hypothermia developed on the patient, but this healed spontaneously approximately 5 days later without requiring a further therapy. Case 2: An “Hodgkin lymphoma, nodular sclerosing type” was diagnosed by a biopsy conducted by cervical lymph node on a girl in 9 ages, who applied to the hospital with complaints such as fever, itching and swelling on neck. While diagnostic works continued, the patient was administered regularly by paracetamol for fever. At this stage, hypothermia developed on the patient before the chemotherapy was applied. The ABVD therapy protocol was begun on the patient. Hypothermia healed spontaneously approximately 3 days later without requiring a further therapy. Hypothermia occurred in Hodgkin lymphoma depends probably on amount of generated endogen pyrogens and accordingly on personally changeable negative feedback threshold of the sensitized hypothalamus.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA77NV29TS
Bölüm Olgu Sunumu
Yazarlar

Doğan Köse Bu kişi benim

Yavuz Köksal Bu kişi benim

Ümran Çalışkan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2016
Gönderilme Tarihi 1 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Köse, D., Köksal, Y., & Çalışkan, Ü. (2016). Hypothermia and Hodgkin lymphoma in children. Pamukkale Medical Journal(1), 67-70.
AMA Köse D, Köksal Y, Çalışkan Ü. Hypothermia and Hodgkin lymphoma in children. Pam Tıp Derg. Nisan 2016;(1):67-70.
Chicago Köse, Doğan, Yavuz Köksal, ve Ümran Çalışkan. “Hypothermia and Hodgkin Lymphoma in Children”. Pamukkale Medical Journal, sy. 1 (Nisan 2016): 67-70.
EndNote Köse D, Köksal Y, Çalışkan Ü (01 Nisan 2016) Hypothermia and Hodgkin lymphoma in children. Pamukkale Medical Journal 1 67–70.
IEEE D. Köse, Y. Köksal, ve Ü. Çalışkan, “Hypothermia and Hodgkin lymphoma in children”, Pam Tıp Derg, sy. 1, ss. 67–70, Nisan 2016.
ISNAD Köse, Doğan vd. “Hypothermia and Hodgkin Lymphoma in Children”. Pamukkale Medical Journal 1 (Nisan 2016), 67-70.
JAMA Köse D, Köksal Y, Çalışkan Ü. Hypothermia and Hodgkin lymphoma in children. Pam Tıp Derg. 2016;:67–70.
MLA Köse, Doğan vd. “Hypothermia and Hodgkin Lymphoma in Children”. Pamukkale Medical Journal, sy. 1, 2016, ss. 67-70.
Vancouver Köse D, Köksal Y, Çalışkan Ü. Hypothermia and Hodgkin lymphoma in children. Pam Tıp Derg. 2016(1):67-70.
Creative Commons Lisansı
Pamukkale Tıp Dergisi, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır